Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izbraukušie nejūt valsts interesi

Ilgas pēc ģimenes un vēlme savus bērnus laist latviešu skolā - tie ir vieni no galvenajiem iemesliem, kas viesstrādniekos raisa vēlmi atgriezties savā dzimtenē Latvijā. Daudzi no Dienas aptaujātajiem neko nav dzirdējuši par reemigrācijas plānu, ko Latvijas valdība apstiprināja 2013. gada vasarā, piešķirot lielu naudas summu tā īstenošanai. Rezultāti, vai plānam vismaz kaut kādā mērā ir izdevies sevi attaisnot, vēl nav pieejami.

Sigita jau vairākus gadus dzīvo Londonā. Viņa neslēpj, ka par reemigrācijas plānu nav dzirdējusi pilnīgi neko. "Esmu pārliecināta, ka Latvijas valdībai par mani ir pilnīgi vienalga. Atgriezties netaisos. Ja man Latvijā nebūtu ģimenes un pāris ļoti labu draugu, es uz turieni vispār nebrauktu," atklāj Sigita un reizē atzīst, ka viņai ļoti pietrūkst latviešu ēdiena un tradīciju.

Dace ar dzīvesbiedru arī dzīvo Anglijā. Tur piedzimis viņu dēliņš, un jaunā māmiņa patlaban atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Jautāta, vai kaut ko zina par reemigrācijas plānu, viņa atbild noliedzoši. Viņa ik pa laikam ieskatās pašmāju darba sludinājumu portālos un prāto, ka darbu atrast izdotos, jo sludinājumu skaits pieaug. «Man šeit ir psiholoģiski smagi. Esmu novērojusi, ka maniem latviešu draugiem ir līdzīgi. Cilvēki sevi emocionāli izsmeļ,» viņa saka un piebilst, ka bieži domā par atgriešanos dzimtenē, vēl jo vairāk tāpēc, ka vēlas, lai viņas bērns ietu latviešu skolā. Pagaidām gan vēl esot jāpakrāj nauda.

Reemigrācijas plāna īstenošanā iesaistītas teju visas ministrijas, kā arī vairākas citas iestādes - katrai pieņemtais likums paredz konkrētus uzdevumus. Apstiprinātajā likumā norādīts, ka 2014. gadā bija nepieciešami 767 700 eiro, šogad - 839 100 eiro, nākamgad - 840 100.

Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Rubesa-Voravko Dienai stāsta, ka "plāns nepiedāvā risinājumus visām gadiem ielaistajām problēmām, bet gan paredz sniegt atbalstu tiem valstspiederīgajiem, kuri pieņēmuši lēmumu atgriezties Latvijā". Tas aptver dažādas jomas, bet galvenokārt tā uzdevums ir stiprināt saiknes ar ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem, kā arī mazināt grūtības, atgriežoties un iekārtojot dzīvi dzimtenē.

Pirms pusotra gada pieņemtais likums paredz arī citus ambiciozus plānus. Piemēram, triju gadu laikā nodrošināt latviešu valodas apguvi 600 reemigrantiem un viņu ģimenes locekļiem. Sabiedrības integrācijas fonda projektu nodaļas vadītāja Alda Sebre Dienai atzīst, ka 2014. gadam paredzēto finansējumu 24 000 latu apmērā apgūt nav izdevies. Patlaban iespēju izmantojušas aptuveni 100 personas.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 19.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas