Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izglītības kvalitātes uzraugi rosina atlaist Rafaļski

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) pēc pārbaudes veikšanas rosina atlaist no darba Rīgas 40. vidusskolas skolotāju Vladislavu Rafaļski (PCTVL), jo ar saviem valstij nelojālajiem izteikumiem radio Baltkom ēterā viņš ir pārkāpis Izglītības likumu, Dienai pauž IKVD vadītāja Inita Juhņēviča.

«Līdz ar to ir apšaubāma izglītības iestādes pedagoga V. Rafaļska atbilstība ieņemamajam amatam,» viņa saka. Ar skolas direktora pienākumu izpildītāju Jeļenu Vediščevu piektdienas pievakarē Dienai sazināties neizdevās, bet pirms tam viņa līdz IKVD lēmuma saņemšanai no komentāriem atteicās.

«Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu,» 12. septembrī radio Baltkom ēterā pauda krievu valodas un literatūras skolotājs, bijušais Rīgas domes deputāts V. Rafaļskis. Pēcāk, kad viņa teiktais izraisīja sabiedrības sašutumu, skolotājs taisnojās, ka savus izteikumus par nelojalitāti esot veltījis valdībai un režīmam, nevis valstij, kultūrai, tautai vai vēsturei.

Pārbaudi par V. Rafaļska izteikumiem pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa lūguma IKVD sāka pirms pusotras nedēļas. Pārbaudes noslēgumā piektdien dienests konstatēja, ka V. Rafaļska izteikumi liecina par Izglītības likuma 51. panta pirmās daļas 2. punktā noteikto pienākumu nepildīšanu. Proti, likumā teikts, ka pedagoga pienākumos ietilpst uzdevums «veidot izglītojamā attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus - Latvijas patriotus». Tiesa, IKVD atzinumam ir tikai rekomendējošs raksturs un galējais lēmums paliek pašas skolas ziņā.

Kā attiecībā uz skolotāju V. Rafaļski pēc IKVD atzinuma saņemšanas rīkosies skola, Dienai noskaidrot neizdevās. Piektdienas pievakarē, kad dienests paziņoja savu lēmumu, pa skolas telefonu direktori J. Vediščevu sazvanīt nevarēja, bet sarunā ar Dienu ceturtdien viņa norādīja, ka komentārus par tālāko rīcību sniegs tikai pēc atzinuma saņemšanas.

Rīgas 40. vidusskolas Ētikas komisija direktorei rekomendējusi tikai rakstveida piezīmes izteikšanu V. Rafaļskim. Savukārt 10., 11. un 12. klases skolēni parakstījušies pret iespējamo skolotāja atlaišanu. Kopumā esot savākti apmēram 170 paraksti.

Pirms tam V. Rafaļska atlaišanu rosināja arī Saeimas valstiskās audzināšanas apakškomisija. Savukārt Drošības policija atzina, ka V. Rafaļska attieksme nevar būt par pamatu krimināltiesiskas izvērtēšanas sākšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas