Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Izmeklēs miljonāra Zaharjina iespējamos Aizsargjoslu likuma pārkāpumus, būvējot māju

Liepājas metalurga līdzīpašnieks un miljonārs Sergejs Zaharjins savā piejūras īpašumā Nīcas novadā sešu būvju vietā uzcēlis 13, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga. Raidījuma rīcībā esošais nekustamā īpašuma inventarizācijas plāns liek secināt, ka sākotnējā apbūves platība pārsniegta gandrīz piecas reizes. Tas ir pretrunā ar Aizsargjoslu likumu, kas nosaka: rekonstruējot 300 metru piejūras joslā esošās ēkas, tās nedrīkst pārsniegt iepriekšējo būvapjomu.

Nekustamo īpašumu Marijas Pērkonē Zaharjins iegādājās 90. gadu vidū. 2000.gadā īpašums ierakstīts zemes grāmatā. Nekā Personīga novēroja, ka Zaharjina māja Marijas ir lielāka par 400 kvadrātmetriem. To atjaunojot, tā uzcelta četras reizes lielāka nekā iepriekšējā. Aizsargjoslu likums nosaka, ka pārbūvējot kāpu aizsargjoslā esošu māju, tā nedrīkst pārsniegt iepriekšējās būvapjomu.

Aizsargjoslu likums atsevišķos gadījumos atļauj palielināt ēku būvniecības apjomu. Piemēram, ja būvi paredz pašvaldības teritorijas plānojums. Tas Nīcas pagastam tika apstiprināts 2007. gada septembrī, laikā, kad Zaharjina dzīvojamā ēka jau bija uzcelta. Vēl viens izņēmums ir gadījumā, ja atļauju dod reģionālā vides pārvalde.

Liepājas reģionālās vides pārvaldes vadītāja vietnieks Roberts Bērziņš raidījumam atzina, ka kopš 2002.gada “Zaharina kungs ar kādu prasību nav vērsies. Līdz ar to es nemāku pateikt. Ja būvvalde ir devusi atļauju, tad tā ir viņu atbildība.”

Arī Nīcas novada priekšsēdētājs Agris Petermanis nezināja vai visām S.Zaharjina ēkām ir būvatļauja, jo novada būvinspekcijas arhīvs glabājoties Liepājā. Taču viņš domā, ka likums nav pārkāpts, jo zemesgrāmatā nevarot ierakstīt nelikumīgi uzbūvētu ēku.

Jau ziņots, ka 2005. gadā - aktīvākajā S.Zaharjina īpašuma celtniecības laikā, pie īpašuma tika norakta kāpa un izbūvēts bruģēts celiņš uz jūru. Liepājas reģionālā vides pārvalde atzina nodarījumu par nelikumīgu. Sods par to pienācās līdz 1000 latiem, taču S.Zaharjinam sodu neuzlika.

„Protams, ja to būtu vienkāršs latviešu mirstīgais veicis, klāt būtu inspektori un pašvaldība uzliktu sodus,” notikušo vērtē Jūrmalas Aizsardzības biedrības valdes loceklis Guntis Grūba.

Raidījumam S.Zaharjins plašāku komentāru solīja jaunnedēļ. Viņš apgalvoja, ka inventarizācijas lietās redzamie piejūras īpašumu apjomi esot pārspīlēti. Dokumentus esot kārtojuši citi cilvēki, viņaprāt būvatļaujas esot likumīgas.

Liepājas reģionālā vides pārvalde sola tuvāko divu nedēļu laikā pieteikt oficiālu vizīti un veikt pārbaudi S.Zaharjina īpašumā Marijas. Salīdzinot atļauto un faktisko ēku skaitu, varēs spriest par iespējamo pārkāpumu apmēru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas