Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jau otro nedēļu pēc kārtas pasliktinās saslimstība ar Covid-19

Epidemioloģiskā situācija Latvijā saistībā ar Covid-19 saslimstības izplatību jau otro nedēļu pēc kārtas pakāpeniski pasliktinās, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju aizvadīto septiņu dienu laikā pieaudzis par 2% un patlaban ir 569,1, kamēr Eiropas Savienībā - vidēji 402,3. Lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kas vienlaikus ļautu salīdzinoši droši mazināt valstī noteiktos drošības pasākumus, saslimstības rādītājam jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātu gadījumu dienā.

Pēdējo septiņu dienu laikā tika veikti kopumā 69 114 testi un vidējais pozitīvo testu īpatsvars šobrīd ir salīdzinoši stabils - 8,0%. Tikmēr pirms septiņām dienām nedēļas laikā tika kopumā veikti 66 460 testi, bet pozitīvo testu īpatsvars bija 7,9%. Veikto testu skaita dinamika ir pieaugusi par 4%, veicot vidēji 9873 testus dienā, kamēr pirms septiņām dienām - 9494.

Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 5559 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 - kāpums par 6,2%, salīdzinot ar 5233 jauniem gadījumiem pirms septiņām dienām. Saslimstības pieaugums gada piektajā nedēļā novērots visās vecuma grupās, izņemot cilvēkiem vecumā no 50 līdz 64 gadiem. Neliels saslimstības pieaugums šobrīd vērojams arī visās vecuma grupās bērniem, izņemot desmit līdz 12 gadus veco bērnu vidū.

Intensīvākais pieaugums, analizējot saslimstības dinamikas datus ilgtermiņā, ir bērniem vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Savukārt paaugstinātā saslimstība četrus līdz sešus gadus veco bērnu vidū saistīta ar to, ka šie bērni joprojām apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients Latvijā šobrīd ir 1,02, kamēr pirms nedēļas tas bija 0,99. Tas nozīmē, ka 100 saslimušo patlaban teorētiski inficē vairāk nekā 100 citus cilvēkus.

Ja ir saņemts pozitīvs testa rezultāts, jārīkojas atbildīgi un vēl pirms saņemts zvans no SPKC epidemiologa, pašiem uzreiz jāapzina un jāinformē iespējamās kontaktpersonas, lai cilvēki pēc iespējas savlaicīgāk atbilstoši rīkotos un ievērotu kontaktpersonām noteiktos drošības pasākumus.

Par kontaktpersonas statusu informē arī darba devējs un ģimenes ārsts, kas informāciju par pozitīvo pacientu saņem portālā e-veselība.

Cilvēkus, kuri ar Covid-19 infekciju atrodas stingrā izolācijā mājās, SPKC mudina vērot savu veselību un regulāri sazināties ar ģimenes ārstu. Ja parādās elpas trūkums, nepieciešams nekavēties un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības, zvanot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas