Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaungada apņemšanās – kā tās īstenot viegli un efektīvi?

Jau atkal strauji pienākusi kārtējā gadumija, kad daudzi cilvēki atskatās uz aizejošajā gadā paveikto, izvērtējot gan sasniegtos panākumus, gan izvērtējot kļūmes un neveiksmes. Un tieši šajā laikā tik ierasti gandrīz katram ir apdomāt nākotnes plānus un apņemšanās nākamajam gadam.

Runājot par cilvēku apņemšanos mainīt savu ikdienu, tajā skaitā dažādus paradumus, kā arī atmest dažādus netikumus, speciālisti mēdz ieteikt nepārspīlēt ar apņemšanos daudzumu un arī to apjomu, jo pretējā gadījumā cilvēks pats sev apzināti uzkrauj milzīgas saistības, kuras vienlaicīgi un pilnā apjomā nemaz nav iespējams realizēt. Un tad rezultātā sanāk, ka aizejošā gada beigās cilvēks pats sev uzliek dažādus teju neizpildāmus pienākumus, bet visu nākamo gadu viņam nākas cīnīties pašam ar sevi – vai nu lai uzdevumus pilnībā izpildītu, vai arī meklētu visādus attaisnojumus, kādēļ viena vai otra apņemšanās nav izpildāma.

Tādēļ vislabākais veids ir patiešām rūpīgi apdomāt divas vai trīs lietas, ko savā dzīvē gribas mainīt uz labo pusi un arī reāli apzināties apjomus, cik daudz es esmu gatavs un vienlaikus arī spējīgs mainīties konkrētajā virzienā.

Piemēram – ikvienam aktuāla tēma ir finanses. Var apņemties pelnīt vairāk, tērēt mazāk un ik mēnesi atlikt uzkrājumos 20 eiro. Taču skaidrs, ka vislabāk ir izvēlēties vienu no šīm trim apņemšanām, jo tad ir daudz lielāka iespēja, ka to izdosies realizēt daudz noteiktāk, nekā visu gadu censties gan pelnīt vairāk, gan tērēt mazāk, gan vēl pa vidam atlikt malā ik mēnesi 20 eiro.

Daudzi Jaunajā gadā apņemas apgūt kādas jaunas zināšanas, prasmes vai iemaņas. Arī ar šo apņemšanos būtu svarīgi nepārspīlēt. Ja izteiksim sev kategorisku vēlmi nākamajā gadā vienlaikus apgūt jaunu svešvalodu, iemācīties rotkaļa prasmes un vēl visam pa vidu kļūt par kulinārijas ekspertu, diezgan droši sagaidāms, ka neviena no šīm cerībām nepiepildīsies, jo tās visas prasa laiku, resursus un nopietnu mācīšanos, bet diennaktī arī nākamajā gadā būs tās pašas 24 stundas, un diez jūs kāds atbrīvos no pārējiem ikdienas pienākumiem, lai jūs varētu netraucēti realizēt visas savas trīs apņemšanās. Tādēļ, protams, visprātīgāk ir rūpīgi apdomāt, izvērtēt un izvēlēties vienu lietu no šīm trim, kurai pievērsties. Tādā gadījumā iespēja īstenot savu apņemšanos ir ar daudz lielāku sagaidāmo pozitīvu iznākumu.

Tieši tāpat ir ar veselīga dzīvesveida piekopšanu un slikto ieradumu atmešanu. Katram no mums ik jaunu gadu ir vēlēšanās dzīvot veselīgāk – kam sākt sportot, kam ēst veselīgāk, bet kam – atmest smēķēšanu.

Par sportošanas sākšanu pat ir populārs joks – katru gadu janvāra pirmajās nedēļās gandrīz nevienā sporta zālē nav vietas, jo visi aktīvi sporto un visi abonementi ir izpārdoti. Taču nevajag bēdāties, jau janvāra otrajā pusē sporta zālēs iestājas klusums un tajās var doties sportot visi tie, kuriem pirms tam nebija vietas. Tāpēc vislabākais veids sportošanas sākšanai ir neuzlikt sev uzreiz lielus mērķus – sportot katru dienu, bet gan sākt pakāpeniski – reizi vai divas reizes nedēļā sākt skriet vai taisīt rīta rosmi mājās, reizi nedēļā apmeklēt baseinu. Kad būs sperti šie pirmie mazie solīši sportošanas virzienā, jau visai drīz tas būs kļuvis par ierastu rutīnu, un tad jau jūs pats diezgan viegli varēsiet paplašināt savas sportiskās aktivitātes pēc paša ieskatiem un bez īpašas apņemšanās. Šī lieta vienkārši būs kļuvusi par ikdienas sastāvdaļu.

Diezgan līdzīgi ir ar smēķēšanas atmešanu. Cik nav dzirdēts stāstu, kā kaislīgs smēķētājs vēl Vecgada vakarā draugu kompānijā īsi pirms pusnakts izsmēķē “savu pēdējo cigareti” un tad atlikušās cigaretes demonstratīvi izmet atkritumos, paziņodams, ka nu tagad viņa dzīvē cigaretēm vairs nebūs vietas. Apņemšanās ir laba un ļoti vērtīga, taču ne vienmēr to izdodas īstenot. Arī šajā gadījumā apņemšanās ir drusku par lielu, jo nav nemaz tik viegli tā uzreiz nesmēķēt. Taču to ir iespējams paveikt, rīkojoties gudrāk. Piemēram, noteikt grafiku, kurā smēķēšanas apjoms tiek samazināts, vai arī izmantot modernās pasaules jaunās iespējas – cigarešu smēķēšanas pārtraukšanai izmantot dažādus to aizstājējus, kas ir mazāk kaitīgi – nikotīna plāksterus vai košļājamās gumijas, vai arī pāriet uz karsējamo tabaku, kas atgādina to pašu cigarešu smēķēšanas procesu, taču ir gan mazāk kaitīgi paša veselībai, gan arī rada mazāk nepatīkamu sajūtu apkārtējiem.

Turklāt smēķēšanas atmešanas apņemšanos, atšķirībā no citām apņemšanām, var palīdzēt īstenot arī speciālisti – mediķi, kuriem ir ilgstoša pieredze un zināšanas, kas noteikti spēs palīdzēt atrast labāko ceļu uz dzīvi bez dūmiem.

Katrā ziņā – apņemšanās ir laba un vērtīga, taču svarīgi ir atrast tieši sev vispiemērotāko, pareizo ceļu, kā to īstenot. Lai mums visiem izdodas īstenot savu Jaunā gada apņemšanos!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas