Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Noslepkavoto cilvēku mirstīgo atlieku atrašana likumsargiem ļāva nākt uz pēdām iespējamajiem vaininiekiem arī pēc daudziem gadiem

Kad likuma tvēriens sasniedz arī pēc 15 gadiem: Policija atklāj divas senas slepkavības

Noziegumu atklāšana var būt atkarīga pat no viena jauna pavediena, kas nereti likumsargu rīcībā nonāk pēc ilga laika. Tā Valsts policijai izdevies atklāt 2000. un 2003. gadā pastrādātas slepkavības, portālu Diena.lv informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Ilze Jurēvica.

Abos savstarpēji nesaistītajos notikumos bez vēsts bija pazuduši divi vīrieši, par viņu likteni nebija nekādas informācijas līdz pat 2017. gadam, kad policijas rīcībā nonāca iztrūkstošais "puzles gabaliņš". Abu pazudušo vīriešu mirstīgās atliekas tika atrastas, arī aizdomās turētās personas un to motīvs faktiski atklāts. Abos kriminālprocesos izmeklēšanas vēl turpinās, bet kopaina likumsargiem ir skaidra.  

Iepriekš jau publiski izskanēja, ka 2017. gada 20. aprīlī Aizputes novadā kādā saimniecībā, veicot rakšanas darbus, tika atrasts zemē ierakts transportlīdzeklis, kurā atradās vīrieša mirstīgās atliekas. Par šo faktu Valsts policijā tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Policija noskaidroja, ka tās ir 2000. gadā bez vēsts pazudušā Aizputes iedzīvotāja mirstīgās atliekas. Toreiz Valsts policijā tika ierosināta izmeklēšana par 1968.gadā dzimušā vīrieša pazušanu, bet līdz pat 2017. gadam nebija konkrētu pavedienu, kur vīrietis varētu atrasties.

Neskatoties uz to, ka no slepkavības izdarīšanas dienas pagājuši vairāk nekā 17 gadi, Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (VP GKrPP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas darbiniekiem sadarbībā ar citām VP GKrPP struktūrvienībām un tiesībsargājošām iestādēm, tai skaitā ārvalstu, izdevās faktiski atklāt šo noziegumu.

Tas nozīmē, ka, veicot izmeklēšanas darbību kompleksu, Valsts policijai izdevās noskaidrot izdarītās slepkavības apstākļus un iespējamo motīvu, kā arī noskaidrot personu, kura saistīta ar slepkavību.

Izmeklējot lietas apstākļus, policijas rīcībā iegūtā informācija liecina, ka tas varētu būt kāds 1964. gadā dzimis vīrietis, par kuru policijas iegūtais pierādījumu kopums bija pietiekošs, lai noziegumā to atzītu par aizdomās turēto. Pie viņa veiktās kratīšanas laikā tika izņemta arī munīcija.

Izmeklēšanas laikā iepriekš ierosinātais kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta devītās daļas par slepkavību, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, un pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas par šaujamieroču munīcijas nelikumīgu glabāšanu. Lai izmeklēšanu varētu pabeigt un nodot prokuratūrai vajāšanas uzsākšanai, darbs vēl turpinās, bet izmeklētāji uzskata, ka faktiski lieta ir atklāta.

Otra lieta saistīta ar noziegumu Tukumā. 2017. gadā Valsts policijas rīcībā nonāca informācija par to, ka 2003. gadā Tukumā notika kāda vīrieša slepkavība, kura līķis, iespējams, tika paslēpts mājas pagrabā zem betona. Par minēto faktu tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta, kas turpmākās izmeklēšanas laikā pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta desmitās daļas par slepkavību, ja to izdarījusi personu grupa.

Izmeklēšanas laikā policija pārmeklēja iepriekš minēto māju Tukumā, un tās pagraba palīgtelpā zem betona grīdas tika atrastas apraktas kāda vīrieša mirstīgās atliekas. Izmeklēšanā noskaidrots, ka tas ir 1951. gadā dzimušais Tukuma iedzīvotājs, kurš bija bezvēsts prombūtnē kopš 2003. gada maija sākuma.

Valsts policija noskaidroja izdarītās slepkavības apstākļus un motīvu, kā arī tika iegūts pietiekošs pierādījumu kopums, lai lietā atzītu trīs personas par aizdomās turētām – 1967. un 1968. gadā dzimušus vīriešus un kādu 1954. gadā dzimušu sievieti. Arī šī lieta uzskatāma par faktiski atklātu, šobrīd tiek nostiprināti pierādījumi, lai pabeigtu lietas izmeklēšanu.

 

Top komentāri

Un kad
U
tiks atklāta tiesneša Laukrozes, kuru nogalināja 90-tajos gados, slepkavība? Vai arī Aizputes bandītu savstarpējā izrēķināšanās ir prioritāra?
solon
s
Bet policijas nopelns tad kur ta rodams?! Uzskatu, ka arī pirms 17 gadiem, kad cilvēks tika izsludināts meklēšanā, ja būtu vēlme, tad ātri vien varēja atrast gan līķus, gan slepkavas. Tagad nu te pasniedz kā baigo policijas darba sasniegumu! Ko tad jūs, dižie izmeklētāji, visu šo laiku krēslus deldējāt un atskaites zīmējāt?
LvLv
L
Pat 10 gadi nepagāja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas