Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš: AstraZeneca ir apbrīnojami laba vakcīna, ļaut izvēlēties citu ražotāju vakcīnas būtu aplami

AstraZeneca ražotās vakcīna pret Covid-19 ir apbrīnojami laba un ļaut izvēlēties citu ražotāju vakcīnas būtu aplami, otrdien valdības sēdē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Uzklausot Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas Daces Zavadskas sniegto informāciju par vakcīnām pret Covid-19, premjers uzsvēra, ka AstraZeneca vakcīna sevi ir pierādījusi kā efektīvu un šo vēsti vajadzētu aktīvāk nokomunicēt sabiedrībai.

"Kaut kā mums ziņa ir jāpadara skaidra, ka AstraZeneca ir laba, droša un īpaši efektīva vakcīna, kas ir īpaši piemērota vecāka gada gājuma cilvēkiem," pauda Kariņš.

Tāpat premjers norādīja, ka ļaut izvēlēties citu ražotāju vakcīnas būtu aplami.

"Situācijās, kad cilvēki atsakās no "AstraZeneca" vakcīnas, mums ir skaidri jāpasaka, ka nedabūsim citas, bet ir jāizmanto šī. Dati no Lielbritānijas un Latvijas parāda, ka "AstraZeneca" vakcīna ir laba, apbrīnojami laba vakcīna," uzsvēra Kariņš.

Arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas sniegtā informācija par AstraZeneca ir "pozitīvi šokējoša" ziņa, jo AstraZeneca pirmās vakcīnas deva ir līdzvērtīga pārējo vakcīnu pilnam kursam.

"Man ir lūgums. Kolēģi, pārstāsim reproducēt ziņas, ka kāda no vakcīnām ir nepopulāra vai slikta. Mēs paši reproducējam šādas ziņas. Ja sabiedrība dzird, ka valdības locekļi saka kaut ko nelāgu, tad nav brīnums, ka sabiedrībai nav uzticības [AstraZeneca vakcīnām]," sacīja Reirs.

LETA jau vēstīja, ka patlaban Latvijā ir 48 917 vakcinācijā esošu jeb vēl neizlietotu vakcīnu pret Covid-19 devu, kamēr vēl 21 918 devas ir rezervētas otrajai potei, liecina Veselības ministrijas uz valdības sēdi sagatavotā prezentācija.

Visvairāk jeb kopumā 23 548 devu no šīm patlaban neizlietotajām vakcīnām ir tieši "AstraZeneca", savukārt vēl 8414 ir no ražotāja "Moderna". Atlikušās 16 955 devas ir no ražotāja "Pfizer"/"BioNTech".

Pēc prezentācijā paustā, aprīlī piegāžu apjomi aizvien stagnēs.

Līdz šim Latvijā izlietotas kopumā 177 010 vakcīnu devas, savukārt no 5. līdz 10.aprīlim izmantotas vairāk nekā 27 777 vakcīnu devas. Vidēji šajā intervālā izmantots vairāk nekā 4630 vakcīnu devu dienā.

Aizvien vislielākais vakcinēto personu īpatsvars ir Vidzemē, kur vakcīnu saņēmuši 11% iedzīvotāju, kamēr Kurzemē poti saņēmuši kopumā 10,3%. Tikmēr galvaspilsētā savakcinēts 10,1% iedzīvotāju, Zemgalē - 8,7%, bet Latgalē - vien 4,5%.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) iepriekš vēstīja, ka visas vakcīnas ir izvadātas pa vakcinācijas punktiem.

Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) vakar pēc Sadarbības sanāksmes sēdes sacīja, ka ir krietni jāstrādā pie vakcinācijas organizēšanas, cilvēku informēšanas un aicināšanas vakcinēties pret Covid-19.

"Pēdējā laikā valstī ir ienākušas krietni vairāk vakcīnas, un pirmo reizi vairākās nedēļās esam vēl tālu no tā, kas bija jāsasniedz," teica Kariņš, piebilstot, ka aizvadītajā nedēļā dienā vajadzēja savakcinēt ap 8000 cilvēku, taču realitātē dienā izlietotas ap 3800 devām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas