Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kariņš uzdod Nemiro sākt darbu pie valdības noteikumu izstrādes OIK efektīvākai pārraudzībai

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir izdevis rezolūciju ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV) nekavējoties sākt darbu un pēc iespējas ātrāk izskatīšanai valdībā iesniegt noteikumu projektu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) efektīvākas pārraudzības nodrošināšanai, aģentūru LETA informēja premjera birojā.

"Ekonomikas ministram nekavējoties jāuzsāk darbs pie Ministru kabineta noteikumu izstrādes, lai iespējami ātrākā laikā ieviestu efektīvāku OIK pārraudzību. Vienlaikus sagaidu, ka ministrs aktīvi turpina darbu pie risinājumu izstrādes OIK likvidēšanai atbilstoši valdības deklarācijā paredzētajam uzstādījumam," uzsvēra Kariņš.

Valdības deklarācijā noteikts, ka OIK jālikvidē, ievērojot tiesiskuma principus un nepieļaujot šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, bet gan veicot to valsts budžetam un iedzīvotājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākajā veidā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents šonedēļ, izsludinot Saeimā pieņemtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, aicināja valdību pēc iespējas ātrāk pieņemt likumā minētos noteikumus elektroenerģijas ražotāju komercdarbības atbalsta efektīvākai uzraudzībai un kontrolei.

Saeima šogad 30.janvārī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem paredzēts nostiprināt obligātā iepirkuma - valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem - pārraudzību, kā arī novērst tā saņēmēju pārkompensēšanu.

Likums paredz, ka Ekonomikas ministrijai būs pienākums organizēt obligātā iepirkuma mehānisma uzraudzību un kontroli, novērst pārkompensāciju, kā arī atgūt nepamatoti izmaksāto valsts atbalstu. Pārkompensācija likumprojektā definēta kā ražotāja saņemtā atbalsta apmērs, kas saistīts ar elektroenerģijas ražošanu, kura rezultātā tiek pārsniegta noteiktā kopējā kapitālieguldījumu iekšējā peļņas norma. Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka kopējais atbalsta periods vienai elektrostacijai, summējot visa veida atbalstus elektroenerģijas ražošanai, nevarēs pārsniegt 20 gadus. 

Tāpat kontroles ietvaros iecerēts veikt elektrostaciju un koģenerācijas staciju aprīkojuma pārbaudes, kā arī vērtēt, vai staciju darbība atbilst elektroenerģijas obligātā iepirkuma vai garantētās maksas par uzstādīto elektrisko jaudu nosacījumiem. Konstatējot Ministru kabineta noteikumu prasību pārkāpumu, komersantam varēs atcelt piešķirtās priekšrocības.

 

Top komentāri

Ruta
R
Ka vispar var but kaut kada obligata iepirkumu komponente, ja Latvija ir briva tirgus locekle, ES, NATO valstu locekle? Pec defenicijas nevar but obligata elektribas uzspiesana tas pateretajiem. Kapec KNAB, VDD, SABS, Generalprokuratura nav uzsakusas kriminallietas pret visiem tiem, kuri izlobeja so noziedzigo likumu OIK, kuri to saeima, ministrijas apstiprinaja un kurs no prezidentiem to parakstija? Latvija ir nekavejoties jaatjauno naves sods, jo visi si OIK ievieseji, realizetaji ir pelnijusi publisku naves sodu.
VVZ
V
Kariņš lieliski saprot to, ka gadījumā, ja OIK afēra tiks objektīvi izmeklēta, tad viņš un viņa kolēģis Kampars būs pirmie, kurus ieliks aiz čuguna gardīnēm. Tāpēc arī šie dekoratīvie pasākumi acu aizmālēšanai. Bet, ja runājam par Nemiro, tad ir skaidrs, ka viņš nav kompetents- tādam var runāt pie viena gala vai otra- viss velti!
reālists
r
KPV sauklis uz vēlēšanām - likvidēsim OIK jau piemirsies. Pie tam KPV gatavojas maisīt nosaukumu, tad jaunajai partijai vecās solījumi vairs nebūs saistoši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas