Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Katrai balsij būs liels svars

Ja vēlētāju aktivitāte Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būs zema, tad katram, kurš aizies uz vēlēšanām, būs daudz lielākas iespējas ietekmēt rezultātu - ar šādu argumentu bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš mudina draugus un paziņas doties uz vēlēšanām. Viņa teiktais vārds vārdā saskan ar Latvijas Universitātes profesora Jāņa Ikstena sacīto: "Ja būs zema līdzdalība, tad katrai balsij būs daudz lielāks svars, jo vietu sadalījumu var izšķirt mazāks par partijām nodotu balsu skaits," piektdien raksta Diena.

Tāpēc arī esot grūtāk prognozēt vēlēšanu rezultātu - iegūs tie politiskie spēki, kuru vēlētāji būs vairāk motivēti piedalīties vēlēšanās, uzskata Ikstens. Viņš paredz, ka pilsoņu līdzdalība varētu būt mazāka par 50% vai pat par 40%. Tam varētu būt vairāki iemesli - cilvēki nesaprot, ko vēlēšanas viņiem dos, "lai skaistā maija sestdienā uz tām dotos". Gan sabiedrībai, gan pašām partijām, viņaprāt, par EP vēlēšanām ir mazāka interese nekā par Saeimas un pašvaldību vēlēšanām. Esot jāmin arī tas, ka Latvijas vēlētāju reģistrā varētu būt daudz aizbraucēju, kas neatrodas Latvijā, bet palielina potenciālo balsotāju skaitu, uz kura pamata tiek noteikta līdzdalība.

Par astoņām vietām EP cīnīsies 14 politisko spēku. 

Latvijā Eiropas Parlamentu vēlēs trešo reizi. Sabiedrības domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš Dienai pauda pārliecību, ka Saeimas vēlēšanu tuvums EP vēlēšanu veiksminiekiem nepavērs iespējas gūt lielāku pārstāvniecību arī Saeimā. Uzvarētāji būs pievērsuši uzmanību publiskajā telpā, bet tam būs maza ietekme, uzskata sociologs. 

Visu rakstu par Eiropas Parlamenta vēlēšanām lasiet piektdienas, 23.maija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas