Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Koalīcija vienojusies nepagarināt VDK izpētes komisijas darbības termiņu

Koalīcija vienojusies nepagarināt Valsts drošības komitejas (VDK) izpētes komisijas darbības termiņu, aģentūrai LETA pavēstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Vaicāts, par to, kā veikt VDK dokumentu publiskošanu, ja komisija vēl nav iesniegusi galaziņojumu, politiķis norādīja, ka pašiem pētniekiem tagad ir jāpiedāvā risinājums šai situācijai.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) aģentūrai LETA norādīja, ka ministrija no komisijas neesot saņēmusi nekādus dokumentus. "Mums gan nav dots deleģējums iejaukties gala ziņojuma saturiskajā izstrādē un mēs vairāk veicam kancelejas funkciju - atbildām par finansējuma daļu. Taču, ja komisija lūdz termiņa pagarinājumu, tas būtu iespējams tikai tad, ja viņi iesniegtu pamatotu motivāciju un skaidrojumu ar to, kas vēl ir jāizdara un jāizpēta, un kāpēc tas nav ticis izdarīts. Pagaidām viņi vienkārši nav izpildījuši sev likumā uzticēto darbu un termiņa pagarinājums šķiet pilnīgi nepamatota prasība," sacīja ministrs.

Kā ziņots, komisijas vadītājs Kārlis Kangeris aģentūru LETA iepriekš informēja, ka tā ir sagatavojusi priekšlikumus likumprojekta "Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums" (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā. Tie nosūtīti Saeimas Juridiskajai komisijai. Priekšlikumus komisija pieņēmusi 30. un 31. maijā, bet likumprojektu veidojis komisijas loceklis, zvērināts advokāts Linards Muciņš.

Likumprojektā ir atrunāta dokumentu digitalizēšanas un publicēšanas, kā arī pētniecības kārtība. Komisija rekomendē VDK dokumentus pakāpeniski digitalizēt un publicēt tiešsaistē ne vēlāk kā līdz 2028.gada 4.maijam, kā arī to darīt noteiktā secībā. Līdz 30.jūnijam kā pirmās komisija rosina digitalizēt un publicēt Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras kadru kolekcijas personas lietas.

Tikmēr raidījums LNT Ziņas vēstīja, ka VDK dokumentu izpētes komisija pilnu gala ziņojumu nemaz neesot iesniegusi, bet lūgusi pagarināt tās darbības termiņu līdz pat 2019. gadam. Kārtība paredz, ka VDK komisijai jāiesniedz gala pārskats Latvijas Universitātes rektoram, kuram tas tālāk jāpārsūta Izglītības un zinātnes ministrijai.

Universitātē LNT Ziņām skaidroja, ka saņemts komisijas sagatavots likumprojekts un Ministru kabineta rīkojuma projekts par VDK dokumentu un "čekas maisu" publiskošanu. To varot uzskatīt par daļu no gala ziņojuma, taču pats ziņojums, finanšu pārskats un ieteikumi politiķiem par tālāko rīcību neesot saņemti.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) paudusi neizpratni par VDK zinātniskās izpētes komisijas rīcību, prasot pagarināt komisijas darba termiņu, kā arī uzsver, ka tai pēc iespējas ātrāk jāiesniedz galaziņojums ar publicējamo VDK dokumentu uzskaitījumu.

Koalīcijas politiķi ir pārliecināti, ka VDK dokumenti būtu jāpublisko jau šogad, norādot, ka Saeimas atbildīgajai komisijai tagad jāstrādā ar pētnieku sagatavoto atzinumu.

( Pievienota 3. rindkopa ar izglītības un zinātnes ministra pausto)

Top komentāri

Neslāvs
N
Cietumos ir jāsēdina šodienas krievu FSB darbinieki un aģenti !
ha
h
Vai patiešām trūkst drosmes, lai pateiktu , ka šajā komisjā tikai retais ir zinātnieks! Pats priekšnieks bieži staigā ar sārtiem vaigiem, ne jau no karstuma...
Nezinītis
N
Publiskā masturbācija turpinās. Tas ir bezgalīgais process Latvijā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas