Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Koļegovai uzrādīta apsūdzība par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā uzrādījusi apsūdzību Valsts vides dienesta (VVD) vadītājai Ingai Koļegovai.

Apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas, aģentūrai LETA pavēstīja Prokuratūras Sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Šis pants paredz atbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Plašāku informāciju pašreiz prokurore nesniegšot, norādīja Rēķe.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka apsūdzētajai drošības līdzekļi nav piemēroti.

Ar Koļegovu aģentūrai LETA ilgstoši nav izdevies sazināties, savukārt VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča norādīja, ka ģenerāldirektorei kopš 5.februāra piešķirta darba nespējas lapa.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Laura Jansone aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrija detalizētāku informāciju par ierosināto lietu pret Koļegovu no prokuratūras saņēmusi nav. Patlaban ministrija arī neplāno vērsties pie tiesībsargājošās iestādes pati, lai iegūtu sīkāku skaidrojumu par notiekošo.

"Prokuratūra nav sniegusi nekādu informāciju par to, ka VVD direktorei būtu jāpiemēro jelkādi amata ierobežojumi, tādēļ par tālāko rīcību šajā lietā lemsim tad, kad Koļegova pēc slimošanas būs atgriezusies darbā un sniegusi paskaidrojumus," sacīja Jansone.

Jau ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2016.gada 7.septembrī saistībā ar nepilnībām Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās un, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem tika sākta resoriskā pārbaude.

VID izvērtējis Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus un secinājis, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā.

Vienotības iebildumu dēļ valdība 2016.gada 9.augustā atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība Visu Latvijai! -Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Pēcāk Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) paziņoja, ka pārbaudīs partijas Vienotība sniegto informāciju par Koļegovu un viņas saņemtajām dividendēm no uzņēmuma Pallogs. 12.augustā Koļegova paziņoja par savas kandidatūras atsaukšanu.

Firmas.lv dati liecina, ka Koļegova līdz 2016.gada 6.septembrim bija 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā Pallogs un dividendēs no uzņēmuma viņa 2015.gadā saņēmusi 320 000 eiro. Pati Koļegova skaidrojusi, ka viņa šīs dividendes 2015.gadā dāvinājusi savam brālim. Koļegova 2015.gadā arī izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova tolaik skaidroja, ka ir tikai formāla Pallogs līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei. Tiesa, uzņēmuma gada pārskatos nav atrodama norāde, ka uzņēmuma līdzīpašniece tam būtu aizdevumā izsniegusi iespaidīgas summas, kas radīja aizdomas par šo līdzekļu izmantošanu ''aplokšņu algu'' maksāšanai, norāda mediji.

Lai gan Koļegova savās amatpersonas deklarācijās norādījusi, ka pēdējos gados saņēmusi gandrīz miljonu eiro dividendes no sev daļēji piederošā koka palešu ražotāja SIA Pallogs, firmas iesniegtie dokumenti Uzņēmumu reģistrā liecina, ka uzņēmuma dalībnieki šajos gados nolēmuši peļņu nesadalīt, liecina Firmas.lv datubāzē pieejamā informācija.

Firmas.lv pieejamie Pallogs dalībnieku sapulču protokoli liecina, ka pēdējos četrus gadus uzņēmuma dalībnieku sapulce katru gadu nolēma nesadalīt iepriekšējā gadā gūto peļņu.

Koļegovas amatpersonas deklarācijās norādīts, ka 2015.gadā dividendēs no Pallogs viņa saņēmusi 320 000 eiro, 2014.gadā - 380 000 eiro, bet 2013.gadā - 240 000 latu (341 500 eiro).

Pallogs peļņa 2015.gadā bija 0,99 miljoni eiro, 2014.gadā - 0,55 miljoni eiro, 2013.gadā - 0,68 miljoni eiro, bet 2012.gadā - 1,05 miljoni eiro, liecina Firmas.lv informācija.

8.-9.rindkopā pievienots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāves komentārs

Top komentāri

Kaparšmits
K
un šito kandidātu uz cietuma nārām lembe ar Reiznieces rokām gribēja ievilkt augstā amatā , VID priekšnieka krēslā , LV bankas prezidents izrādās mafijas prez. tfu , krusttēvs , izrādās astoņkājis centies nostiprināties , pozicijas negrib atdot , kā vienu izmet . tā citu vietā.
>:-)
&
Ko uztraukties ? Kā pīlei ūdens ! Nekas vairāk par, "BAISMĪGO , NĀVĒJOŠO ,POLITISKO ATBILDĪBU " nedraud . Noskurināsies un viss :D
Cinītis
C
Rimševičam aizliedza, tad aizliegumu vajag arī lielajai priekšniecei - superbiznesmenei!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas