Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Konfekte Gotiņa nonākusi strīdu virpulī

Pēc gadiem ilgušas klusēšanas darbību atsācis Skrīveru Pārtikas kombināts (SPK). Tā tagadējais īpašnieks Aigars Lūsis cer atjaunot leģendārās rūpnīcas vārdu un atsākt saldumu ražošanu, bet, kamēr rit ēku sakopšanas darbi, piena konfekte, ko daudzi pazīst ar vārdu "gotiņa", top mājražošanas apstākļos. Šo produktu raksturojot, viņš saka: "Tā ir īstā Skrīveru Gotiņa ar bērnības garšu."

Tomēr nosaukumu Skrīveru Gotiņa izmanto arī uzņēmums Skrīveru saldumi, kurš arīdzan izveidots Skrīveros - 2005. gadā, gadu pēc SPK darbības pārtraukšanas. Skrīveru saldumu īpašniece Iveta Audziša saņēmusi Skrīveru novada domes atbalstu un vērsusies Patentu valdē ar lūgumu reģistrēt preču zīmi Skrīveru Gotiņa.

"Vārdu salikums Skrīveru Gotiņa nedrīkst piederēt nevienam citam," pret Skrīveru saldumu vēlmi reģistrēt šādu preču zīmi iebilst A. Lūsis, kurš solās cīnīties, lai tas nenotiktu.

SPK ēkas, kuras kopš 2004. gadā notikušās darbības pārtraukšanas stāvējušas dīkstāvē, laika zobs nav saudzējis. Ieejot leģendārā piena kombināta teritorijā, jāiet garām ēkai - bijušajam spirta brūzim -, kas sākusi jau drupt. "Man būtu lielāks prieks jūs sagaidīt, kad ēka būs atjaunota, bet remontdarbi vēl nav pabeigti," Dienai saka A. Lūsis.

"Tieši te ir pirmā vieta Latvijā, kur sāka ražot konfektes Gotiņa," izrādot savulaik novārtā palikušo ražotnes ēku, kas pamazām atgūst otro elpu, stāsta Aigars Lūsis un teic, ka ne tikai pati gotiņas garša, bet arī viss ražošanas komplekss ir daļa no viņa bērnības un viņš te atgriežas jau trešo reizi. "Mamma te strādāja par konfekšu tinēju, atceros, ka bērnībā skraidīju pa ražošanas teritoriju, tā bija pirmā reize, kad te iegriezos. Otro reizi atgriezos, kad iestājos galdniecības profesionāli tehniskajā vidusskolā un man vajadzēja prakses vietu. Un trešā reize - 2011. gadā, kad iegādājos SPK, un šoreiz tik ātri prom netaisos aiziet," stāsta uzņēmējs un atklāj, ka vēlas, lai nākotnē Skrīveru gotiņa tiek ražota savā vēsturiskajā vietā: "Gribam atjaunot SPK ēku, veidot atvērtā tipa ražotni un izveidot muzeju."

Patlaban SPK ražotās konfektes, kas top mājražošanas apstākļos un ir nopērkamas, piemēram, Rīgā, Kalnciema ielas tirdziņā, tiek gatavotas pēc "īstās, SPK veidotās metodes", apgalvo ražotājs un skaidro: "Vārām konfektes no iebiezinātā piena, ko pērkam no Lietuvas ražotājiem, jo Rēzeknē to vairs neražo. Pērkam cukurbiešu cukuru! Izejvielas dārgas, bet konfekte garšīga! Tās realizācijas termiņš gan nav liels - apmēram viens mēnesis."

Skrīveru saldumu pārstāvji atteicās Dienai sniegt skaidrojumu par izveidojušos situāciju, I. Audziša vienīgi e-pastā atsūtīja vēstuli, apgalvojot, ka izklāsta "patiesību par Skrīveru Gotiņu". Arī Skrīveru saldumu īpašniece norāda, ka konfektes Gotiņa recepte nāk no tās ražošanas pirmsākumiem - "vārīta no svaiga piena, un šī recepte ir spēkā uzņēmumā Skrīveru saldumi". Vēstulē tiek atgādināts, ka uzņēmums Skrīveru saldumi Skrīveros dibināts 2005. gadā, jo gadu iepriekš SPK pārtrauca darbību, atlaižot visus darbiniekus. Uzzinot šo faktu, SIA Dimdiņi īpašnieki Iveta un Normunds Audziši, kuriem jau bija gotiņkonfekšu ražotne Lizumā, nolēma paplašināt Gotiņu ražošanu un izveidot uzņēmumu Skrīveros, pieņemot darbā bijušos SPK darbiniekus. Ražotne tika ierīkota, izremontējot bijušās pienotavas un siera ražotnes ēkas.

"Cilvēki būtu sen izklīduši, meklējot jaunas darba iespējas, un Skrīveri būtu zaudējuši konfekšu Gotiņa ražošanas vietas statusu, ja uzņēmums Skrīveru saldumi nebūtu tik ātri reaģējis, izveidojis un atjaunojis ražošanu tieši Skrīveros, nezaudējot pašu lielāko vērtību - profesionālus cilvēkus, šī aroda pratējus," teikts Ivetas un Normunda Audzišu e-vēstulē. Viņi arī norāda, ka no 2005. gada tiek ražota konfekte ar nosaukumu Skrīveru Gotiņa, bet līdz 2004. gadam ražošanā tika lietots nosaukums Piena konfekte - Konfekte Gotiņa.

Kura ir īstā gotiņa? A. Lūsis atbild, ka ikviens mājās var ražot savu gotiņu, jo recepte neesot sarežģīta, galvenais ir sastāvdaļas un ražošanas tehnoloģija.

Visu Ingas Patmalnieces rakstu lasiet trešdienas, 2.aprīļa, laikrakstā Diena!

Top komentāri

Kur kāds saož naudu,tur sākas kaisl
K
Lai cik banāli,skumji un triviāli, tādi ir cilvēki - alkatīgi un nesamierināmi. Ražojiet labāk ĪSTO Rudzupuķi,Kumelīti,Dienvidnakts,Ricas ezers u.t.t.,tad nauda kā pa reni tecēs. Tikai ĪSTO, - to, ko Laima ražoja 60-s un 70-s gados,nevis tās KARIKATŪRAS,ko šodien!
Knābējs
K
Vienīgais, kas ir kopējs PSRS laiku Gotiņai ar šodienas "Gotiņu" ir tas, ka tās grūti izčakarēt ārā no papīra. Šodienas Gotiņu sastāvā ir parādījušies dažādi draņķi, tāpēc tās vienkārši nepērku. Pirms pāris gadiem sanāca īstas Gotiņas nopirkt Baltkrievijā- ar pareizu sastāvu, bet Latvijā tādas vairs ražot neprot. Eiropa!
Teliņš
T
70-tajos Siguldā strādāja limonādes un konfekšu Gotiņa cehs un tajā ražoja tieši tādas pašas konfektes. Gotiņu recepte nav viss izomāta Skrīveros bet ir balstītas uz vecu tautas recepti no aizpagājušā gadsimta, kad cukura vietā izmantoja cukurbiešu kripšus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas