Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

KP rosina virszemes TV licenci pēc 2013.gada nedot Lattelecom, bet "neatkarīgam uzņēmumam"

Konkurences padome (KP) ierosina "Lattelecom" pēc 2013.gada neatjaunot licenci virszemes ciparu televīzijas (TV) pakalpojumu sniegšanai, teikts KP paziņojumā par vairāku konkurentu ierosinātas lietas pret "Lattelecom" izbeigšanu.

"Lai novērstu iespējamos draudus konkurencei, kā piemērotāku risinājumu pēc SIA ''Lattelecom'' licences beigām 2013.gadā KP rosina virszemes ciparu apraides nodrošinātāja lomu nodot konkursa kārtībā neatkarīgam uzņēmumam, kas nekonkurē ar citiem maksas televīzijas operatoriem, vai, līdzīgi kā tas notiek Igaunijā, uzticēt to VAS ''Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs'' (LVRTC),'' KP raksta paziņojumā medijiem.

KP priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" gan teica, ka KP nodoms nav "Lattelecom" izslēgt no virszemes TV tirgus pēc 2013.gada, bet nodalīt maksas un bezmaksas programmu apraides tirgus, lai viens satura paketētājs, vienā juridiskā personā, pasūtot apraidi gan maksas, gan bezmaksas programmām, nevarētu veikt škērsubsījas vai citādi izmantot savu "starpnieka" lomu.

Komentējot KP paziņojumu, "Lattelecom" juridiskās daļas direktors Toms Meisītis "Nozare.lv" apgalvoja: "Pieņēmums, ka esošajiem televīzijas pakalpojumu operatoriem būtu jāliedz tiesības pretendēt uz maksas televīzijas pakalpojumu sniegšanas tiesībām zemes apraidē, ir pretrunīgs, ir ļoti ierobežotas iespējas to īstenot dzīvē, un, tā rīkojoties, nav saskatāmi nedz valsts, nedz sabiedrības ieguvumi, nedz konkurences situācijas uzlabošanās."

Savukārt sarunā ar "Nozare.lv" KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova skaidroja, ka KP vēlētos, lai Latvijas nacionālo bezmaksas kanālu apraide būtu nodalīta no maksas kanālu apraides, kuras maksas saturs virszemes ciparu tīklā konkurētu ar citu maksas operatoru saturu. Kabanova teica, ka KP paziņojumā teikto nevajadzētu interpretēt kā aicinājumu "Lattelecom" izslēgt no virszemes TV tirgus pēc 2013.gada, vienīgi mainīt veidu, ka šis tirgus darbojas maksas un bezmaksas satura radītājiem un paketētājiem.

Viņa atkārtoja KP jau agrāk pausto viedokli, ka būtu bijis labāk virszemes ciparu TV apraidi veidot kā regulētu pakalpojumu ar labākām iespējām konstatēt faktiskās izmaksas un novērst šķērssubsidēšanu. KP savā šodien publicētajā paziņojumā teica, ka "KP nekonstatēja netaisnīgu cenu piemērošanu, savukārt dati, kas nepieciešami iespējamās šķērssubsidēšanas analīzei, būs pieejami vien pēc 2013.gada beigām, noslēdzoties virszemes ciparu apraides ieviešanas projekta termiņam. Tā kā saskaņā ar Konkurences likumu lietas izpētes laiks nevar pārsniegt divus gadus, KP lēma par lietas izpētes izbeigšanu."

Meisītis jautājumā par to, kā būtu jāpiešķir virszemes televīzijas pakalpojuma licence no 2014.gada 1.janvāra, uzskata: "Pēc 2013.gada beigām tiesības lietot radiofrekvenču resursu un nodrošināt ciparu apraidi ir jāpiešķir pretendentam, kas visefektīvāk, visprofesionālāk un visizdevīgāk skatītājiem un sabiedrībai to spēj nodrošināt. "Lattelecom" uzskata sevi par pilnībā atbilstoši šiem kritērijiem, ko pierāda uzņēmuma līdzšinējā sekmīgā darbība.''

Jau ziņots, ka KP 25.augustā ir izbeigusi lietu pret "Lattelecom", kas savulaik tika rosināta pēc uzņēmuma konkurentu "Viasat", "TV3", "Izzi" un "Baltkom" sūdzībām par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar ciparu virszemes televīzijas ieviešanu.

Tomēr, paziņojot par lēmumu izbeigt lietu "faktu trūkuma dēļ", KP atgādina, ka, pēc konkurences uzraugu domām, "pastāvošās problēmas bija novēršamas jau virszemes ciparu apraides ieviešanas projekta izstrādes stadijā", un atgriežas pie agrāk izteiktas kritikas par virszemes ciparu televīzijas ieviešanas gaitu.

KP paziņojumā "atgādina jau iepriekš atbildīgajām institūcijām norādīto - valstiskā līmenī pieņemot lēmumus par kāda uzņēmuma dominējošā stāvokļa nostiprināšanu, kā tas šajā gadījumā ir noticis ar SIA ''Lattelecom'', ir īpaši būtiski jau iepriekš izvērtēt iespējamo negatīvo ietekmi uz tirgu un paredzēt pasākumus to novēršanai, jo iespējas ietekmēt situāciju jau pēc negatīvo seku iestāšanās var būt mazāk efektīvas''.

Jau rakstīts, ka "Lattelecom" tiesības veidot virszemes televīzijas pakalpojumu ieguva konkursa gaitā 2008.gadā, saņemot licenci uz pieciem gadiem - līdz 2013.gada 31.decembrim. Projekts tika īstenots sadarbībā ar LVRTC, kas nodrošināja ciparu signāla apraidi, kamēr "Lattelecom" sakomplektēja maksas programmu paketes un organizēja nepieciešamo dekoderu izplatīšanu un iedzīvotāju informēšanu par gaidāmo pāreju uz ciparu apraidi.

Virszemes ciparu televīzijas pārraides sāktas 2009.gadā, bet analogās televīzijas apraides tīkls pakāpeniski izslēgts 2010.gada pirmā pusgada laikā, pilnībā pārtraucot analogo apraidi visā valstī no 2010.gada 1.jūnija.

Pēc "Lattelecom" un tirgus pētnieku datiem, virszemes TV skatās un lieto vairāk nekā 220 000 mājsaimniecību, savukārt maksas televīzijas pakalpojumus, kopā skaitot interaktīvās televīzijas abonentus un skatītājus, kas abonē virszemes televīzijas maksas kanālus, ir ap 200 000. Virszemes televīzijā, iegūstot dekoderi, var bez maksas skatīties četrus tā sauktos nacionālos kanālus "LTV1", "LTV7", "LNT" un "TV3".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas