Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KP vērtēs sūdzību par iespējamu Swedbank stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

Maksājumu lietotnes Monea īpašnieks un izplatītājs SIA Monetizator iesniedzis sūdzību Konkurences padomē (KP) par iespējamu Swedbank pārkāpumu saskaņā ar Konkurences likumā noteikto aizliegumu ļaunprātīgi izmantot atrašanos dominējošā stāvoklī, aģentūrai LETA apstiprināja KP pārstāvji.

KP aģentūru LETA informēja, ka padome sūdzību ir saņēmumi un iesniegums tuvākajā laikā tiks izskatīts. 

"Visu savu pakalpojumu cenošanā vienmēr ievērojam godīgas konkurences principus un Swedbank rūpīgi izstrādā cenrādi, lai tas būtu pamatots un vienāds tirgus dalībniekiem, kas darbojas vienādos apstākļos. Monea gadījumā minētais izmaksu pieaugums, galvenokārt, ir saistīts ar pakalpojuma izmantošanas apjoma būtisku pieaugumu, kas rada arī papildus darba apjomu. Swedbank, kā jebkurai finanšu iestādei, ir pienākums ievērot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības, kas ietver arī rūpīgāku to klientu uzraudzību, kuri pilda maksājumu iestādes funkcijas", Diena.lv norāda Swedbank pārstāvji.

Monea pārstāvis Mārtiņš Kalniņš norādīja, ka Monea iesniegumā lūdz KP ierosināt lietu par iespējamu Konkurences likuma 13.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpumu Swedbank darbībās, un, konstatējot pārkāpumu, piemērot atbildību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Viņš skaidroja, ka ikdienas darbībā Monea ir jāspēj nodrošināt sekmīga sadarbība ar komercbankām, līdz ar to bankas ir būtiskas sadarbības partneres. Kopš darbības sākšanas uzņēmums ikdienā sadarbojas ar četrām lielākajām komercbankām Latvijā - Swedbank, Citadele banka, SEB banka un Luminor Bank Latvijas filiāle. "Ņemot vērā, ka visas iepriekš minētās bankas sniedz Monea identiskus pakalpojumus, tad mums ir lieliska iespēja salīdzināt un novērtēt četru banku piemēroto cenu atšķirības," teica Kalniņš.

Kalniņš uzsvēra, ka,

salīdzinot at citām bankām, Swedbank pakalpojuma maksu palielināja 22 reizes. 

Tai pat laikā Citadele banka, SEB banka un Luminor Bank Latvijas filiāles vienas transakcijas cena samazinās. "Tā ir uzskatāma par normālu biznesa praksi, ka pieaugot darījumu apjomam jebkurā biznesa jomā, darījuma izmaksas neaug tieši proporcionāli, ko lieliski pierāda arī sadarbība ar citām bankām. Savukārt Swedbank, neskatoties uz būtisko Monea un bankas sistēmu kontaktreižu skaita pieaugumu, ir paaugstinājusi maksu aptuveni 22 reizes salīdzinājumā ar 2017.gadu, kam nav atrodams objektīvs pamatojums," atzina Kalniņš.

Ņemot vērā, ka visās četrās bankās Monea izmanto vienādus pakalpojumus, Kalniņš norādīja, ka visām četrām bankām ir identiski pienākumi un riski, apkalpojot Monea. Uz visām četrām komercbankām ir arī attiecināms vienāds tiesiskais regulējums. Turklāt arī pašai Monea ir pienākums, lai maksimāli novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku. Jāņem vērā arī fakts, ka Monea (līdzīgi kā banku gadījumā) kā licencētas maksājumu iestādes darbību uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija ( FKTK), kas ir gan pārbaudījusi un izsniegusi licenci Monea darbībai, gan arī saskaņojusi tās izstrādātās riska vadības procedūras.

Kā atzina Kalniņš, banku, tostarp Swedbank, risks sadarbojoties ar Monea no noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska viedokļa, ir tāds pats kā parējām trim bankām. Tādējādi, Monea ieskatā, nav rodams objektīvs pamats, kāpēc Swedbank būtu nepieciešams noteikt Monea tik augstu komisijas maksu.

Maksājumu lietotne Monea ir sīkmaksājumu aplikācija, kas ļauj pieprasīt un pārskaitīt nelielas naudas summas starp privātpersonu bankas kontiem dažādās bankās nepilnas minūtes laikā un par zemākām izmaksām vienkārši ievadot otras personas telefona numuru.

Firmas.lv informācija liecina, ka 2017.gadā Monetizator strādāja ar 22 272 eiro apgrozījumu, kas ir 4,7 reizes vairāk nekā 2016.gadā, bet zaudējumi saruka 1,7 reizes un bija 270 520 eiro.

Kompānija reģistrēta 2013.gada decembrī, un tās pamatkapitāls ir 5648 eiro. Monetizator īpašnieki ir riska kapitāla pārvaldītājs komanditsabiedrība Expansion Capital fund AIF (25,18%), Armandam Garkānam piederošais uzņēmums SIA Nule 19 (18,04%), Mārtiņš Kalniņš (15,44%), Ance Kalniņa (14,36%), uzņēmumam Callidus Capital piederošā SIA CCINV005 (9,68%), Gatim Kokinam piederošs uzņēmums SIA Apoga konsultācijas (8,36%), SIA QIX (5,77%), SIA Event Works (2,14%) un SIA D8 Corporation (1,03%).

Top komentāri

Swedbank ir nolādēta banka,
S
un tā drīz nodegs. Nav otras tik riebīgas un dārgas bankas. Vismaz Latvijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas