Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Krājbankas krīzes rezultātā cēlušās lata likmes; eiro cena tirgū pazeminājusies

Pēdējās nedēļas laikā novērotais lata likmju kāpums tieši saistīts ar notikumiem ap Latvijas krājbanku (LK), atzīst Dienas aptaujātie banku pārstāvji. Visticamāk, tās nekritīsies līdz pat gada beigām, kad finanšu tirgum vajadzētu nomierināties. Līdz tam brīdim kredītņēmējiem, kuru kredīti piesaistīti mainīgajai starpbanku likmei Rigibor, procentos bankai būs jāmaksā vairāk.

Kopš 16. novembra triju mēnešu Rigibor likme ir pieaugusi līdz 1,98%, kas ir augstākā atzīme kopš 2010. gada jūlija, tomēr arī šāda likme ir salīdzinoši zema - būtiski zemāka, nekā 2008. un 2009. gadā, norāda SEB bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Rigibor likmes pēdējā laikā palielinājušās, jo tirgū pieaudzis latu pieprasījums. Tā ir pārejoša ietekme, un brīdī, kad Valsts kase (VK) izmaksās budžeta vajadzībām latus, kā arī izmaksas klientiem tiks veiktas no garantiju fonda latos, likmēm vajadzētu samazināties, spriež Liene Turlaja, Swedbank Aktīvu un pasīvu pārvaldes daļas vadītāja.

Nordea Markets finanšu produktu speciālists Andris Lāriņš skaidro, ka tirgū būtiski pieauguši VK valūtas maiņas darījumu apjomi, jo VK piecās nedēļās plāno nopirkt 430 miljonus latu, tāpēc milzīgais VK pieprasījums pēc latiem valūtu tirgū ir pazeminājis eiro cenu, tā tirgū aizgājusi zem Latvijas Bankas noteiktā svārstību koridora vidus atzīmes. Tā kā eiro minimālā cena ir fiksēta, daudz lētāks eiro nav iespējams un uzņēmumu interese iegādāties eiro pieaug, skaidro A. Lāriņš.

«Ilgtermiņa lata procentu likmes var pakāpties augstāk vai saglabāties šajos līmeņos, kamēr neuzlabosies situācija Latvijas tirgū gan psiholoģiski, gan finansiāli. Ir jāpaiet laikam, lai samazinātos Krājbankas efekts, un jāiztiek bez jauniem ekscesiem, tad lata procentu likmes atgriezīsies zemākos līmeņos,» prognozē A. Lāriņš.

Tirgu varētu stabilizēt arī tajā ieplūstošās summas, ko LK klienti saņēmuši kompensācijās no Noguldījumu garantiju fonda.

«Tajā brīdī, kad Valsts kase izmaksās budžeta vajadzībām latus, kā arī izmaksas klientiem tiks veiktas no garantiju fonda latos, likmēm vajadzētu samazināties,» prognozē L. Turlaja.

Arī K. Martinsone pieļauj, ka, mazinoties satraukumam un palielinoties likviditātei sistēmā, latu likmes varētu samazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas