Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Labdarības maratonā Dod Pieci! saziedoti jau 43 448 eiro

Labdarības maratonā Dod Pieci! līdz 18.decembrim saziedoti 43 448 eiro, kas sniegs praktisku palīdzību cietušajiem no vardarbības ģimenē, portālu Diena.lv informēja Latvijas Radio.

Dod pieci! studijā viesojas eksperti, sabiedrībā zināmi cilvēki un populāri mūziķi. Ar stāstiem dalās cietušie no vardarbības un ziedotāji. 

Centrs Dardedze gandrīz 20 gadu garumā palīdz bērniem, kuri cietuši no vardarbības, un izglīto par drošām attiecībām. Centra valdes locekle Laila Balode uzsver, ka ir svarīgi, ka notiek šāda Dod pieci! akcija. "Vardarbībai ļoti patīk klusums. Tā bieži mēdz paslēpties - īpaši aiz kauna, bailēm un vainas izjūtas. Sievietēm  un bērniem ir kauns par to, kas ar viņiem notiek ģimenē un bail, kādas būs sekas, ja mēģinās izrauties no vardarbīgām attiecībām. Nereti viņiem ir arī vainas izjūta par notiekošo. Ja pietiekami atklāti sabiedrībā par to runājam un palīdzam vardarbību atpazīt, mēs kādam cilvēkam šobrīd iedodam drosmi un parādām ceļu, kur vērsties pēc palīdzības," saka Balode.

Viņa aicināja vecākus ikdienā nepazaudēt savaldību un būt gudriem, lai paliktu līdzsvarā, nevis nonāktu līdz siksnai. "Tā vietā jāprot kaut vai pārslēgt savu uzmanību, tāpat kā to paši darām ar bērniem, kad viņi niķojas. Elpot dziļi, apstāties. Labs cilvēks var izaugt tad, ja apkārt redz labas lietas, nevis pērienu," teic Balode.

Krīžu un konsultāciju centra Skalbes konsultante Zane Avotiņa stāstīja, ka fiziska vardarbība sabiedrībā ir redzama, par to jāziņo policijai. Taču emocionālas vardarbības gadījumā cietušie parasti norobežojas, izmainās un vairāk sāk izvairīties no saskarsmes ar draugiem. Viņa iedrošināja sabiedrību vērīgāk atpazīt pārmaiņas, kas skar pazīstamus cilvēkus un pajautāt viņiem, kas patiesībā notiek. "Vardarbības veicējs pieņem, ka upuris par piedzīvoto nerunās. Taču es iedrošinu pamēģināt par to runāt. Zvans uz Krīzes tālruni ir ātrā, pirmā palīdzība," saka Avotiņa.

Valsts policijas Tukuma iecirknis bija viens no pirmajiem, kas rosināja pārmaiņas policijas darbā ar vardarbības gadījumiem ģimenēs. Janeks Bahs, Valsts policijas Tukuma iecirkņa priekšnieks, Dod pieci! atzina, ka pirmie pārmaiņu soļi ir sperti, bet vēl ir daudz sakārtojamu jautājumu, kas prasīs laiku. "Sabiedrībai ir pienākums nepaiet garām un iesaistīties, arī profesionālajiem dienestiem vēl ir daudz jāmācās, kā veidot attieksmi pret konfliktiem ģimenēs," atzina Bahs un piebilda: "Kopš 1.augusta Ministru kabineta noteikumi paredz, ka notikuma vietā policists  uzdod cietušajam anketas jautājumus, lai tālāk iesniegtu informāciju sociālajam dienestam, kas  meklētu ilgtermiņa risinājumus. 2/3 no ģimenēm, kurās konstatējām vardarbības risku, nebija līdz šim sociālā dienesta uzmanības lokā."

Tāpat viņš cer, ka tuvākajā nākotnē policistiem palielinās pilnvaras, ļaujot pieņemt lēmumu par varmākas nošķiršanu arī tad, ja cietušais nav iesniedzis speciālu iesniegumu. Bahs uzsver, ka būtu vairāk jādomā arī par pāridarītājiem, lai lauztu vardarbības loku. "Pašreiz valsts atbalsta darbu ar notiesātajiem varmākām, taču īsti netiek strādāts ar tiem, kuri vēl nav nonākuši līdz noziegumam likumdošanas izpratnē," teic Bahs.

Ziedot, piedalīties labdarības izsolēs un pieteikt palīdzību var mājaslapā dodpieci.lv un Circle K degvielas uzpildes stacijās. Pirmo stundu laikā saņemti astoņi palīdzības pieteikumi. Labdarības maratons noslēgsies 23. decembrī.

Organizatori uzsver - īpaši rūpīgi tiek ievēroti gan speciāli Slimību un profilakses kontroles centra, gan valstī noteiktie drošības pasākumi - dīdžejus no studijas viesiem atdala stikla siena, viesu skaits ir ierobežots u.c. Iespēju robežās cilvēki aicināti ziedot attālināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas