Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LAD sāk 6,19 miljonu eiro ārkārtas atbalsta izmaksu slaucamo govju īpašniekiem

Sākot ar šodienu, Lauku atbalsta dienests (LAD) sāk valsts papildu atbalsta izmaksu piena ražotājiem kopumā 6 197 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja LAD pārstāvji.

Atbalstu piešķir piena ražotājiem, kas līdz 2016.gada 10.jūnijam reģistrēti vienotajā zemkopības nozares informācijas sistēmā.

Atbalstu maksā par piena daudzumu tonnās, kas piegādāts pircējam laikposmā no 2015.gada 1.oktobra līdz 2016.gada 30.aprīlim, ja piena ražotājam ir reģistrētas slaucamas govis vai teles, kas vecākas par 18 mēnešiem. Atbalsta likme ir 14,05 eiro par tonnu nodotā piena.

Kā ziņots, piešķīrums piensaimniekiem panākts maija nogalē pēc nevalstisko organizāciju spiediena un ir ārkārtīgi nozīmīgs pašreizējā situācijā, it īpaši ņemot vērā, ka ārkārtas atbalsts no Eiropas Savienības (ES) šovasar netiks saņemts.

Saskaņā ar statistiku nozarē darbojas apmēram 21 800 piensaimniecības, savukārt slaucamo govju skaits šā gada aprīlī bija 161 932 salīdzinājumā ar 165 984 govīm tieši pirms gada.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā saražotas 16 620 tonnas pasterizētā piena, kas ir par 5,3% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, 6650 tonnas krējuma (kritums par 5,3%), 4510 tonnas sviesta (kāpums par 276%) un 6630 tonnas siera (kritums par 38%).

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas un kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada aprīlim piena cena samazinājusies par 33%, ilgstoši nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Zemkopības ministrijas eksperti prognozē, ka līdz gada beigām pasaulē saglabāsies tirgus pārprodukcija, tādēļ vismaz līdz 2017.gadam būtiski uzlabojumi tirgus situācijā un cenās nav gaidāmi.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro.

Līdzās nupat piešķirtajam 6,19 miljonu eiro atbalstam piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas