Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Latgales reģionā, lai apkarotu klasisko cūku mēri, izlietos 20 000 vakcīnu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) piektdien, 3.maijā, Latgales reģiona mežos uzsāks meža cūku vakcināciju pret klasisko cūku mēri. Kopumā divās dienās, kuru laikā plānots pabeigt pirmo pavasara vakcinācijas kārtu, plānots izvietot apmēram 20 000 vakcīnu, portālu Diena.lv informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

PVD inspektori, sadarbojoties ar vietējiem mednieku kolektīviem, nelielas ēsmas, kurās iestrādāta vakcīna, izvietos vairāk kā 400 meža cūku barotavās lielākajā daļā inficētajā teritorijā ietilpstošo novadu. 20 000 vakcīnu tiks izvietotas otrajā vakcinācijas kārtā maija beigās. Atkārtoti vakcīnas pret klasisko cūku mēri tiks izvietotas jūlija sākumā un beigās, kā arī oktobra sākumā un beigās. Vakcinācija būs jāturpina arī nākamgad.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Pagājušā gada beigās tā tika konstatēta Latgales reģiona mežos mītošajām meža cūkām, kā arī triju saimniecību mājas cūkām.

Lai ierobežotu slimības izplatīšanos, tika noteikta klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, kurā esošajām saimniecībām joprojām jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

PVD turpina slimības inficētajā teritorijā nomedīto meža cūku laboratorisko izmeklēšanu. Klasiskā cūku mēra antivielas līdz šim ir konstatētas 154 meža cūkām. Jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām konstatēti nav.

Klasiskā cūku mēra inficētā teritorijā ietilpst sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jūrmalā sieviete sadur garāmgājēju

Pagājušajā nedēļā Jūrmalā uz ielas sieviete bez acīmredzama iemesla uzbruka kādai kaugurniecei, vairākas reizes viņai iedurot ar nazi un nodarot smagus miesas bojājumus, aģentūru LETA informēja Valst...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas