Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latkovskis: Latvijas SUV ir gatava stāties pretī agresora specvienībām

Bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienības (SUV) kapacitāte un profesionalitāte ir augusi un tā ir gatava stāties pretī agresora specvienībām, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (Vienotība).Saeimas komisija šodien slēgtā izbraukuma sēdē apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku SUV bāzi Bolderājā, lai iepazītos ar vienības darbu.

Latkovskis pastāstīja, ka komisija vienību bija apmeklējusi 2013.gadā, taču tad vēl nebija Krievijas īstenotā Krimas aneksijas un konflikta aizsākšanas Austrumukrainā. Jau 2013.gadā bija skaidrs, ka, attīstoties valsts aizsardzības spējām, SUV ir viena no svarīgākajām struktūrām NBS."Pēc Krimas aneksijas un notikumiem Austrumurkainā bija skaidrs, ka šajā hibrīdkarā galveno lomu spēlē specvienību karavīri. Ja kāds agresors izmanto šādus karavīrus, tad jāliek pretī tikpat labi un vēl labāk apmācīti karavīri. Šī nav lielākā NBS vienība, taču tās nozīme ir milzīga," uzsvēra Latkovskis.Komisijas vadītājs uzskata, ka SUV ir atbilstoša un spējīga stāties pretī ārvalsts agresoram. Jau sākot ar 2014.gadu, vienībai tika palielināts budžets, kas bijis nozīmīgs izrāviens vienības attīstībā, jo līdzekļi tika investēti infrastruktūrā un aprīkojuma iegādē. Tāpat atbalstu ir snieguši Latvijas sabiedrotie. "Bija ar aci redzamas pārmaiņas. Pārņēma zināms lepnums," uzsvēra deputāts.Lai arī daudz runāts par mūsdienu jauniešu slikto fizisko sagatavotību un veselību, SUV ir veicis atbilstošus pasākumus, un šobrīd fizisko rādījumu testu rezultāti kļūst arvien labāki, līdz ar to ir lielāks skaits personu, no kā izvēlēties topošos vienības speciālistus. Ņemot vērā hibrīdkara prasības, aptuveni desmit gadu laikā plānots palielināt SUV karavīru skaitu, taču konkrētus skaitļus Latkovskis neminēja.SUV uzdevumi ir veikt speciālās operācijas, speciālo izlūkošanu un novērošanu, tiešās darbības un militāro palīdzību. Tāpat vienības uzdevums ir sniegt atbalstu Latvijas institūcijām terorisma apkarošanas operācijās, bīstamu bruņotu noziedznieku aizturēšanā un augstu amatpersonu drošības pasākumu nodrošināšanā.Speciālās operācijas ir tādas militāras darbības, kuras veic speciāli norīkoti, organizēti, apmācīti un ekipēti spēki, izmantojot speciālu taktiku, aprīkojumu un paņēmienus, kas nav raksturīgi konvencionālajiem spēkiem. Šīs operācijas notiek visu veidu un intensitātes konfliktu spektrā neatkarīgi, integrēti vai koordinācijā ar konvencionālo spēku operācijām, lai sasniegtu politiskus, militārus, psiholoģiskus un ekonomiskus mērķus. Politiski militārie apsvērumi var pieprasīt slepenību vai diskrētumu un politiska un fiziska riska pakāpes noteikšanu, kas nav raksturīgi konvencionālajām operācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas