Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lattelecom noraida politiķu un citu "ekspertu" runas par TV signāla problēmām pierobežā

Uzņēmums norāda, ka "ar pilnu atbildību var apgalvot", ka nacionālās apraides jeb bezmaksas TV programmas (LTV1, LTV7, TV3 un LNT) ir uztveramas 99,6% Latvijas teritorijas jeb 99,99% Latvijas mājsaimniecību, ja vien tās lieto atbilstošas gala iekārtas un vēlas šīs programmas skatīties.
Atsevišķu politiķu un "ekspertu" paziņojumi par televīzijas signāla problēmām pierobežā, kā rezultātā daudzviet Latgalē iedzīvotāji referendumā būtu nobalsojuši "par", ir "absolūti meli un izmisīga vainīgo meklēšana ne tajā adresē, kur vainīgais patiešām atrodas", norāda ciparu TV apraides nodrošinātājs Lattelecom.

Kā skaidroja Lattelecom, analogajā apraidē nacionālo TV kanālu signāla pārklājums bija vidēji par 20% mazāks un pierobežā cilvēki vispār nevarēja uztvert nacionālos kanālus. Tagad tāda iespēja ir nodrošināta, un apgalvojumi, ka pierobežā signāla nav un tādēļ iedzīvotājiem liegta Latvijas TV kanālu skatīšanās, neatbilst patiesībai. "Lattelecom aicina politiķus pārtraukt sabiedrības maldināšanu par situāciju ar ciparu TV apraides pieejamību, un beidzot valstiski pievērsties nacionālās informatīvās telpas stiprināšanai, atvēlot sabiedriskā pasūtījuma naudu skatītājiem vajadzīga un pievilcīga satura ražošanai, lai iedzīvotājiem ne tikai pierobežā, bet arī pārējā valsts teritorijā un ārpus tās, būtu interese skatīties Latvijas nacionālās programmas, nevis Krievijas, ASV vai Brazīlijas produkciju," teikts Lattelecom otrdien izplatītajā paziņojumā.

Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norādīja, ka tehniskā infrastruktūra izbūvēta tā, lai programmas apraide tiktu nodrošināta 99% Latvijas teritorijas. LVRTC nodrošināto, normatīvajiem aktiem atbilstošo pārklājumu regulārajās pārklājuma pārbaudēs daudzviet Latvijā, tostarp Latgalē, apliecina gan LVRTC speciālistu veiktie mērījumi, gan arī VAS Elektroniskie sakari neatkarīgi veiktie mērījumi, norāda J.Bokta. "Elementāri fizikas likumi noteic to, ka Latvijas pierobežā, protams, ir uztveramas Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un arī Krievijas programmas, tāpat kā kaimiņvalstu pierobežas iedzīvotāji var uztvert Latvijas nacionālo programmu pārraidi," skaidro J.Bokta.

"Apraides signāla pieejamība noteikti nav iemesls nacionālās informatīvās telpas problēmām pierobežā. Problēmas ir sociālas, finansiālas un subjektīvas – tās saistītas ar cilvēku individuālo izvēli, taču par šo problēmu risināšanu atbildība ir jāuzņemas valstij un politiķiem, kas pēdējo 20 gadu laikā neko nav darījuši, lai stiprinātu nacionālo informatīvo telpu un padarītu to saturiski saistošu Latvijas sabiedrībai," komentēja Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.


Situāciju vēl kritiskāku padarīšot "Zviedrijas koncerna MTG šobrīd lobētie grozījumi likumā, kas paredz samaksas prasīšanu no iedzīvotājiem par kanāliem TV3 un LNT". Tādā gadījumā palikšot vēl mazāk to iedzīvotāju, kas patiešām skatīsies nacionālos kanālus, tādēļ valstij beidzot būtu jāpauž aktīva pozīcija un jāsāk veidot nacionālā informatīvā telpa, "nevis jāatstāj tā pašplūsmā, kas arī novedis pie attiecīgiem referenduma rezultātiem Latgalē". Tāpat esot arī atbildīgi jāizvērtē iecerētā TV3 un LNT apvienošanās darījuma negatīvās sekas – šāda mediju koncentrācija radīšot vēl papildus riskus nacionālās informatīvās telpas sašaurināšanai.

Lattelecom atgādina par savulaik valdībai norādīto problēmu, ka maznodrošinātajiem iedzīvotājiem varētu rasties problēmas ar dekoderu iegādi, aicinot valdību risināt šo problēmu. Lattelecom pauda gatavību subsidēt dekoderus maznodrošinātajiem, ja frekvenču lietošanas termiņš tiktu pagarināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas