Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā gada vidējā inflācija pērn bijusi 0,2%

Latvijā gada vidējā inflācija pagājušajā gadā bija 0,2%, informēja Centrālajā statistikas pārvalde. Vienlaikus 2020.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, saglabājās nemainīgas, bet gada laikā - 2020.gada decembrī salīdzinājumā ar 2019.gada decembri - patēriņa cenas saruka par 0,5%.

Tostarp pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,5%, savukārt 2020.gada decembrī salīdzinājumā ar 2019.gada decembri precēm cenas samazinājās par 1,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,6%.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām decembrī salīdzinājumā ar novembri bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, mājokļa iekārtai, un ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem un ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Būtiskākais cenu līmeņa kritums bija svaigiem dārzeņiem (-4,2%). Akciju ietekmē cenas samazinājās arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-1,7%), pienam (-3%), maizei (-0,9%), konditorejas izstrādājumiem (-0,9%), kā arī brokastu pārslām (-4,8%). Dārgāka kļuva mājputnu gaļa (+3,2%), kā arī cūkgaļa (+3,3%), ko ietekmēja akciju noslēgumi. Cenu līmenis palielinājās jogurtam (+3,4%), kafijai (+1,7%), piena produktiem (+1,4%) un rīsiem (+8,1%).

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 3,7%. Akciju ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 3,1%, bet apaviem - par 6,1%. "Apģērbus un apavus decembra pirmajā pusē vēl bija iespējams iegādāties klātienē, līdz ar to cenu reģistrācijas perioda laikā valstī izsludinātie un pieņemtie ierobežojumi vēl būtiski neietekmēja grupas indeksu," piebilda statistikas pārvaldē.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā pieauga par 0,7%. Dārgāka kļuva siltumenerģija, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas tarifa pieaugums Rīgā. Vidējais cenu līmenis samazinājās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam - par 1,2%.

Mājokļa iekārtas grupā cenas mēneša laikā samazinājās vidēji par 1,6%. Akciju ietekmē lētāki kļuva neelektriskie virtuves piederumi un priekšmeti, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis decembrī salīdzinājumā ar novembri pieauga par 2,3%. Degviela kļuva dārgāka par 3%, tostarp dīzeļdegvielas cena palielinājās par 3,7%, benzīna - par 2,5%, bet autogāzes - par 1,2%. Vidējā cenu līmeņa palielinājums bija novērojams arī lietotām automašīnām.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā samazinājās vidēji par 0,6%. Akciju ietekmē lētāka kļuva barība lolojumdzīvniekiem un rotaļlietas.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā decembrī salīdzinājumā ar novembri bija cenu kritums par 1,8%, ko lielākoties ietekmēja akcijas personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Savukārt pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums mēneša laikā bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam, farmaceitiskajiem produktiem, savukārt cenas pieauga alum un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Statistikas pārvaldē arī informēja, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020.gada decembrī, salīdzinot ar 2019.gada decembri, bija cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu pieaugumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 1,1%. Būtiskākais cenu kāpums bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,7%), tostarp cenas pieauga žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+2,1%), mājputnu gaļai (+2,4%) un gaļas izstrādājumiem (+2%). Dārgāka bija arī kafija (+4,7%), šokolāde (+7,8%) un konditorejas izstrādājumi (+2,5%). Gada laikā cenas pieaugušas arī griķiem (+17,7%), ko daļēji ietekmēja Covid-19 krīze, kuras rezultātā bija pieaudzis pieprasījums pēc tiem. Vidējais cenu līmenis pieauga piena produktiem (+2,3%), sieram un biezpienam (+2,1%), kā arī svaigām vai atdzesētām zivīm  sadārdzinājās par 2,8%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga vidēji par 0,8%, galvenokārt cenām palielinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem (+1,6%). Cenu pieaugumu gada laikā ietekmēja arī akcīzes nodokļa pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem no 2020.gada 1.marta.

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 2,9%. Apģērbu cenas kritās vidēji par 2,4%, bet apavu cenas - par 5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas salīdzinājumā ar 2019.gada decembri samazinājās par 3,6%, ko galvenokārt noteica vairāku komunālo pakalpojumu cenu samazinājums. Gada laikā lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, elektroenerģija, cietais kurināmais un mājokļa īre. Savukārt dārgāki kļuva mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,5%. Cenu līmeņa pieaugumu ietekmēja zobārstniecības, ārstu speciālistu un vispārējās medicīniskās prakses pakalpojumu sadārdzinājums. Savukārt lētāki bija farmaceitiskie produkti, galvenokārt vidējam cenu līmenim samazinoties kompensējamajiem medikamentiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 4,5%, ko ietekmēja degvielas cenu samazinājums par 11,9%. Dīzeļdegvielas cenas kritās vidēji par 14,5%, benzīna - par 9,3%, bet autogāzes - par 5,6%. Gada laikā vidējais cenu līmenis samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, ko būtiski ietekmēja Covid-19 pandēmija pasaulē. Cenas palielinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, pasažieru pārvadājumiem ar vilcienu, ka arī automašīnām.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi gada laikā sadārdzinājās par 2,2%. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga kultūras pakalpojumiem, personālajiem datoriem, laikrakstiem un žurnāliem, ziediem. Savukārt cenas samazinājās rotaļlietām. Covid-19 atstāja ietekmi arī uz restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, kuriem vidējais cenu līmenis pieauga par 2%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tostarp vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājies restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem - par 2,3%, kā arī ēdnīcu pakalpojumiem - par 5%. 2020.gadā vairākus mēnešus lielākā daļa ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju piedāvāja ēdienus līdzņemšanai. Lētāki bija viesnīcu pakalpojumi (-11,2%), kam būtiski samazinājās viesu skaits pandēmijas ietekmē.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā samazinājās par 1,5%, ko lielākoties ietekmēja cenu kritums autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki kļuva frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija neelektriskajiem virtuves piederumiem un priekšmetiem. Savukārt cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa mēbelēm un augstākajai izglītībai.

Jau vēstīts, ka 2019.gadā Latvijā gada vidējā inflācija bija 2,8%.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas