Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā īsteno projektu plastmasas atkritumu mazināšanai un ierobežošanai

Latvijā īsteno projektu plastmasas atkritumu mazināšanai un ierobežošanai, portālu Diena.lv informēja biedrībā Baltijas krasti.

Biedrībā atgādināja, ka mūsdienās dzīve nav iedomājama bez plastmasas, ko izmanto iesaiņojamā materiāla ražošanā, rūpniecībā, lauksaimniecībā un citviet. Latvijā vidējais radītais plastmasas apjoms ir 34 900 tonnas gadā un pārstrādāti tiek tikai 40% no plastmasas iepakojuma. Taču tās pārmērīga izmantošana veicina strauju atkritumu pieaugumu.

Baltijas krastos informēja, ka aptuveni 80% no visiem Eiropas jūru atkritumiem ir plastmasas atkritumi. Plaši izplatītais plastmasas piesārņojums prasa efektīvu Eiropas Savienības (ES) reģionu rīcību, lai risinātu pieaugošās vides un sabiedrības veselības problēmas. Jārod jaunus risinājumus saistībā ar aprites ekonomiku, kuras pamatā ir mērķis plastmasas resursus izmantot pēc iespējas ilgāk, izvairoties no vienreiz lietojamām plastmasām. Tā var samazināt jaunu atkritumu rašanos un efektivizētu pārstrādes rādītājus.

Šajā kontekstā Latvijā pērn sākts Interreg Europe Eiropas teritoriālās sadarbības programmas projekts Plasteco Atbalsts ES reģioniem plastmasas atkritumu mazināšanai un ierobežošanai, kas apvieno astoņus partnerus no astoņām ES valstīm, tostarp biedrību Baltijas krasti no Latvijas.

Projekts ilgs četrus gadus, un tā mērķis ir veicināt ES plastmasas stratēģijas ieviešanu un uzlabot reģionālo vides politiku, kā arī stimulēt ekoinovācijas un zaļo izaugsmi.

Projekts ļaus novērtēt pašreizējo situāciju, noteikt ilgtspējīgas izaugsmes iespējas un izstrādāt jaunus politikas plānošanas pasākumus plastmasas atkritumu samazināšanai, virzoties uz aprites ekonomikas ieviešanas principiem. Latvijai, tāpat kā Eiropai, veicams apjomīgs darbs plastmasas atkritumu samazināšanas un sabiedrības izglītošanas virzienā un projekts Plasteco ir nozīmīgs atbalsts šo mērķu sasniegšanā.

Tāpat biedrībā atgādināja, ka plastmasas atkritumu mazināšanā Latvijā līdz šim jau notikušas vairākas iniciatīvas. Piemēram, pērn Latvijas Tirgotāju asociācija un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums Zaļā josta nāca klajā ar akciju Bez salmiņa, kur daudzas kafejnīcas un restorāni nolēma piedāvāt dzērieniem plastmasas salmiņu tikai pēc pieprasījuma vai piedāvāt alternatīvus variantus, piemēram, metāla salmiņus un citus risinājumus.

Nākotnē ir nepieciešamība aktīvi rīkoties, turpinot aizsākto darbu plastmasas atkritumu mazināšanā. Samazinot plastmasas patēriņu, mazinās atkritumu daudzums, un līdz ar to apsaimniekošanas izdevumi. Noteiktus plastmasas atkritumu veidus nododot otrreizējai pārstrādei var veicināt aprites ekonomiku. Rezultātā tiek attīrīta vide, ietaupīti resursi, kā arī ievērojami ietaupītas finanses.

Projekts Plasteco Atbalsts ES reģioniem plastmasas atkritumu mazināšanai un ierobežošanai ieviests Interreg Europe starpreģionu sadarbības programmas ietvaros ar ES reģionālā attīstības fonda finansiālu atbalstu.

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Pret vienu ierobežotu tonnu plastmasas Latvijā - simtu viena neierobežota Bangladešas un Indijas plastmasas tonna pasaules okeānā.
Cienijamie prodžektētāji
C
Projekts projekta galā, nu izprojektējiet vienreiz to,ka varētu nodot plastmasas pudeles,tā jau būtu daļa problēmas atrisināšanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas