Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā IT jomā nodarbināto sieviešu skaits ir mazākais ES

Informāciju tehnoloģijas ilgstoši uzskatīta par vīriešu profesiju, un pērn Eiropas Savienības (ES) valstīs šajā nozarē vidēji tikai 17% visu nodarbināto bija sievietes. Baltijas valstīs situācija ir ļoti atšķirīga: kamēr Igaunijā IT nozarē strādā vidēji sešas reizes mazāk sieviešu nekā vīriešu, kas līdzinās vidējiem rādītājiem Eiropā, Latvijā, analizējot IT nozarē nodarbināto dzimuma sadalījumu, sieviešu ir pat 17 reizes mazāk nekā vīriešu – tas ir zemākais rādītājs ne vien Baltijā, bet visu ES valstu vidū, liecina Igaunijas uzņēmuma RIA.com Marketplace apkopotā informācija.

2020. gadā IT nozarē Eiropas Savienības valstīs kopumā, saskaņā ar jaunākā Eurostat ziņojuma datiem, bija nodarbināti 2,7 miljoni cilvēku, no kuriem 17% bija sievietes. Vismazākais sieviešu īpatsvars informācijas tehnoloģiju jomā reģistrēts Latvijā (6,1%), Slovēnijā (10%), Beļģijā un Čehijā (abās pa 11%) un Polijā (12%). Igaunijā šis rādītājs ir gandrīz 18,1%, bet Lietuvā – 20,7%.

Un no visām Eiropas valstīm visvairāk IT jomā nodarbināto sieviešu pērn reģistrētas Serbijā un Dānijā (vidēji 33%), kā arī Grieķijā (30%), Islandē (gandrīz 29%) un Kiprā (27,5%).

"IT nozare strauji attīstās un darbinieku parasti trūkst. Šādos apstākļos Eiropas valstis jaunu darbinieku piesaistē parasti lūkojas citu valstu virzienā un darbaspēku ieved. Tā ir liela problēma gan Baltijas valstīs, gan Eiropā kopumā, ko ilgtermiņā nevar risināt tikai ar darbaspēka importu. Tas nozīmē, ka IT nozarei mērķtiecīgi jāpiesaista arī vairāk sieviešu, kā tas pēdējos gados notiek Dānijā un Islandē," saka Igaunijas IT nozarē strādājošā uzņēmuma RIA.com Marketplaces vadītājs Artjoms Umanets.

Viņaprāt, vispārējo kadru trūkumu informācijas tehnoloģiju jomā var risināt, komplektējot komandas, kurās būs vienlīdz pārstāvēti abu dzimumu speciālisti. "Sieviešu skaita palielināšana nozares uzņēmumos ne tikai palīdzēs risināt IT talantu trūkumu, bet, kā liecina daudzi pētījumi, uzlabos organizāciju efektivitāti. Lai risinātu darbinieku trūkuma problēmu, pareizā taktika uzņēmumiem būtu norobežoties no iesīkstējušiem dzimuma standartiem ne vien jaunu talantu piesaistē, bet arī karjeras attīstīšanas iespēju ziņā," norāda Umanets.

Viena no IT darbinieku eksporta valstīm uz tuvējo Baltiju un citām Eiropas valstīm pēdējo gadu laikā ir Ukraina, kur IT nozare strauji attīstās un strauji aug arī tajā nodarbināto sieviešu skaits. Pēdējo piecu gadu laikā sieviešu IT speciālistu skaits Ukrainā ir pieaudzis piecas reizes. Šobrīd Ukrainā ir vairāk nekā 200 tūkstoši IT speciālistu, un ceturtā daļa no tiem ir sievietes.

Neskatoties uz lielo IT nozarē nodarbināto skaitu, ar IT darbinieku trūkumu saskaras arī Ukraina, kas daļēji skaidrojams ar faktu, ka citas valstis Ukrainas uzņēmumus nereti izkonkurē ar augstāku atalgojumu. Saskaņā ar Ukrainas IT asociācijas datiem, katru gadu mācību iestādes absolvē aptuveni 20 tūkstoši jaunu IT speciālistu, un 2020.gadā, salīdzinot ar situāciju 2018.gadā, IT nozarē nodarbināto skaits dubultojies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas