Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Latvijā nodibina IT izglītības fondu

Lai popularizētu informācijas tehnoloģiju (IT) nozari skolēnu vidū kā perspektīvu nākotnes profesiju un palielinātu skolēnu skaitu, kuri padziļināti apgūst programmēšanu, Latvijā ir nodibināts IT izglītības fonds, informē Accenture."IT izglītības fonds ir atvērts sadarbībai un aicina iesaistīties ikvienu, kas vēlas pārmaiņas esošajā IT izglītībā.

Strādājot kopā, mēs varam panākt labus rezultātus. Latvijā ir jāturpina IT skolotāju apmācības, jāsekmē datorikas mācību materiālu izstrāde, lai skolēniem datoriku un programmēšanu pasniegtu interesantā un saistošā veidā. Arī valstiskā līmenī ir jāstiprina ar IT izglītību saistītie jautājumi," prezentējot Start(IT) Sārto grāmatu, skaidroja IT uzņēmuma Accenture Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs.

Accenture jaunizveidotā IT izglītības fonda mērķis ir veicināt izglītības sistēmas attīstību, izvirzot IT zināšanas kā spēcīgu pamatu turpmākai Latvijas ekonomikas attīstībai un izaugsmei. Latvijā jau šobrīd darba sludinājumu portālos visvairāk tiek meklēti IT speciālisti. Prognozes liecina, ka Eiropas Savienībā tuvāko gadu laikā pietrūkst aptuveni 900 tūkstoši IT speciālistu.

Start(IT) Sārtajā grāmatā ir apkopoti IT nozares skaitļi, tendences un intervijas ar nozares speciālistiem un ekspertiem, lai skolēniem parādītu IT nozares lomu Latvijas tautsaimniecībā. Grāmatā ir apkopoti arī jaunākie dati par IT nozares atalgojumu. Pērn IT nozares uzņēmumos vidējā alga "uz rokas" bija 1000-1500 eiro, bet darbiniekam ar vadītāja atbildību 1800-2700 eiro.

"IT zināšanas ir nepieciešamas ikvienam – tās jau tagad būtiski ietekmē ikviena cilvēka darba iegūšanas un algas palielināšanas iespējas, kā arī biznesa vidi kopumā. Šādām zināšanām ir izšķiroša nozīme valsts attīstībā, jo IT ir viena no eksportspējīgākajām nozarēm. Skolas vecuma bērni šobrīd brīvi lieto datoru un viedierīces, taču lielākoties to dara, lai izmantotu sociālos tīklus vai aplūkotu video. Ar to nepietiek! Mūsu mērķis ir radīt bērniem izpratni par programmu uzbūvi un mācīt tās pašiem pārveidot, sekmējot digitālo prasmju attīstību. Tehnoloģiju loma nākotnē tikai augs, un digitālās prasmes būs neatsveramas," turpināja Jegorovs.

Atzinīgus vārdus IT nozarei velta arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). "Pāvests Francisks internetu ir salīdzinājis ar Dieva dāvanu, un tas nenoliedzami nebūtu tapis bez datorikas zināšanām. Zinātnes spožākajiem prātiem vienmēr līdzās stāvējusi dievišķā dzirksts, tomēr esmu dziļi pārliecināts, ka tā spēj uzplaiksnīt tikai tad, kad pamatā ir zināšanas un prasmes. Šai mācību gadā Latvijas skolās uzsākta Datorikas mācību programmas pilotprojekta ieviešana. Tas ir nozīmīgs solis, lai mērķtiecīgi virzītos uz jaunu, kompetencēs balstītu izglītības standartu, kas palīdzētu jauniešus labāk sagatavot nākotnes darba tirgum. Jāpiebilst, ka pilotprojekta ieviešana ir pozitīvs piemērs publiskai un privātai sadarbībai, un tas norāda, ka uzņēmumiem rūp digitālo prasmju izglītība un tādējādi Latvijas attīstība," norādīja Šadurskis.

No 2015. gada pirmā septembra vairāk nekā 150 Latvijas vispārizglītojošās skolās tiek apgūta Datorika. Pilotprojekta ietvaros pirmajās klasēs tiek apgūta digitālās vides lietošana, taču ar katru nākamo klasi skolēni mācās arvien vairāk veidot šo vidi paši, tai skaitā programmēt. Datorikas apguve balstīta uz sociālā izglītības projekta startit.lv izveidotā metodiskā nodrošinājuma, ko izstrādājusi Latvijas informātikas skolotāju asociācijas veidota darba grupa. Kā pasākumā norādīja asociācijas valdes locekle Maiga Pigita, pirmie pilotprojekta rezultāti liecina, ka priekšmetu skolēni apgūst ar lielu interesi un aizrautību. Apgūtais saturs ne vien stiprina digitālo kompetenci, bet arī veicina loģisko domāšanu un mudina risināt problēmas un nepadoties pie pirmajām grūtībām. 

Start(IT) ir sociāls izglītības projekts ar mērķi palielināt Latvijas skolēnu skaitu, kuri apgūst informātiku padziļināti. Start(IT) piedāvā apgūt datoriku un programmēšanas pamatus portālā www.startit.lv, kuru šobrīd lieto vairāk nekā 12 000 skolotāju un skolēnu visā Latvijā.

Accenture ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums, kas apkalpo savus klientus 120 pasaules valstīs. Accenture Latvia dibināts 2002. gadā. Šobrīd Accenture Latvia ir lielākais IT uzņēmums Latvijā pēc darbinieku skaita, nodrošinot darbavietas vairāk nekā 800 IT speciālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas