Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijā svin Mātes dienu

Šodien Latvijā un arī daudzās citās pasaules valstīs tiks svinēta Mātes diena.Mātes diena ir starptautiski svētki. Dažādās valstīs to svin atšķirīgos datumos, bet Latvijā kopš 1992.gada - maija otrajā svētdienā. Savukārt septembra otrajā svētdienā svin Tēva dienu.Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908.

gadā Amerikā, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus.Mātes dienu svinēšanas tradīcijas daudzviet ir līdzīgas, tomēr ir zemes, kur šo dienu atzīmē gan citā laikā, gan citā veidā.Lielākā daļa Eiropas valstu, kā arī ASV, Austrālija, Kanāda, Ķīna un Japāna svētkus par godu mātei svin maija otrajā svētdienā, un svētku svinēšanas tradīcijas, ar maziem izņēmumiem, šajās valstīs arī ir līdzīgas - mammām tiek dāvināti ziedi, mazas dāvaniņas, ģimene šo dienu pavada kopā pie svētku galda mājās vai restorānā. Šajā dienā Austrālijā, ASV un Japānā bērniem ir tradīcija pie apģērba spraust neļķes ziedu - krāsainu, ja māte ir sveika un pie labas veselības, bet baltu, ja māte ir mirusi.ASV, kas ir pirmā valsts, kas Mātes dienu sāka svinēt kā oficiālu svētku dienu, šos svētkus svin līdzīgi kā Latvijā, taču kristīgie amerikāņi šajā dienā apmeklē tieši to baznīcu, uz kuru viņi kopā ar savu mammu ir gājuši bērnībā.Pēdējo gadu laikā arvien vērienīgāk šos svētkus sāk atzīmēt kanādieši. Apsveikumu kartiņu kompānijas "Hallmark" veiktajā pētījumā Kanādā, kurā piedalījās 600 respondentu vecumā no 18 līdz 60 gadiem, atklājās, ka 9% kanādiešu ir siltākas un draudzīgākas attiecības ar savām sievasmātēm un vīramātēm nekā ar savām mammām. 90% kanādiešu atzina, ka viņi patiešām mīl savas sievasmātes un vīramātes un Mātes dienā viņas apdāvina tikpat dāsni kā savas pašu mātes._Lieliskas dāvanas _veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 780 respondentu, visvairāk, 21%, aptaujāto atzina, ka labākā dāvana, kas viņu mammām būtu nepieciešama, ir brīvdienas. 12% domā, ka labākā dāvana šajā dienā ir ziedi, bet 6% respondentu uzskata, ka lieliskākā dāvana mammai ir smaidīgs un paklausīgs bērns.Ar lielu vērienu Mātes diena tiek svinēta Spānijā, kur atšķirībā no daudzām citām valstīm Eiropā šie svētki tiek svinēti maija pirmajā svētdienā. Maijs Spānijā ir Jaunavas Marijas, Jēzus mātes mēnesis, un spāņi šos svētkus uzskata par ģimenes dzimšanas dienu.Ar ne tik lielu rocību kā spāņi Mātes dienu atzīmē Krievija. Mātes dienu kopš 1998.gada krievi svin novembra pēdējā svētdienā.Valsts prezidents Andris Bērziņš aicina visus neaizmirst pateikt svētkos paldies savām mātēm."Pateikt paldies par dzīvības došanu, rūpēm, uztraukumiem, atbalstu un negulētām naktīm, par ceļa maizi dzīvei un iespēju vienmēr saņemt atbalstu, padomu, sajust labas domas. Tik plaša un vēl daudzkārt plašāka ir sajūtu amplitūda, kad cilvēkbērns neatkarīgi no nodzīvoto gadu skaita vēlas pateikties mīļajai mātei, mammītei, māmiņai," raksta Valsts prezidents.Viņš norāda, ka Mātes diena, kas tiek svinēta pavasara plaukumā, ir tikai viena no iespējām pateikt paldies. "Arī tad, ja mātes vairs līdzās nav, viņas jūtu spēks un mīlestība mūs pavada un sargā vienmēr."Svinot Mātes dienu, Rīgā un arī citviet Latvijā notiks dažādi pasākumi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas