Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas armija plāno piedalīties operācijā Hormuza šaurumā

Latvijas bruņotie spēki plāno piedalīties koalīcijas operācijā Sentinel Hormuza šaurumā, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais Saeimas lēmuma projekts.

Hormuzs ir šaurs un stratēģiski svarīgs jūras šaurums, kas savieno Persijas līci ar Omānas līci. Ziemeļos no šauruma ir Irāna. 

AM norāda, ka nepastāvīgā drošības situācija Hormuza šaurumā ir izraisījusi globālus drošības un ekonomiskās stabilitātes riskus.

ASV pērn septembrī izveidoja Starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas iniciatīvu ar mērķi iniciatīvā iesaistītajām valstīm kolektīvi apsargāt pa Persijas līci pārvietojošos kuģus, nodrošinot navigācijas brīvību un tirdzniecības plūsmu Persijas līcī, Hormuza šaurumā, Omānas līcī un Bābelmandeba šaurumā.

Šīs iniciatīvas ietvaros apvienojušās septiņas valstis - Albānija, Austrālija, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Saūda Arābija, Lielbritānija un ASV, sadalot konflikta zonu divu operāciju - Sentry un Sentinel atbildības rajonos.

Dalībai operācijā Sentinel ASV ir uzaicinājusi pievienoties arī citas valstis, tostarp, Latviju.

Līdz šim Latvijas AM jau paudusi atbalstu operācijai Hormuza šaurumā un sabiedrotie tikuši informēti, ka pēc Latvijas atbildīgo iestāžu izvērtējuma tiks sniegta atbilde par iespējām iesaistīties operācijā Sentinel.

Uzturot interesi par dalību šajā operācijā, gan civilie, gan militārie pārstāvji no Latvijas jau ir piedalījušies operācijas plānošanas konferencēs. Uzaicinātās valstis ir aicinātas sniegt ieguldījumu un atbalstu operācijas īstenošanai ar jebkādas specialitātes personāla nosūtīšanu.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) patlaban būtu gatavi nodrošināt viena karavīra dalību - Bahreinā izvietotajā operacionālajā štābā. AM nepieciešamības gadījumā var izskatīt iespēju palielināt personāla skaitu līdz trīs karavīriem. NBS dalība operācijā tiek plānota atbilstoši likumam, ka personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas ir nepieciešams pašaizsardzības nolūkā.

Atsaucoties uz aicinājumu piedalīties operācijā Sentinel, tiks nodrošināts atbalsts sabiedrotajiem un vienlaikus sniegts ieguldījums starptautiskajā drošībā, uzsver ministrijā.

AM norāda, ka ASV ir nozīmīgs Latvijas stratēģiskais partneris, ar kura atbalstu tiek stiprināta Latvijas valsts aizsardzība un drošība, līdz ar ko no politiskā viedokļa Latvijas gatavība sniegt atbalstu tiktu augsti novērtēta.

Ņemot vērā minēto, AM sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu par Latvijas piedalīšanos minētajā operācijā. Pirms tam Saeimas lēmuma projekts jāskata valdībai.

Jau ziņots, ka ASV pagājušā gada vasarā paziņoja par plāniem izveidot koalīciju, kuras uzdevums būtu garantēt kuģošanas brīvību stratēģiski nozīmīgajos Persijas līča ūdeņos. Operācija aptvertu Hormuza šaurumu, Omānas līci un Persijas līci.

Top komentāri

Saudīts
S
Dzirdēju tur esot Daugavas izteka..,nevis Rīgas jūras līcī......tā runājot.
Domāts Pabrikam ASV kalpam
D
Ar kādām tiesībām jūs Lopiiii atbalstat ASV TERORISMU svešās suverenās valstīs ?! Utainais Lapmežciema Pabrik Tu smirdoni vispār esi nobrucis ? Varbūt utainais pie Tevis piebraukt Lapmežciemā ,un iedot Bučhu ??? Tādi kā Tu un visi pārējie kuri ir apstiprināti ASV Vēstniecībā ir jāliek cietumā ,un tur vienkārši jānobendē ASV salašņas .
Uldis
U
Utainā ASV cūka Pabrik es ceru ,ka atradīsies tādi kuri ieies pie Tevis mājās ,un tas būs tieši tas pats ,kā Tu parazīts ierodies okupēt svešu suverenu Valsti .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas