Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Banka pagājušajā gadā nopelnījusi 27,2 miljonus eiro

Latvijas Banka 2019.gadā nopelnīja 27,2 miljonus eiro, kas ir par 86% vairāk nekā 2018.gadā, liecina Latvijas Bankas valdes apstiprinātais centrālās bankas 2019.gada finanšu pārskats.

2018.gadā Latvijas Banka nopelnīja 14,56 miljonus eiro.

Saskaņā ar likumu Par Latvijas Banku 70% jeb 19 miljoni eiro no Latvijas Bankas 2019.gada peļņas tiks ieskaitīti valsts ieņēmumos un pārējā peļņas daļa - Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Saskaņā ar likumu Par Latvijas Banku Latvijas Bankas gada finanšu pārskatu revīziju veica Eiropas Centrālās bankas Padomes ieteikti un Eiropas Savienības Padomes apstiprināti neatkarīgi ārējie revidenti. Latvijas Banka saņēmusi pozitīvu revidentu atzinumu par tās 2019.gada finanšu pārskatiem no revidentu komercsabiedrības KPMG Baltics AS.

Latvijas Bankas kopējā peļņa kopš eiro ieviešanas 2014.gadā ir sasniegusi 144 miljonus eiro, no kuriem 96 miljoni eiro ieskaitīti valsts ieņēmumos. 

Latvijas Banka 2019.gadā turpināja īstenot vairākus sabiedrībai nozīmīgus projektus. Maksājumu jomā Latvijas Banka pērn no visām Baltijas valstīm piesaistīja jaunas kredītiestāžu struktūrvienības dalībai Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā (EKS sistēmā). 

Kopējais EKS sistēmā veikto maksājumu skaits 2019.gadā palielinājās par 70%. No tiem 6,4 miljoni bija zibmaksājumu 1,2 miljardu eiro vērtībā. 2018.gadā tika veikti 2,4 miljoni zibmaksājumu 494 miljonu eiro vērtībā. Turpinot attīstīt zibmaksājumu infrastruktūru, 2019.gadā darbu uzsāka Latvijas Bankas izveidotais starptautiska mēroga Zibsaišu reģistrs, kas ļauj veikt maksājumus, zinot vien saņēmēja tālruņa numuru.  

2019.gadā publiskoti vairāki Latvijas Bankas pētījumi par aktuāliem tautsaimniecības jautājumiem, t.sk. darbaspēka rezervēm un pašvaldību budžeta izdevumiem. 

2019.gadā Latvijas Banka turpināja attīstīt un modernizēt Kredītu reģistru, t.sk. radot iespēju tajā iekļautās ziņas saņemt arī viedierīcēs. Latvijas Banka rosināja profesionālo skaidrās naudas lietotāju diskusiju par rēķina summu noapaļošanu, ierobežojot ar viena centa un divu centu monētu izmantošanu saistītās izmaksas un ietekmi uz vidi, un īstenoja citus nozīmīgus pasākumus.

precizēta informācija 1.rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas