Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Jau kopš 2013. gada bankas vadības atalgojums krietni kāpis, turklāt līdzās algai bijusi iespēja saņemt ne tikai iespaidīgas prēmijas, bet arī citus labumus

Latvijas Bankas vadības algas: Vēl treknāk, vēl apšaubāmāk

Jau gandrīz 1,6 miljoni eiro – šādu summu pērn atalgojumā saņēmusi Latvijas Bankas (LB) vadība. Gadu no gada šī summa aug un aug, turklāt tā ir tikai izmaksu "redzamā" daļa: piemēram, LB valdes locekļu dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumiem vien pērn iztērēti gandrīz 60 tūkstoši eiro.

Krīze jau bija sākusies, bet LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs "algā, prēmijās, pabalstos" 2008. gadā saņēma kopumā 180 tūkstošus eiro (pārrēķinot latos saņemto summu). Tikai pēc tam krīzes apstākļi tika attiecināti arī uz LB vadības atalgojumu: Rimšēviča atalgojums 2009. gadā bija "tikai" 139 tūkstoši eiro, bet nākamajos trīs gados – attiecīgi 114, 113 un 109 tūkstoši eiro.

Taču jau 2013. gadā Rimšēviča atalgojums atkal sāka strauji augt – vispirms par "tikai" sešiem tūkstošiem eiro gadā (115 378 eiro), bet abos nākamajos divos gados kāpums, salīdzinot ar 2013. gadu, ir bijis par 23–25 tūkstošiem eiro, atalgojumam sasniedzot attiecīgi 139 644 un 137 007 eiro. Savukārt pērn LB prezidents spēris vēl vienu plašu soli pirmskrīzes atalgojuma līmeņa virzienā: Rimšēvičs atalgojumā saņēmis jau 150 824 eiro, kas ir par vairāk nekā 12 tūkstošiem eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Vēl iespaidīgāk ir audzis atalgojums tādai publiski mazāk zināmai personai kā LB valdes priekšsēdētājs Māris Kālis. No 109 200 eiro 2013. gadā viņa atalgojums pieaudzis līdz 154 528 eiro pērn. Tātad četru gadu laikā šīs amatpersonas atalgojuma pieaugums ir par 41% jeb vairāk nekā 45 tūkstošiem eiro. Salīdzinājumam – Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pērn kopā saņēmis tikai nepilnu 51 tūkstoti eiro.

Šie nav izņēmumi – faktiski visi LB valdes locekļi pēdējos četrus gadus un arī pēdējā gada laikā sākuši saņemt ievērojami lielāku atalgojumu. Tā valdes priekšsēdētāja vietnieces Ilzes Posumas atalgojums gada laikā pieaudzis par 10,5 tūkstošiem eiro, bet trim valdes locekļiem Jānim Blūmam, Jānim Caunem un Harijam Ozolam – par attiecīgi 5,9 tūkstošiem, 7,9 tūkstošiem un 4,9 tūkstošiem eiro.

Vienīgais nosacītais zaudētājs ir LB valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags, kura atalgojums 203 698 eiro 2015. gadā sarucis līdz "tikai" 191 416 eiro.

Gandrīz 1,6 miljoni eiro – šis kopējais LB vadības (ieskaitot bankas padomi) atalgojums, kas saskaitāms no amatpersonu ikgadējām deklarācijām Valsts ieņēmumu dienesta publiskajā datubāzē, gan ir tikai aisberga redzamā daļa. Ir vēl arī citi iespaidīgi labumi, kas amatpersonu deklarācijās ikgadēji neparādās un bieži vien tā arī paliek sabiedrībai slēpti: tā ir veselības un jo īpaši dzīvības apdrošināšana, kas tikai LB valdes vajadzībām vien pērn izmaksājusi gandrīz 60 tūkstošus eiro, kā arī dienesta auto personiskām vajadzībām, apmaksātu mācību iespēja, papildu atvaļinājumi u. c.

Latvijas Banka par savu īpašo statusu un īpašo algu līmeni ir cīnījusies jau kopš saviem pirmsākumiem, kad tās toreizējais prezidents Einars Repše darīja visu, lai tikai neatklātu sava personiskā atalgojuma apmēru. Lai gan 2010. gada decembrī faktiski jau bija panākts politisks atbalsts LB iekļaušanai valsts vienotajā atalgojuma sistēmā, jautājuma izlemšana tika atlikta, lai dotu laiku šo risinājumu saskaņot gan ar pašu LB, gan ar Eiropas Centrālo banku. Savukārt vēl pēc tam toreizējais finanšu ministrs Andris Vilks faktiski ieslēdza atpakaļgaitu. Ar laiku, pateicoties LB aktīvajam lobēšanas darbam, apgalvojot, ka tā nemaz neesot iestāde Valsts pārvaldes iekārtas likuma izpratnē, jautājumu no dienas kārtības izdevās noņemt pavisam.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 26. jūlija, numurā!

Top komentāri

melnais humors
m
Varbūt pareizāk būtu likvidēt Latvijas banku vispār? Savas valūtas Latvijai nav. Labuma valstij no tā kantora nav nekāda - tikai tēriņi.
Riko
R
Ko viņi reāli dara? Kādi ir viņu ikdienas pienākumi un pastāvēšanas mērķis? Cik esmu informēts, tad uztaisa pa kādam semināram, PowerPoint prezentācijai un, protams, izlaiž kādu monētu. Skaisti.
Latvija var
L
Apzagt parastos mirstīgos, uzlikt nodokļus kas tā zemo dzīves līmeni pazemina. Strauji aug nebanku aizdevēj. To peļņa paliek arvien lielāka, pie tā ka cilvēki aizbrauc no Latvijas.utt SILE atklāti ZOG, un uzspļauj uz Latviešu tautu.Pieņemti likumi kas bagātos ZAGĻUS aizliedz sodīt, konfiscēt sazagto.Briest jauna PAREX afēra, bet LV valdība tik čāpstina vecos murgus par Neatkarību un Brīvību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas