Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas ģeologi skeptiski par iespējām atrast slānekļa gāzi

Lai sāktu pētīt slānekļa gāzes un naftas ieguves iespējas Latvijā, jāizstrādā attiecīga likumdošana, kas ir svarīgs priekšnoteikums, lai piesaistītu izpētes kompānijas. Vienlaikus ir skaidrs, ka izpētes urbumi ir ļoti dārgs process, ko valsts nevar atļauties finansēt, tāpēc - ja slānekļa ieguves iespējas tiks pētītas, tad to, visticamāk, darīs Amerikas kompānijas par saviem līdzekļiem, uzskata Latvijas ģeologi, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas ģeologi gan pauž skepsi par iespējām atrast slānekļa gāzi, runa varētu būt tikai par slānekļa naftu.

Sarunas par slānekļa gāzes un naftas ieguves izpēti ar ASV uzņēmumiem pērn martā sāka toreizējais prezidents Valdis Zatlers, kurš vizītes laikā ASV tikās ar slānekļa gāzes un naftas ieguves uzņēmuma DTE Energy pārstāvjiem. Gada laikā notikušas vairākas ekspertu tikšanās, no kurām pēdējā bija pirms mēneša, kad Latvijā viesojās ASV Ģeoloģijas dienesta pārstāvis, kurš iepazinās ar vēl padomjlaikā veiktajiem pētījumiem, stāsta Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands, vēsta Latvijas Radio.

Izpētes urbumi ir ļoti dārgs process ar lielu nenoteiktības pakāpi, tāpēc tas nav pasākums, ko uzņemtos valsts par saviem līdzekļiem, radio atzina Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Ekspertu viedoklis par to, vai Latvijā iespējams atrast nozīmīgus slānekļa gāzes apjomus, gan nav viennozīmīgs. Vairāki pētījumi jau veikti astoņdesmitajos gados. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes asociētais profesors Ģirts Stinkulis uzskata, ka daudz perspektīvāk ir runāt par slānekļa naftu. Arī Ģeogrāfijas fakultātes pasniedzējs Valdis Segliņš pauž pārliecību, ka Latvijā ir, ko pētīt, bet jautājums gan ir par to, ko no šiem pētījumiem iegūs.

Eksperti ir vienisprātis, ka pasaulē, samazinoties tradicionālajiem enerģijas avotiem, tiks meklētas alternatīvas. Slānekļa izpēte jau notiek Lietuvā un pēc gada vai diviem tas varētu notikt arī Latvijā. Vispirms gan tiks apstrādāti līdzšinējo pētījumu rezultātā iegūtie dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas