Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Institūts aicina iedzīvotājus uzlabot ar Latviju saistītus Wikipedia šķirkļus

Lai nodrošinātu maksimāli objektīvu un pilnvērtīgu informāciju, kas par Latviju ievietota pasaules lielākajā tiešsaistes enciklopēdijā Wikipedia nepieciešama iedzīvotāju iesaistīšanās, uzskata Latvijas Institūta (LI) direktore Karina Pētersone.

"Ir lietas, kas mūsdienu pasaulē kļuvušas pašsaprotamas, tostarp informācijas meklēšanā internetā. Savukārt faktiski tīmekļa lietotāji kā vienu no primārajiem avotiem ikdienas izziņā izmanto tieši Wikipedia," skaidro Pētersone.

Lai sāktu sabiedrības iesaisti jautājuma risināšanā, LI decembra sākumā uzrunāja Vēstures skolotāju biedrību tās gada pārskata konferencē. Biedrības, kas apvieno 277 vēstures skolotājus no visas Latvijas, valde pauda atzinību šādai idejai, norādot, ka nereti Wikipedia šķirkļi par Latvijai svarīgām personībām ir atrodami, piemēram, igauņu, bet ne latviešu valodā. Tāpat arī tika atzīts, ka Wikipedia ir viens no pirmajiem resursiem, ko mūsdienās izmanto skolēni, tāpēc svarīgi, lai tās nosegto tēmu daudzums būtu iespējami plašs, aģentūru LETA informēja LI sabiedrisko attiecību projektu speciālists Kārlis Pots.

"Informācija ir vara un klātbūtne. Būtu muļķīgi to neizmantot, jo citas valstis to lieliski apzinās. Mēs varbūt arī neesam pati lielākā valsts pasaulē, taču varam par tādu kļūt interneta vidē. Tam jau ir labas iestrādes ar Latvijas oficiālo Facebook lapu, kas saņēmusi daudz pozitīvu atsauču gan no Facebook vadības, gan neatkarīgiem ekspertiem kā valsts tiešsaistes zīmolvedības paraugs," stāsta LI direktore.

LI norāda, ka ir svarīgi maksimāli lietderīgi gūt labumu no iespējas, kas ieausta Wikipedia uzbūvē - šķirkļu rediģēšanas pieejamība sabiedrībai. Tas nepieciešams, jo nereti vērojams, ka šķirkļiem par vienādiem jautājumiem dažādās valodās, piemēram, par Latvijas vēstures tēmām, ir dažāds garums, detalizācija un interpretācija vai pat iespējama tendenciozitāte.

"Nav tālu jāskatās pēc piemēriem. Ierakstot meklētājā 16.marta datumu vai latviešu leģionārus, iegūtā informācija salīdzinājumā latviešu, angļu un krievu valodās būs visnotaļ atšķirīga. Bet, protams, tas neaprobežojas tikai ar vēsturiski jutīgām lietām. Piemēram, šķirklis par nesen mūžībā aizgājušo Oļģertu Kroderu latviski ir krietni īsāks nekā krievu valodā. Tas pats attiecas arī uz Lilitu Bērziņu, Kārli Sebri, Ēvaldu Valteru un citiem mūsu tautas dižgariem," norāda Pētersone.

Viņa aicina Wikipedia rediģēšanā iesaistīties gan vecāko klašu skolēnus, gan viņu skolotājus, kuri varētu šķirkļu rediģēšanu veikt izglītojošu projektu gaitā, kā arī vēstures, kultūras un valodu studentus un viņu pasniedzējus un jebkuru interesentu, kurš var dot kvalitatīvu pienesumu Latvijas pozitīvas atpazīstamības veicināšanai ārvalstīs.

"Protams, loģisks var šķist jautājums, kāpēc, lai to nedara valsts vai LI, taču tas būtu pretrunā ar Wikipedia pamatdomu - sabiedrības enciklopēdija. Nevienam taču negribētos, ka, piemēram, lielvalstis sāktu rediģēt informāciju par Latviju. Turklāt LI veido vien četri cilvēki, savukārt Latvijas valsti - divi miljoni. Ikkatrs no tiem var dot savu artavu, turklāt esam pilnīgi atvērti sadarbībai ar skolām, universitātēm un citiem interesentiem, jo varam nodrošināt akadēmiski atzītu saturu par Latviju dažādās valodās," klāsta Pētersone.

Pēc viņas teiktā, svarīgi ir arī attīstīt ne vien šķirkļus šķietami svarīgākajā angļu valodā, bet arī krievu, vācu, franču, zviedru, igauņu un lietuviešu valodā. Nedrīkst aizmirst arī par latviešu valodu, lai iedrošinātu bērnus mācīties par savu dzimteni mūsdienīgā veidā. "Negribētos runāt par informācijas karu, taču objektīva un realitātei atbilstoša informācija par Latviju ir ārkārtīgi nepieciešama visās valodās. Tikai tā varam panākt to, ka cilvēks, ierakstot meklētājā Latvijas vārdu, gūs korektu priekšstatu par mūsu valsti," uzsver LI direktore, vienlaikus norādot, ka enciklopēdijā iespējams ievietot arī pašu uzņemtus attēlus, lai ilustrētu valsts tēlu, padarītu to dzīvāku, krāsaināku.

Vajadzīga esot ne vien vēstures jautājumu skaidrošana, bet arī valsts svētku un kultūras popularizēšana, lai kopējais informatīvais fons par Latviju nekļūtu pārlieku smagnējs. Turklāt valsts, dažādas nevalstiskās organizācijas un individuāli interesenti jau sarūpējuši vairākus noderīgus resursus, ko iespējams izmantot kā atsauces šķirkļu papildināšanai, piemēram, valsts oficiālā mājaslapa latvia.eu, kur atrodama plaša un izsmeļoša informācija par visdažādākajiem tematiem par Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas