Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas izgudrotājam tiks pasniegts Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas apbalvojums

Piektdien, 26. aprīlī, atzīmējot Pasaules intelektuālā īpašuma dienu, tiks pasniegta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Medaļa izgudrotājiem (WIPO Medal for Inventors) – īpašais apbalvojums novatoriem, kuru izgudrojumi ir nesuši nozīmīgu ieguldījumu valsts ekonomikas un tehnoloģiju attīstībā.

Šogad WIPO apbalvojumu saņems Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes emeritētais profesors, izgudrotājs Videvuds-Ārijs Lapsa. Apbalvojumam viņu izvirzīja Latvijas Zinātņu akadēmija un Patentu valde par inovatīvu darbību, radot izgudrojumus betona un dzelzsbetona tehnoloģiju, jaunu būvmateriālu un būvkonstrukciju, kā arī ēku siltumizolācijas jomā.

Atzīmējot WIPO apbalvojuma izgudrotāju darbības veicināšanā Latvijā, Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norāda: "WIPO Medaļa izgudrotājiem tiek piešķirta par izciliem sasniegumiem tiem novatoriem, kuru izgudrojumi ir nesuši nozīmīgu ieguldījumu nacionālajā bagātībā un attīstībā. Jāatzīmē, ka emeritētā profesora sasniegumi būvmateriālu un būvkonstrukciju jomā ir spodrinājuši Latvijas vārdu ne vien nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī, apliecinot mūsu izgudrotāju inovatīvo potenciālu. Augstu novērtējam Videvuda-Ārija Lapsas kunga zinātnisko un inovatīvo sniegumu un patiesi ceram, ka šis apbalvojums iedvesmos arī citus izgudrotājus uz izciliem sasniegumiem."

Videvuds-Ārijs Lapsa darbojas RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Būvražošanas institūtā, vadošā pētnieka amatā, kā arī valdes locekļa amatā Latvijas Betona savienībā. Prof.em. V. A. Lapsam pieder 34 PSRS autorapliecības, viņš ir autors 106 izgudrojumiem, 7 ārzemju un 65 Latvijas patentiem, kā arī 148 zinātniskajām publikācijām (tai skaitā divām zinātniskajām monogrāfijām un trim mācību grāmatām).

Par kandidātiem WIPO Medaļu izgudrotājiem saņemšanai var kļūt tikai tās personas, kurām ir (vai arī tikai pieteikts) izgudrojuma patents, vai derīgais modelis. WIPO Medaļa izgudrotājiem tika ieviesta 1979. gadā, lai stimulētu radošu un inovatīvu darbību visā pasaulē un atzītu izgudrotāju ieguldījumu nacionālajā bagātībā un attīstībā. Kopš tā laika izgudrotājiem 130 valstīs ir piešķirtas vairāk nekā 2000 medaļas.

No 2005. gada apbalvojums tiek piešķirts arī Latvijas izgudrotājiem. Līdz šim to ir saņēmuši tādi novatori kā prof. Ivars Kalviņš, prof. Gunārs Duburs, dr. Jānis Polis, dr. habil. Nikolajs Vederņikovs, dr. sc. ing. Inga Lašenko un citi. 2018. gadā medaļu saņēma Latvijas Izgudrotāju biedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Eglājs par izgudrojumu Trimarāns ar zemūdens spārniem, kas izmatojams visātrākajām – trimarāna tipa jahtām.

Apbalvojumu prof.em. Dr. inž. V. A. Lapsam pasniegs Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis un WIPO pārstāvis Rišards Freleks starptautiskā semināra Intelektuālais īpašuma un sports ietvaros – 26. aprīlī, plkst.9, Viesnīcā Wellton Riverside SPA Hotel,11. novembra krastmalā 33, Rīgā.

Pasākuma programma pieejama šeit.

Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu kopš 2000. gada tradicionāli atzīmē 26. aprīlī – par godu Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (World Intellectual Property Organization - WIPO) dibināšanai 1970. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas