Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas nodokļu slogs rada visdārgāko darbaspēku Baltijā

Darbinieks ar 600 eiro algu un bez apgādājamajiem darba devējam Latvijā izmaksā 1045,45 eiro mēnesī, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

To rāda Latvijas Darba devēju konfederācijas aplēses par viena darbinieka izmaksām Baltijas valstīs. Darbinieks visdārgāk darba devējam izmaksā tieši Latvijā, savukārt Lietuvā – 1025,78 eiro, bet Igaunijā – tikai 987,54 eiro.

"Dati uzskatāmi pierāda, ka Latvijā darbaspēks ir dārgāks nekā Lietuvā vai Igaunijā, turklāt jaunieviestais solidaritātes nodoklis legālo algu (lielāku par 4300 eiro mēnesī) augstākā līmeņa speciālistu, it īpaši IT, inženieru un vadītāju izmaksas Latvijā padarīs vēl mazāk konkurētspējīgas salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm," secina LDDK tautsaimniecības eksperts Jānis Hermanis.

Viņš atgādina, ka sākotnēji no 2016. gada bija plānota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana no pašreizējiem 23% līdz 22%, tomēr šis nodoms budžeta cauruma dēļ netika īstenots. Pastāvošās darbaspēka nodokļu atšķirības starp Baltijas valstīm nav labvēlīgas labi atalgotu darba vietu radīšanai Latvijā. Tas neveicina attīstību augstas pievienotās vērtības nozarēs, kur nepieciešams piesaistīt kvalificētākus strādājošos ar augstāku atalgojumu.

"Latvijā ir augstākā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme - 23%, Igaunijā tā ir tikai 20%, savukārt Lietuvā - 15%. Tā ir milzīga starpība, ja darba devējam no svara ir katrs eiro," stāsta Hermanis. Viņš arī atgādina, ka darba devēja izmaksas, kas aprēķinātas 600 eiro neto algai - algu līmenim, kas ir tuvu Latvijas šī brīža vidējai neto algai, Igaunijā darbaspēka izmaksas ir par 5,5%, bet Lietuvā par 1,9% zemākas nekā Latvijā. Citos atalgojuma līmeņos šīs atšķirības mainīsies. "Lielākā iedzīvotāju ienākuma nodokļu daļa nonāk pašvaldību budžetos," tā uz jautājumu, kur tad šī starpība paliek, atbild Hermanis. 

Visu rakstu Latvijas nodokļu slogs rada visdārgāko darbaspēku Baltijā lasiet 18. decembra laikrakstā Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas