Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas pases digitālo kopiju tumšajā tīklā var iegādāties par nieka 12 dolāriem

Tehnoloģiju portāla Comparitech veiktajā pētījumā secināts, ka tumšajā tīmeklī iespējams iegādāties Latvijas pases digitālo kopiju, turklāt ārkārtīgi lēti - vien par 12 dolāriem un 42 centiem.

Digitālās dokumentu kopijas visbiežāk tiek izmantotas, lai apstiprinātu savu identitāti, veidojot profilu dažādu pakalpojumu sniedzēju vietnēs. Parasti gan tas tiek prasīts tikai vietnēs, kur notiek darbības ar finanšu līdzekļiem, piemēram, digitālajos veikalos vai ieguldījumu platformās. Tāpat fotografētas vai ieskenētas dokumentu kopijas mēdz pieprasīt, lai varētu piekļūt savam kontam, ja tas iepriekš ticis bloķēts. 

Nebūs pārsteigums, ka garnadžiem un citu nelikumīgu aktivitāšu veicējiem internetā varētu būt interese piekļūt īstu dokumentu kopijām, lai tās varētu izmantot saviem mērķiem. 

Comparitech, izmantojot tumšo tīklu, proti interneta vietnes, kuras nav pieejamas jebkuram interneta lietotājam, centās noskaidrot, cik tad izmaksā dažādu valstu dokumentu digitālās kopijas. Portāls savā pārbaudē atklāja, ka nopērkamas 48 dokumentu kopijas no 20 valstīm. 

Viena no pases kopijām bija Latvijas, un tā maksāja 12,42 dolārus. Vidējā dokumenta kopijas cena tumšajā tīklā ir 14,71 dolāri. Ja dokumentam līdzi nāk papildu identitātes pierādījums, piemēram, komunālā maksājuma rēķins, pašbilde, autovadītāja apliecība vai tamlīdzīgi materiāli, ko var izmantot, lai pierādītu, ka dokumenta sūtītājs ir tā īpašnieks, cena var sasniegt 60 dolārus. 

Tiesa gan šie dokumenti var palīdzēt tikai specifiskās situācijas, kas saistītas ar interneta vietņu izmantošanu. Portāls arī noskaidrojis, ka īsta pase, visticamāk zagta, tumšajā tīklā izmaksās ap 13 000 dolāru (dārgākā ir Lielbritānijas pase - 17 000 dolāru), bet viltota - 1300 dolārus. 

Visbiežāk internetā atrodamas Austrālijas izdoto pasu digitālās kopijas, bet pilno sarakstu ar pētījumā secināto iespējams aplūkot, klikšķinot šeit.

Comparitech aicina lietotājus izvērtēt, kādiem pakalpojumu sniedzējiem dokumentu kopijas tiek sūtītas, kā arī neglabāt tās publiskajos datoros un iekārtās, kurām var piekļūt citi. 

 

Top komentāri

u
u
nav jau zinām, vai tā LV pases kopija nav vienkārši DP vai citu dienestu izgatavotas lamatas ...
hmmm
h
Tas ka lēta ir labi - tas nozīmē, ka tā nav augstas kvalitātes un nevar nodarīt pārmērīgi lielu kaitējumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas