Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas rupjmaizes meistari nobažījušies par "pareizo" rudzu deficītu

Salinātā rudzu rupjmaize ir viens no četriem produktiem, kas iekļauts Eiropas Savienības Tradicionālo īpatnību reģistrā. Tomēr nu Latvijas maizes meistari ir nobažījušies par tendenci graudu audzētājiem aizvien biežāk izvēlēties sēt nevis tradicionālās rudzu šķirnes, bet hibrīdšķirnes, kuras gan ir ražīgākas un dod lielāku peļņu, taču no kuru miltiem "īstu" Latvijas rupjmaizi izcept nevarot, sestdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Latvijā līdz 2000. gadam rudzus sēja 60 tūkstošu hektāru lielās platībās, bet pērn apsēto hektāru skaits bija gandrīz uz pusi mazāks - 35 tūkstoši hektāru. Tiesa, ja rēķina uz vienu iedzīvotāju, Eiropā rudzu audzēšanā Latviju pārspēj vien Dānijas zemnieki. Tomēr pašmāju maiznieki nobažījušies nevis par rudzu deficītu kā tādu, bet par to, ka varētu nepietikt tieši tradicionālo šķirņu rudzu, no kuriem ierasti cepta Latvijas rupjmaize. Zemnieki peļņas nolūkos aizvien biežāk izvēlas sēt ražīgāko hibrīdšķirņu rudzus.

Maiznieks Andrejs Broks no Madonas novada Latvijas Televīzijai uzsvēra, ka tā rudzu maize, kuru uzskatām par Latvijas nacionālo bagātību, tiek cepta tieši no vietējo šķirņu rudziem. 

Meistars pastāstīja, ka visās pārtikas izstādēs un starptautiskajos konkursos, kuros viņš piedalījies, neviens produkts nav pielīdzināms Latvijas rupjmaizei: "Tā ir mūsu bagātība. Tādas maizes, ko es aizvedu, nav nekur."

Tagad vecās rudzu šķirnes ir problēma - graudi grūti pieejami. Latvijā jau ir maiznieki, kas iepērk graudus no Lietuvas un Igaunijas. "Ja bišķiņ dotu kaut kādas subsīdijas rudzu audzētājiem, tas būtu liels atbalsts, tie rudzi būtu jau sen katrā laukā," uzskata Broks.

Šogad tradicionālajai rudzu šķirnei Kaupo piešķirts atsevišķs kods. Tādējādi būs iespējams apzināt, cik lielās platībās šo šķirni Latvijā audzē.

Maiznieki uzskata, ka ir pēdējais brīdis, lai rudzu šķirnes un rupjmaizi, kas ir Latvijas nacionālais lepnums, saglabātu nākamajām paaudzēm.

 

Top komentāri

tās bišķiņ subsīdijas
t
var katra ceptuve noorganizēt individuāli konkrētai saimniecībai... Ja organizēs caur valsts likumiem - saaudzēs tik daudz, ka nebūs kur likt. Ārzemēs maizi cep no plastmasas miltiem. Tādas šiem pārtikas tradīcijas... :))
izčinkstēt naudu
i
arī ir māksla...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas