Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Latvijas valdība nolemj izdot Čalovski ASV

Valdība nolemj Denisu Čalovski izdod tiesāšanai ASV, par to šodien masu medijiem pēc valdības sēdes paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Tehniski izdošanas procedūra parasti neaizņem ilgu laiku un nav sarežģīta, portālam Diena.lv norādīja prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe. Vispirms Tieslietu ministrija nosūta informāciju par valdības lēmumu un tad otras valsts pārstāvji "lido viņam pakaļ". Konkrētajā gadījumā gan neko precīzāk kā to, ka izdošana notiks "tuvākajā laikā", prokuratūrā neatklāj.

Arī Latvijas un ASV līgumā, kas pieejams publiski, par izdošanas procedūru minēts vien tik daudz, ka abu valstu iestādes "vienojas par izdodamās personas nodošanas laiku un vietu".

J.Bordāns norādīja, ka valdības lēmums ir balstīts Augstākās tiesas un prokuratūras nolēmumos. Izdošanas tehniskās detaļas, piemēram, cik ātrā laikā un kā notiks izdošana, J.Bordāns nekomentēja, atzīstot, ka tas ir prokuratūras kompetencē.

Denisa Čalovska advokāts Lauris Liepa portālam Diena.lv pauda savu sarūgtinājumu par šādu valdības lēmumu.  

"Žēl, ka valdība šādu lēmumu pieņēma, neuzklausot trīs Čalovska advokātus, kuri visi lemšanas brīdī atradās aiz durvīm bez iespējas paust aizstāvības viedokli. Šāds lēmums - izdot Latvijas pilsoni tiesāšānai citā valstī bez rūpīgas analīzes rada zināmas bažas." L.Liepa arī atzina, ka Latvijas pusei bija visas iespējas pašai izmeklēt šo potenciālo noziegumu, bet diemžēl tās netika izmantotas.


"Šis nav tas lēmums, kādu es būtu gribējis redzēt,"  portālam Diena.lv atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, piebilstot, ka savas emocijas pieņemtā lēmuma sakarā paturēšot pie sevis. E.Rinkēvičs norādīja - lai gan visi Reformu partijas ministri balsoja pret izdošanu, partija tomēr neuzstās uz lēmuma skatīšanu koalīcijas padomes sēdē. "Neredzu iemeslu šo lēmumu vilkt garumā. Ja to vēlreiz skatīs koalīcijas padomē, tas novilcinās laiku, taču pēc būtības neko nemainīs."

E.Rinkēvičs skaidroja, ka balsojis pret Čalovska izdošanu vispirms jau tāpēc, ka, viņaprāt, ASV tiesu sistēmā paredzētais sods par šādu noziegumu ir nesamērīgs. Latvijā par šādiem noziegumiem piemēro mazākus sodus.

"Tieši soda nesamērīgums ir būtisks iemesls, kādēļ Reformu partija iebilst pret Čalovska izdošanu." E.Rinkēvičs arī uzsvēra, ka, viņaprāt, šā potenciālā nozieguma izmeklēšanai bija jānotiek Latvijā. "Ir arī izskanējušas runas, ka Latvijai nav kapacitātes šādu noziegumu izmeklēšanā. Tad tas ir pavisam bēdīgi," norādīja ārlietu ministrs.

Viņš arī atzina, ka valdības pieņemtais lēmums ir nopietns precedents, no kura radīšanas bija jāizvairās. Tajā pašā laikā E.Rinkēvičs pauda, ka šāda veida noziegumus viņš nekādā gadījumā neuzskata par sīkiem. " Tie ir ļoti bīstami, un, ja mani pataisa par svēto hakeru aizstāvi politiskajā Olimpā, tad lai tas paliek uz šo cilvēku sirdsapziņas.

"Lēmums par Čalovska izdošanu pilnībā ir tiesisks jautājums, nevis politisks," uzsvēra premjers Valdis Dombrovskis, skaidrojot šīsdienas valdības lēmumu izdot tiesāšanai ASV kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski.

Premjers norādīja, ka valdība, pieņemot lēmumu, balstījas uz Ģenerālprokuratūras un Augstākās Tiesas pieņemtajiem lēmumiem. V.Dombrovskis arī atgādināja, ka Satversmes tiesa ir noraidījusi Čalovska prasību atzīt nolīgumu starp ASV un Latviju par pilsoņu izdošanu tiesāšanai kā Satversmei neatbilstošu. Valdības vadīājs arī norādīja, ka atbilstoši noslēgtajam līgumam Ministru kabinets var atteikt izdošanu šādos gadījumos: ja izdošana apdraud valsts suverenitāti, ja izdošana ir politiski vai militāri motivēta, ja tās pamatā ir reliģiska, seksuāla vai cita diskriminācija. Tā kā Čalovska gadījumā nepiepildās neviens no šiem nosacījumiem, tad valdībai nebija pamata atteikt ASV izdot Čalovski.

V.Dombrovskis arī uzsvēra, ka Tieslietu ministrija ir vērsusies pie kompetentajām iestādēm ASV ar lūgumu ļaut D.Čalovskim izciest sodu Latvijā. "Ir saņemta atbilde, ka tiks darīts viss iespējamais, lai to nodrošinātu, taču tā kā tiesu vara ir neatkarīga, tad izpildvarai nav iespējams pieprasīt nekādas simtsprocentīgas garantijas."

(pievienota 2. un 3.rindkopa ar ziņām par izdošanas procedūru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas