Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas vēstnieks ANO: Svarīga ir pilnīga un neatgriezeniska Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās

Svarīgi turpināt iesāktos centienus, lai panāktu pilnīgu un neatgriezenisku Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos, otrdien Kodolieroču neizplatīšanas līguma jaunā pārskata cikla otrajā sagatavošanas komitejā uzsvēra Latvijas vēstnieks ANO Jānis Kārkliņš.

Atzīmējot līguma 50.gadadienas tuvošanos, Latvija uzsvēra nemainīgo mērķi panākt no kodolieročiem brīvu pasauli un pauda atbalstu pieejai, kas paredz pakāpeniskas un izsvērtas darbības ceļā uz kodolatbruņošanos, vienlaikus saglabājot stratēģisko līdzsvaru pasaulē.

Vēstnieks atzīmēja līguma centrālo lomu kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās centienos un pauda pārliecību, ka ir jāturpina iepriekšējās pārskata konferencēs pieņemto lēmumu, īpaši 2010.gadā apstiprinātā Rīcības plāna, īstenošana. Viņš uzsvēra Latvijas centienus Kodolieroču neizplatīšanas līguma stiprināšanā un informēja, ka drīzumā tiks sākta prezidentūra Kodolmateriālu piegādātāju grupā.

Kārkliņš apsveica Ziemeļkorejas lēmumu pārtraukt ballistisko raķešu un kodolizmēģinājumus. Viņaprāt, ir svarīgi turpināt iesāktos centienus, lai panāktu pilnīgu un neatgriezenisku Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos. Latvijas pārstāvis arī apliecināja nemainīgu atbalstu Kopīgajam visaptverošajam rīcības plānam un akcentēja konstruktīvas pieejas nepieciešamību vienošanās saglabāšanā.

Uzsverot Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegumu nozīmi, vēstnieks atzina, ka līguma stāšanās spēkā būtu nozīmīgs solis ceļā uz kodolieroču attīstības ierobežošanu un pasauli bez kodolieročiem.

Tāpat Kārkliņš atzīmēja nepieciešamību stiprināt noteikumos balstīto starptautisko kārtību, ņemot vērā, ka starptautisko saistību neievērošana mazina savstarpējo uzticēšanos un negatīvi ietekmē kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās centienus. Šajā kontekstā vēstnieks aicināja Krieviju iesaistīties konstruktīvā dialogā ar ASV par Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līguma saistību ievērošanu, kā arī atkārtoti izteica bažas par Budapeštas memoranda nosacījumu neievērošanu attiecībā uz drošības garantijām Ukrainai.

Uzrunā tika atzīmēta arī Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras centrālā loma augstu drošības standartu nodrošināšanā kodolenerģijas izmantošanā miermīlīgiem mērķiem.

1970.gada Kodolieroču neizplatīšanas līgums ir vienīgais visaptverošais kodolieroču režīms pasaulē, kas ietver trīs pīlārus - atbruņošanos, neizplatīšanu un atomenerģijas izmantošanu civiliem nolūkiem. Līgumam pievienojušās 190 dalībvalstis, tai skaitā piecas kodolvalstis - ASV, Krievija, Lielbritānija, Francija un Ķīna. Latvija līgumu ratificēja 1992.gadā. Līguma Pārskata konference notiek reizi piecos gados, un tās laikā tiek izvērtēts iepriekšējos gados paveiktais.

Budapeštas memorands 1994.gadā noteica Ukrainas atteikšanos no valstī esošajiem kodolieročiem un iestāšanos Kodolieroču neizplatīšanas līgumā kā valstij bez kodolieročiem, pretī saņemot drošības garantijas un apliecinājumu Ukrainas teritoriālajai integritātei.

 

Top komentāri

Buks
B
Patiess prieks par dažiem vecajiem komjauniešiem. Re, kā Jānis K. uzkalpojies no VEF komjaunatnes sekretāra jau līdz pat sēdeklim ANO.
Latvis Cittautietis?
L
Jānis Kārkliņs ir ASV padots globalists-zionists. Kurš gan var iedomāties, ka ZK ir tik stulba, ka atteiksies no saviem kodolieročiem? Pašreizējos apstākļos kodolieroķi ir vienīgais kas attur ASV uzkundzēšanos ZK.
Rusins
R
Ka vispar kans var Latviju parstavet ANO, ja lidz sodienai nav atcelts komunistu, zaglu Sandras Kalnietes un Mara Riekstina izlobetais likums Par diplomatu izdienas pensijam??? Vai kads vispar tic, ka Latvijas diplomati ir godigi, spejigi kalpot savai valstij un savai tautai, ja sie alkatigie kretini atbalsta amoralus, netaisnigus likumus, piemeram, Par diplomatu izdienas pensijam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas