Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits izsludina likumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem

Valsts prezidents Egils Levits izsludinājis likumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušiem bērniem no 2020.gada 1.janvāra, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Parlaments šo likumu galīgajā lasījumā pieņēma 17.oktobrī. 

Priekšlikumu izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem parlamentā iesniedza iepriekšējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. To viņš lūdza vērtēt arī 12.Saeimai, kas gan viņa rosinājumu noraidīja.

Bijušais Valsts prezidents iepriekš skaidroja, ka iniciatīvu iesniedz atkārtoti, ar cerību, ka jaunais parlaments domās citādi, uzsverot, ka ir jāpieliek punkts šim jautājumam.

"Turpināt to, ka valstī ir šāda nepilsoņu institūcija, nav pareizi, un kādā brīdī tam ir jāpieliek punkts. Bērniem, kas piedzimst Latvijā, jākļūst par Latvijas pilsoņiem. Ja vecāki tomēr vēlētos atteikties no Latvijas pilsonības, tad lai viņi raksta iesniegumu un izvēlas to valsti, kuras pilsonību viņi tiešām vēlas," iepriekš minēja Vējonis.

Likums paredz, ka no 2020.gada 1.janvāra jaundzimušajiem piešķirs Latvijas pilsonību, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nebūs citas valsts pilsonis. 

Ja bērns būs dzimis ārpus Latvijas vai viens no viņa vecākiem ir citas valsts pilsonis, plānots, ka vecākiem, lai bērnu atzītu par Latvijas pilsoni, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē būs jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kas apliecina, ka bērns nav un nav bijis nevienas valsts pilsonis.

Plānots, ka izmaiņas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2016.gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017.gadā - 51, savukārt 2018.gadā - 33 bērni.

Likuma pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, pamatoja ieceres autori.

Top komentāri

Kajs
K
Tikai tad, lai Levits nodrosina, ka no 2020. gada 1. septembra visa Latvijas valsts teritorija visas skolas, macibu iestades, bernudarzos bernu apmacibas, izglitibas iegusana tiek garanteta 100% Latvijas valsts valoda- latviesu valoda.
Kainšvainlībtdihs
K
nevar saprast prezidents ir vnk olbajobs vai tas tāpēc, ka nav latvietis un neko tajās lietās nesajēdz. Normālās valstīs nepietiek ar vnk piedzimšanu lai dabūtu pilsonību, tas ir nelegālo migrantu ģimenē dzimušais automātiski nekļūst par pilsoni, bet pie mums kļūs. Nu tad turpmāk, tā kā nevarēs saprast kurš ir pilsonis kurš nav, visus krievus bāzīsim vienā maisā un sauksim par okupantiem vai nelegālajiem migrantiem.
Dostojevskis
D
Nacionālisms ir ne-liešu pēdējais patvērums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas