Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Lielās slimnīcas samazinās plānoto operāciju skaitu, daļu pacientu nogādājot reģionos

Sakarā ar Covid-19 izplatību, Latvijas lielās universitāšu slimnīcas samazinās plānoto operāciju skaitu, neatceļot pacientu dzīvībām nozīmīgas operācijas, piektdien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Dace Mūrmane-Umbraško.

Tuvākajās dienās slimnīcas pārplānos savas darbības, lai universitāšu slimnīcas spētu primāri fokusēties uz ar Covid-19 saistītu pakalpojumu sniegšanu. Tādējādi noteiktos gadījumos pacienti tiks vesti nevis uz universitāšu slimnīcām, bet gan uz reģionālajām slimnīcām.

Lēmums nozīmē, ka paaugstinātās gatavības režīmā, klīniskās universitātes slimnīcas nesamazina dzīvību glābjošās operācijas, kā arī saglabā pakalpojumus, kuriem nepieciešams nodrošināt terapijas nepārtrauktību sniegšanu. Pārējos plānveida veselības aprūpes pakalpojumus slimnīcas samazinās, īpaši dzīves kvalitātes uzlabošanas operācijas, piemēram, operācijas pēc traumām.

Tāpat tiek pieļauts, ka būs gadījumi, kad pacients tiks atstāts mājās, ja viņa dzīvībai nav acīmredzamu draudu, bet, ja situācija pasliktināsies, tad pacients tiks aizvests uz slimnīcu.

Attiecīgajos gadījumos pacientam, pabeidzot akūtu ārstēšanu, pacienti tiks pārvesti uz reģionālajām slimnīcām, informēja VM valsts sekretāre. Viņa skaidroja, ka iedzīvotājiem jārēķinās ar gadījumiem, kad pacients tiks pārvests uz slimnīcu, kas nav tuvu viņa dzīvesvietai.

Attiecīgi pacientus vairāk novirzīs uz zemāka līmeņa ārstniecības iestādēm, bet šajā gadījumā maksa par to netiks iekasēta. Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka tas ļaus samazināt noslodzi lielajām slimnīcām.

Atbildīgās amatpersonas prognozē, ka būs gadījumi, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi pieņems lēmumu sazināties ar ģimenes ārstu, lai pacienta ārstēšanu nodrošinātu mājās.

VM ir arī vienojusies ar Centrālo laboratoriju un E.Gulbja laboratoriju, nosakot, ka jau no rītdienas šīs laboratorijas iesaistīsies analīžu veikšanā uz Covid-19 par valsts līdzekļiem.

Centrālā laboratorija tagad arī pati veiks šos izmeklējumus, nenododot tos references laboratorijai, kā tas notika iepriekš.

Kā līdz šim pacienti varēs doties uz E.Gulbja laboratoriju. Mūrmane-Umbraško mudina iedzīvotājus neizmantot sabiedrisko transportu, dodoties uz Covid-19 pārbaužu veikšanu.

Attiecībā uz izmaksām, kas radīsies, apmaksājot privāto laboratoriju analīzes, VM valsts sekretāre norādīja, ka ir panākta vienošanās, ka laboratorijas uzskaitīs iztērēto līdzekļu daudzumu, kas vēlāk tiks segti no valsts līdzekļiem.

NMPD direktore Liene Cipule pavēstīja, ka turpmāk tiks pārorganizēts dienesta darbs. Tas nozīmē, ka biežāk tiks sniegts telefoniskās konsultācijas, kad nav nepieciešama cita veida palīdzība.

Vienlaikus NMPD turpina veikt ikdienišķos pasākumus, kuru vidū ir arī palīdzības nodrošināšana iedzīvotājiem, kuriem ir vieglākas traumas vai saslimšanas, kas nozīmē, ka dienests nereti dodas izsaukumos pie pacientiem, kuriem nav tiešas dzīvību apdraudošas traumas vai saslimšanas.

Ņemot vērā, ka NMPD joprojām nereti saņem zvanus, kuros iedzīvotāji vēršas pie dispečeriem, lai saņemtu konsultācijas, Cipule uzsvēra, ka tālrunis 113 nav domāts konsultāciju saņemšanai - tas ir primāri domāts dzīvībai bīstamos gadījumos, kā arī tiem, kuri atbilst tā saucamajai gadījuma definīcijai jeb iedzīvotāji, kuri ir nesen atgriezušies no teritorijām, kur notiek nekontrolēta vīrusa izplatīšanās un viņiem parādās attiecīgie simptomi.

Dienests katru dienu palielina brigāžu skaitu, kas dodas pie pacientiem savākt analīzes, un noslodzes mazināšanai arī reģionālās slimnīcas un Centrālā laboratorija tagad piedāvā pārbaužu veikšanu, tādā veidā saīsinot paraugu nogādāšanai nepieciešamo laiku.  

Tāpat kā iepriekš, ja cilvēks ir atgriezies no Covid-19 skartajām teritorijām un parādās saslimšanas simptomi, ir jāzvana 113 un dispečeri sniegs konkrētas norādes rīcībai. Savukārt, ja ir jautājumi par Covid-19, personām jāzvana uz SPKC informatīvo tālruni 67387661.

Kā ziņots, šodien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs pārsniedzis 118 000, un no šīs slimības miruši vairāk nekā 4200 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

oops
o
Lūdzu atgādiniet Veselības ministrijai, ka bez vienas infekcijas ir milzums citu slimību, ko prot ārstēt tikai Rīgā un reģionos bez lieku līķu taisīšanas neprot. Vai nebūtu ērtāk otrādi - koroņus vest uz reģioniem izgulēt plaušu karsoni, zāļu slimībai taču pagaidām nav. Nedzeniet kapā tos, kam vajag Rīgas operāciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas