Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lietās par emocionālo vardarbību internetā pret bērnu varēs pieprasīt tīmekļa lietotāja datus

Administratīvajās lietās par fizisko un emocionālo vardarbību internetā pret bērnu Valsts policija (VP) ar tiesas sankciju varēs pieprasīt datus par attiecīgo abonentu, kas izmanto, piemēram, konkrēto interneta protokola (IP) adresi, - to paredz ceturtdien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Lai nodrošinātu elektroniskajā vidē aizskarto personu tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, administratīvā pārkāpuma lietā par fizisku un emocionālu vardarbību pret bērnu VP amatpersonai būs tiesības pieprasīt nepieciešamās ziņas elektronisko sakaru komersantam.

Komersantam Elektronisko sakaru likumā noteiktajā kārtībā būs jāatklāj un jāizsniedz šādas ziņas - tā abonenta vai reģistrētā lietotāja vārds, uzvārds, personas kods vai nosaukums, reģistrācijas numurs un adrese, kuram savienojuma laikā piešķirta IP adrese, lietotāja identifikators vai tālruņa numurs un abonenta atrašanās vieta.

Valsts policijas amatpersona drīkstēs pieprasīt šos datus, ja būs saņemts rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmums, kas pieņemts, pamatojoties uz VP amatpersonas pieteikumu un tam pievienotajiem materiāliem.

Tieslietu ministrijas pārstāvji norāda, ka praksē aizvien vairāk pieaug to gadījumu skaits, kad emocionālā vardarbība pret bērnu notiek tieši elektroniskajā vidē (sociālajos tīklos, saziņas grupās WhatsApp, Viber, Messanger un citās), kurā tiek ievietots attēls, video, komentārs, kas aizskar bērna pašcieņu vai to psiholoģiski nelabvēlīgi ietekmē, piemēram, pazemojot viņu.

Pa Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 2016.gadā tika sniegta 751 psiholoģiskā konsultācija saistībā ar interneta drošības jautājumiem.

Pašlaik gadījumos, kad pret bērnu internetā vērsta emocionālā vardarbība, bet tas darīts anonīmi, nav iespējams noskaidrot datus par to, kas konkrēto attēlu, video vai komentāru ir publicējis elektroniskajā vidē, un līdz ar to vainīgās personas sodīt nav iespējams. Tāpēc arī šodien pieņemtas izmaiņas, lai mainītu šo situāciju.

Plānots arī virzīt saistītos grozījumus Elektronisko sakaru likumā. Šodien pieņemtās izmaiņas stāsies spēkā līdz ar gaidāmajām izmaiņām Elektronisko sakaru likumā.

Tāpat likums papildināts ar jaunu normu saistībā ar Uzņēmumu reģistram (UR) iesniedzamo ziņu un dokumentu iesniegšanas noteikumu pārkāpšanu. Tiks ieviests sods par sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībnieku reģistra nodalījuma neiesniegšanu UR noteiktajā kārtībā un termiņā, ja pamatkapitāla daļas iegūtas mantojumā vai izlietojot komercķīlu vai ja pamatkapitāla daļas, pildot amata pienākumus, atsavinājis zvērināts tiesu izpildītājs vai maksātnespējas procesa administrators.

Par šādu pārkāpumu uzliks naudas sodu no 70 līdz 430 eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Likumā arī noteikts, ka par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu uzliks naudas sodu līdz 350 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas