Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LM rosinās nepalielināt esošos pabalstus, bet daudzbērnu ģimenēm piemaksāt 100 eiro mēnesī

Labklājības ministrija (LM) kā vienu no variantiem ģimeņu atbalstam rosinās nākamgad nepalielināt pabalstus, bet ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem piemaksāt 100 eiro mēnesī, aģentūrai LETA sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Viņš norādīja, ka šis priekšlikums nodrošina, ka tiek ievēroti divi svarīgi principi, par ko panākta vienošanās, proti, netiek samazināts atbalsts jau esošajām ģimenēm, kā arī tiek atbalstītas ģimenes ar trīs un vairāk bērniem.

Reirs norādīja, ka šis ir tikai viens no variantiem, taču vienošanos par pabalstu apmēriem jāpanāk divu mēnešu laikā, iespējams, vienošanos izdosies panākt pat ātrāk, piebilda ministrs.

Viņš sacīja, ka pagaidām nav noteikts konkrēts laiks, kad varētu notikt nākamā tikšanās saistībā ar šī jautājuma risināšanu.

Šī gada jūnijā par pirmo bērnu tika piešķirti 157 928 pabalsti, kas ir 49% no kopējā pabalstu skaita, par otro tika piešķirti 111 132 pabalsti jeb 34% no visiem, par trešo - 37 962 jeb 12%, par ceturto - 10 737 jeb 3%, par piekto - 4027 jeb 1%, kā arī par sesto un nākamajiem bērniem 3626 jeb 1% no pabalstiem.

Kā ziņots, otrdien valdībā atbalstītie grozījumi liecina, ka no nākamā gada 1.janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita, tomēr konkrētus pabalsta apmērus plāno noteikt līdz gada beigām.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka pabalsta apmēri tiks noteikti līdz gada beigām ar grozījumiem noteikumos par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Jau ziņots, ka Demogrāfisko lietu padome pagājušajā nedēļā vēlreiz akceptēja ģimenes valsts pabalsta modeļa maiņu, virzoties uz atbalstu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem, bet vienlaikus nodrošinot, ka neviena ģimene izmaiņu rezultātā necietīs, pēc padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

"Uzklausot labklājības ministra Jāņa Reira (Vienotība) pamatoti paustās bažas par cietējiem, vienojāmies, ka cietēji šajā gadījumā nedrīkst būt un viņi nebūs. Līdz otrdienai Labklājības ministrija (LM) kopā ar Demogrāfijas lietu centru precizēs ciparus. Šī iemesla dēļ šobrīd ir grūti pateikt, kādi būs atbalsta cipari, jo mums būs jākompensē visi iespējamie zaudējumi, lai neviena ģimene neciestu," teica premjers.

LM piedāvā par pirmo bērnu palielināt pabalstu līdz 15 eiro mēnesī, par otro - līdz 30 eiro mēnesī, bet par trešo un nākamajiem - līdz 60 eiro mēnesī, savukārt Demogrāfisko lietu centrs piedāvā pabalstu par pirmo bērnu palielināt līdz 15 eiro, par otro bērnu - līdz 35 eiro, bet par trešo un nākamajiem 100 eiro.

Izdevumi ģimenes valsts pabalstam 2018.gadā ir 107,6 miljoni eiro, tostarp 79,3 miljoni eiro ir bāzes finansējums, bet 28,2 miljoni eiro - papildu piešķirtais finansējums, savukārt 2019.gadā pieejamais finansējums ir 112,6 miljoni eiro, tostarp 80,2 miljoni eiro ir bāzes finansējums, bet 32,5 miljoni eiro - papildu finansējums. Centra piedāvājuma īstenošanai nākamgad nepieciešams lielāks finansējums, proti, 508 331 eiro, savukārt LM ar savu priekšlikumu iekļaujas piešķirtajā papildu finansējumā.

Patlaban pabalsta apmērs par pirmo bērnu ir 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem 50,07 eiro.

 

Top komentāri

Igaunijā par 3. bērnu ir 400 euro
I
Latvijā par pirmo bērnu ir 11 euro, par otro - 22, bet par trešo - 34 euro. Igaunijā par pirmo bērnu ir 50 euro, par otro - 50, bet par trešo bērnu ir 400 euro. Jauki dzīvojam.
dzīves līmeņa atšķirība būs jāmazin
d
Cerēt, ka arī stabilitātes un ekonomiskās aktivitātes periodā personām ar bērniem konkurētspēja darba tirgū būs augstāka, nekā personām bez bērniem, ir vismaz naivi. Tādēļ patīk, vai nē - valstij vienmēr kaut kādā veidā būs jāmazina dzīves līmeņa atšķirību plaisa starp ģimenēm ar un bez bērniem.
100 eur ne tikai 3., bet arī nākama
1
Protams, ka palielināts pabalsts ir jāmaksā ne tikai par trešo, bet arī par ceturto un nākamajiem bērniem. Citādi četru un piecu bērnu ģimenēm situācija uzlabosies mazākā mērā, nekā trīs bērnu ģimenēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas