Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LNT: Pērn samazinājušies trešo valstu tūristu pirkumi tax free veikalos

Nerezidentu biznesa apkalpošanas ierobežošana bankās, kā arī vājais Krievijas rublis atstājis ietekmi uz ārvalstu tūristu pirkumiem Latvijā - to apgrozījums tax free veikalos sasniedza 18 miljonus eiro, kas ir par aptuveni 8% mazāk nekā 2017.gadā, tā liecina lielākā nodokļa atmaksas pakalpojuma nodrošinātāja Global Blue dati, informē LNT ziņas.

Pērn mazinājās pircēju plūsma no Krievijas, šīs valsts pilsoņiem vājā rubļa dēļ iepirkties Latvijā bija dārgi, tomēr viesi no šīs kaimiņvalsts joprojām veidoja lielāko daļu - 60% no visiem pircējiem.

Nedaudz vairāk bija pircēju no Baltkrievijas un Ukrainas. Tiem ir tiesības atprasīt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par pirkumiem tax free veikalos virs 44 eiro dienā. Kopumā Latvijā šajā sistēmā piedalās 2150 veikali, tos tūristi, ierodoties ar lidmašīnu, vilcienu, autobusu vai auto, var atpazīt pēc īpašām uzlīmēm. Par tajos veiktajiem pirkumiem PVN atmaksu 2018. gadā kopumā pieprasīja gandrīz 90 tūkstoši tūristu no 106 valstīm par vidēji 237 eiro lielu pirkumu. Tax -free izmanto dažādu preču, arī pārtikas, medikamentu, pat laivu iegādei. Pērn pirkuma grozos mazāk nonāca apģērbi un apavi, bet jūtami mazāk bija luksus preču – par 19%  mazinājās juvelierizstrādājumu, pulksteņu iegāde, savukārt pat par trešdaļu – elektropreces.  Luksusa preču tirgus cieta arī notikumu banku sistēmā dēļ – lielākās ārvalstu klientus apkalpojošās ABLV Bankas darbības pārtraukšana un drastiski ierobežota sadarbība ar nerezidentiem kopumā. "Nerezidenti ir uzturējuši banku kontus šeit un attiecīgi šobrīd, kad mums ir nedienas ar bankām, varbūt viņi izvēlas turēt naudu citur, tik bieži vairs neierodas Rīgā kārtot biznesa lietas," tā skaidroja Global Blue Latvija vadītāja Vineta Kalmane.

Pagājušā gadā par trešdaļu auga iepirkšanās Jūrmalā, tomēr tas neglāba kopējo situāciju, jo 97% darījumu notiek tieši Rīgā. Un novērojumi liecina, ka ārvalstu viesi, sevišķi no Krievijas, visbiežāk iepirkties dodas lidostai un arī Jūrmalai tuvāk esošajā tirdzniecības centrā Spice. Aptuvenās aplēses liecina, ka ārvalstu viesi tirdzniecības centrā iepirkušies par aptuveni 3,5 miljoniem eiro, kas ir par 10% mazāk nekā 2017.gadā. Tūristi iecienījuši iepirkties arī Stockmann un Galerija Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas