Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LTA: Pagaidām vēl cilvēki par pirkumiem biežāk maksā ar latiem

Cilvēki steidz iztērēt krājumos esošos latus - aizvien lielākā daļa pircēju veikalos norēķinās ar veco valūtu, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas aptuvenie aprēķini par latu un eiro izmantošanas proporciju dažādos Latvijas veikalu tīklos.Tā veikalu tīklā Mego ar eiro maksā 20% klientu, banku kartes izmanto tikpat, bet 60% joprojām maksā ar latiem.

LaTS veikalos, Lielvārdē un Jumpravā esošajā Mārcis un Co, pirmajās paralēlās aprites dienās ar eiro maksājuši tikai 10%, banku kartes izmantoja 40% pircēju, bet puse maksāja ar latiem.Visvairāk ar eiro norēķinās SIA Oļupe veikalā, kur abas valūtas izmanto apmēram vienlīdz bieži. Tas skaidrojams ar regulāro klientu plūsmu no Igaunijas.AIBE veikalā Viesītes novadā pirmajās gada dienās ar latiem maksāja pat 70% cilvēku, eiro izmantoja 20%, bet bankas kartes - 10%. Arī grāmatu namā Valters un Rapa, kura pirmā darba diena jaunajā gadā bija 2.janvārs, vairāk nekā puse pircēju izmantoja latus, pārsvarā sīknaudu. "Pārdevējas bija šokētas - 18 tūkstošus nodevām latu monētās. Nākamā darba diena, 3.janvāris, liecināja, ka bankomāti izsniedz liela nomināla banknotes, tāpēc, lai nodrošinātu atlikuma izdošanu pircējiem, mums bankā jāpērk piecu eiro banknotes un sīknauda. 3.janvārī jau 40% pircēju norēķinājās ar eiro, aptuveni 35% ar banku kartēm un atlikušie 25% ar latiem. Nebijām rēķinājušies, ka tikai liela nomināla naudas zīmes ieplūdīs visās filiālēs, un cilvēki tomēr veikalus izmantos kā naudas maiņas vietas," stāsta Valters un Rapa valdes locekle Iveta Ozola.Precīzāki rādītāji par latu un eiro izmantošanas proporciju, izmantojot grāmatvedības programmas, vēl tikai taps.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas