Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LTV : Skonto stadionā lietā uzlikti aresti Indriksona ģimenes īpašumiem

Izmeklējot lietu par Skonto stadiona pirkšanas - pārdošanas darījumu, Valsts policija uzlikusi arestus ar futbola funkcionāru Gunti Indriksonu saistītu personu īpašumiem. Taču ilgu laiku diviem īpašumiem aresti nebija ierakstīti Zemesgrāmatā, šovakar ziņo LTV raidījums de facto. Policijā to skaidro ar tehniskiem iemesliem, ne ļaunprātību.

Skonto stadiona pārdošana 2014.gadā piesaistīja uzmanību ar naudas summām, kas tika apgrozītas. Parex bankas mantiniece Reverta kompleksu pārdeva par 14 miljoniem eiro, bet neilgi pēc tam pircējs to pārdeva tālāk – divarpus reizes dārgāk, par 35 miljoniem.

Pērn decembrī de facto atklāja, ka aiz gala pircēja Belizas ofšora kā labuma guvējs slēpās Krievijas uzņēmējs Aleksandrs Rogačovs, Orlas apgabala lielākās būvkompānijas direktoru padomes priekšsēdētājs. Rogačova vectēvs bija Orlas apgabala gubernators, tēvs - Federālā drošības dienesta ģenerālis.

Pēc darījuma pircējs sūdzējās Valsts policijā, uzskatot, ka bijis maldināts par cenu, tāpēc pārmaksājis.

Pagājušā gada nogalē policija daļu lietas nosūtīja uz prokuratūru, lūdzot apsūdzēt četras personas par krāpšanu un naudas atmazgāšanu. Prokuratūra lietu uz tiesu vēl nesūta, un par to neizsakās. Tikmēr policija turpina izmeklēšanu vienā no naudas plūsmas virzieniem. 

Stadionu no Revertas nopirka starpnieks SSA, kam bija pirmpirkuma tiesības, un pēc tam pārdeva tālāk. Tāda bija vienošanās ar naudas devēju – Belizas ofšoru Silvertone Enterprises Limited.

SSA nopelnītā nauda – vairāk nekā 20 miljoni eiro – veikli tika sadalīta: 5 miljonus pārskaitīja mākleru Rudzīšu ģimenei, kurus tagad tur aizdomās par krāpšanu un naudas atmazgāšanu; 11,8 miljoni eiro aizplūda uz Igaunijas firmu Fumox; bet 3,6 miljoni uz Latvijas uzņēmumu Sun Garden. SSA tobrīd vadīja igaunis Alans Selters, kuru arī tur aizdomās.

de facto rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka no Igaunijas firmas konta Selters naudu izņēmis un vedis atpakaļ uz Latviju. Vismaz tā uzskata izmeklēšana. Savukārt no Sun Garden nauda tālāk tika aizdota vairākām kompānijām investīcijām nekustamajos īpašumos.

LTV raidījums noskaidroja, ka pērnvasar ar izmeklētājas lēmumu un tiesas akceptu vairākiem īpašumiem tika uzlikti aresti.

Zemesgrāmatā var lasīt, ka arests uzlikts dzīvoklim Jūrmalā, Meža prospektā, kas pieder kompānijai KM Activum, kuras vienīgā īpašniece ir Elīna Ivaglo. Viņa un Indriksons jau daudzus gadus dzeltenajā presē tiek dēvēti par pāri.

Taču vismaz diviem īpašumiem, kuriem policija pērn uzlika arestu, Zemesgrāmatā atbilstoši ieraksti šonedēļ vēl nebija atrodami.

Arestētai bija jābūt arī daudzstāvu mājai Rīgā, Miera ielā. 2014.gadā, pēc Skonto stadiona pārdošanas, šo īpašumu iegādājās firma Asara 11, kas pieder Gunta Indriksona dēlam Kasparam. Īpašums tika iegādāts par vairāk nekā 700 tūkstošiem eiro.

Tāpat arests zemesgrāmatā nav ierakstīts cita Indriksona dēla Gunta firmai G Enterprise piederošam īpašumam Valmierā - dzīvoklim Cēsu ielā.

Kā tas ir iespējams? Tiesu administrācijā un tiesas zemesgrāmatu nodaļā de facto atbildēja, ka šādi lēmumi par aresta uzlikšanu diviem īpašumiem no policijas nekad nav tikuši saņemti. Policijā gan apgalvoja, ka lēmumi tika izsūtīti. Iespējams, tehnisku iemeslu dēļ zemesgrāmatā nebija nonākuši.

“Mēs risinām šo jautājumu un es domāju, ka nav bažu, ka tur notikusi kaut kāda ļaunprātība,” saka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska.

Tikai pēc de facto uzdotajiem jautājumiem, policijas lūgumi par aresta ierakstīšanu ceturtdien nonāca zemesgrāmatā. Kamēr to nebija – vairāk nekā pusgadu – Indriksona dēlu firmas varēja īpašumus brīvi pārdot.

Indriksonu kompāniju advokāts Arts Gabruševs apliecina, ka stadiona darījumā nopelnītā nauda tiešām ieguldīta minētajos īpašumos. Nauda tika saņemta kā aizdevums no Sun Garden un daļēji jau atdota.  

Advokāts norāda, ka “pilngadīgi dēli, kuriem pieder šīs sabiedrības, nekādā veidā nav saistāmi vai identificējami ar viņu tēvu.” Cik zināms Gabruševam, Indriksons seniors nekādā veidā darījumos nebija iesaistīts.

Arī Indriksons pats iepriekš noliedzis līdzdalību Skonto stadiona pārdošanā, bet tajā bijuši iesaistīti viņam tuvu stāvoši cilvēki.

Izmeklētāju pieķeršanās Indriksona ģimenes īpašumiem liek citā gaismā paskatīties uz futbola aprindās aizvien ietekmīgā funkcionāra ieinteresētību par jauno federācijas prezidentu redzēt iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu (KPV LV), kura tiešā pārraudzībā atrodas Valsts policija.

Tieši Indriksons pērn aicināja apspriest Ģirģena kandidatūru. Raidījuma de facto rīcībā pērn nonāca video, kurā Ģirģens redzams restorānā pie viena galdiņa ar Indriksona biznesa partneri, Skonto stadiona pārdošanas darījumā iesaistīto Vladimiru Koļesņičenko.

Ģirģens skaidro, ka Indriksonu nekad nav saticis, bet Koļesņičeko gan pazīst, jo abu bērni kopā trenējās Skonto futbola klubā. Par izmeklēšanu Skonto kompleksa pārdošanā neesot runājuši, ministrs arī par to neko nezinot.

Ģirģens gan piebilst - ja kriminālprocess ir pamatots, tad vainīgās personas jāsauc pie atbildības, ja safabricēts – tad izmeklēšana jāizbeidz.

Lietā iesaistītie uzskata, ka Skonto stadiona pirkšana un pārdošana bijis parasts biznesa darījums. Pircējs bijis labi informēts par naudas ceļiem, bet, iespējams, beigās kaut kas nav sadalīts.

Cietušā pārstāve advokāte Alla Juraša arī šoreiz raidījumam atteicās izteikt klienta viedokli par darījumu, jo esot parakstījusies par informācijas neizpaušanu.

Top komentāri

Traktorists
T
Tad redz kāpēc Bordāns stridās ar Ģirgenu... Skaidra bilde. Viens palīdz cietušajam, otrs aizdomās turētajam
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas