Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Mediķi: Ap 120 000 Latvijas iedzīvotāju draud pakāpeniska nosmakšana

Latvijā aptuveni 120 000 cilvēku sirgst ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), kas izraisa lēnu un neatgriezenisku elpvadu sašaurināšanos, trešdien HOPS novēršanai un ārstēšanai veltītā preses konferencē sacīja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas priekšsēdētājs Alvils Krams.

HOPS galvenais cēlonis 80% līdz 90% gadījumu ir smēķēšana, turklāt slimība attīstās 50% smēķētāju, skaidroja ārsts. Pasaulē netiek diagnosticēti aptuveni 80% HOPS gadījumu - Latvijā varētu būt ap 120 000 līdz 125 000 HOPS slimnieku, kamēr diagnosticēti tikai aptuveni 25 000.

"HOPS slimnieki ir bijušie bērni [..] - 80% līdz 90% uzsāk smēķēt, būdami nepilngadīgi," uzsvēra speciālists un piebilda, ka HOPS ir trešais biežākais iedzīvotāju nāves cēlonis pasaulē.

Viņaprāt, Latvijā ir nepieciešama vēl stingrāka smēķēšanas ierobežošana ar likumu, piemēram, jāaizliedz ūdens pīpes, jo viens tās smēķēšanas "seanss" ir salīdzināms ar piecu līdz desmit cigarešu paciņu izsmēķēšanu. Tāpat būtu jāmaina pusaudžu attieksme pret smēķēšanu, uzskata Krams.

Arī veselības ministre Ingrīda Circene (V) aicina iedzīvotājus atmest kaitīgos ieradumus. "Diemžēl elpošanas ceļu slimības ir ļoti saistītas ar pašiem iedzīvotājiem un viņu dzīvesveidu," preses konferencē sacīja ministre.

Amatpersona arī nosodīja tabakas industriju par "ļaunuma ražošanu un izplatīšanu", kā arī tos, kas iestājas pret veselības mācību skolās.

Pievienojoties kolēģu teiktajam, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes locekle Ineta Grīsle norādīja, ka viens no HOPS cēloņiem ir arī kaitīgi darba apstākļi. "Tīrs gaiss ir ļoti svarīgs, lai nodrošinātu plaušu veselību," viņa sacīja.

Tāpat Grīsle skaidroja, ka HOPS bieži netiek laikus diagnosticēta, jo tās simptomi ir raksturīgi arī citām elpceļu saslimšanām, piemēram, astmai.

HOPS var diagnosticēt, veicot vieglu un arī samērā lētu plaušu funkciju izmeklējumu jeb spirometriju, skaidroja speciālisti. Spirometriju īpaši ieteicams veikt esošajiem vai bijušajiem smēķētājiem, kā arī gadījumā, ja parādījušās iepriekš nepieredzētas elpošanas grūtības, sportojot vai fiziski strādājot, un gadījumos, ja ir ilgstošs klepus vai bijušas plaušu slimības.

Jau ziņots, ka šodien daudzviet pasaulē tiek atzīmēta HOPS diena, kuras moto šogad ir - "Vēl nav par vēlu!", aģentūru LETA informēja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas pārstāve Līga Rusmane.

Atzīmējot šo dienu, ārsti vēlas uzsvērt, ka diagnosticēt HOPS un apturēt slimības strauju progresēšanu nekad nav par vēlu, un tas iespējams, veicot spirometriju, pārtraucot smēķēt un sākot efektīvu medikamentozu ārstēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas