Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mediķi brīdina par pirotehnikas radītajām sekām un aicina ievērot piesardzību

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi brīdina par pirotehnikas radītajām sekām uz cilvēka dzīvību un veselību, kā arī aicina rūpēties par to, lai Jaungada sagaidīšana kopā ar ģimeni un draugiem būtu droša, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Arita Rudzīte.

Viņa norādīja, ka gadumijā katru gadu nopietnas traumas gūst vairāki cilvēki. Lielākoties cilvēki cieš svētku salūta laikā, jo ir pārgalvīgi un neievēro piesardzību, lietojot pirotehniku. Bieži pirotehnikas radītās traumas ir smagas un dažkārt tās atstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi, piebilda Rudzīte.

Pērn cietušo skaits, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas rezultātā gadumijā guva smagas traumas, bija rekordliels - 12 cilvēki. "Lielākoties negadījumos bija vainojama neuzmanība un pārgalvība - pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei vai tās palaišana, turot to rokās. Bieži arī instrukcijas neievērošana - mēģinājums vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku vai tās labošana pirms palaišanas, nepareiza pirotehnikas novietošana, kā arī pavēršana pret tuvumā stāvošiem cilvēkiem vai ēkām," stāsta dienesta pārstāve.

Pagājušajā gadā nopietnu plaukstas traumu guva arī kāds desmit gadus vecs zēns, kurš istabā mēģināja palaist petardi. Nelaime varēja nenotikt, ja vien pirotehnika tiktu glabāta bērnam nepieejamā vietā, uzsvēra Rudzīte.

NMPD statistika liecina, ka visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgst rokās vai trāpa sejā un kājās. Tāpat ļoti bieži traumas ir smagas un var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi - cilvēki gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem un redzes traucējumiem, kā arī plaukstu bojājumus ar sadragātiem pirkstiem un traumatiskām pirkstu amputācijām, kājas traumas ar lūzumiem un citas smagas traumas.

Lai pasargātu sevi un tuviniekus no nelaimes, NMPD aicina pirotehniku iegādāties tikai veikalos, kur to atļauts pārdot, jo, iegādājoties "no rokas", tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Tāpat nekādā gadījumā nevajadzētu pirotehniku izgatavot pašam.

NMPD mediķi aicina vienmēr rūpīgi izlasīt un ievērot pirotehnikas lietošanas instrukciju, un, ja kādu raķeti neizdodas "iedarbināt", necenties palaist to vēlreiz. Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem, turklāt raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos vai balkonos un tādējādi traumēt cilvēkus.

Mediķi aicina rūpēties par to, lai pirotehnika nenonāktu nepilngadīgo rokās. "Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja netiek ievērota pirotehnikas lietošanas instrukcija un drošības noteikumi, kā arī, ja bērnu rokās nokļūst pirotehnika," uzsver dienesta pārstāve.

NMPD atgādina, ka, lai izvairītos no veselības likstām, Jaungada naktī, dodoties ārā, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem. Tāpat diennakts tumšajā laikā pie apģērba jāpiestiprina atstarojošus elementus un pa slidenu ceļu vai trotuāru jāpārvietojas piesardzīgi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas