Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mediķu organizācijas neatkāpsies no Circenes demisijas prasības

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, kā arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir izteikušas neuzticību pašreizējai veselības ministrei Ingrīdai Circenei (Vienotība), jo ministre nespēj atrisināt veselības nozares problēmas. Asociācijas un arodbiedrības vadītāji atzīst, ka neatkāpsies no savām prasībām un turpinās pieprasīt ministres demisiju.

Tikmēr Circene slimības dēļ ilgstoši nespēj pildīt savus darba pienākumus un no amata atkāpties negrasās. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) solījusi vēlākais līdz pirmdienai, 7. jūlijam, rast situācijai risinājumu.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska atzina, ka turpinās pieprasīt ministres demisiju un aizstāvēs veselības nozares intereses. Asociācijas galvenās pretenzijas ir nozares nepietiekama izpratne un ministres nespēja izcīnīt un pierādīt tās prioritāti. Ja asociācijas prasības netiks izpildītas, viņi atkal vērsīsies pie Ministru prezidentes, kā arī pie Valsts prezidenta un Saeimas. "Mēs no savām prasībām neatkāpsimies. Tas nozīmē, ka mēs ar šiem jautājumiem iesim atkal pie Ministru prezidentes, kā arī prezidenta vai arī vērsīsimies Saeimā," tā Kozlovska.

"Mēs ceram Ministru prezidenta līmenī uz lielāku izpratni zināšanās par veselības aprūpes sistēmu un galvenais tās problēmām, nepieciešamajām vajadzībām. Caur to mēs ceram panākt, ka veselības aprūpes nozari politiskā līmenī apzinās un apstiprinās kā prioritāti ar atbilstošu finansējumu."

Viņa uzsver, ka veselības nozare ir valsts pamats, kura būtība ir jāizprot. "Ir jāsaprot, ka šī investīcija veselības aprūpē ir laba priekš visiem Latvijas iedzīvotājiem. Valsts apmaksātajiem pakalpojumiem ir jābūt pieejamiem cilvēkam tādā līmenī, ka viņiem nav jāstāv vairākus gadus rindā pēc valsts apmaksātiem pakalpojumiem."

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis atzīst, ka Circene šobrīd nav spējīga rast risinājumu galvenajiem jautājumiem veselības aprūpē. "Visticamāk, ka mēs zināmā mērā norobežosimies no Circenes kundzes un lūgsim tomēr premjeres atbalstu un padomu, ko darīt ar situāciju veselības aprūpē."

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai nav ticības tam, ka pašreizējā ministre var iegūt nepieciešamo finansējumu. Princis uzsver, ka asociācija lūgs premjerei tālāk veidot diskusiju. "Pirmkārt un galvenokārt, mēs diskutēsim ar premjeri, ko darīt ar veselības aprūpes sistēmu." Pēc vadītāja domām, ir nepieciešams sasaukt ārkārtas valdības sēdi, kurā piedalītos valdošo koalīciju pārstāvji, ministri un ģimenes ārsti.

Runājot par iespējamajiem risinājumiem, Princis min, ka nav laika un naudas reformai, kā arī, ja atrastu naudu nozarei, sistēmas problēmas tik ātri neizzustu. "Risinājumi nevar būt reforma. Nekāda reforma nebūs risinājums, jo reforma prasīs naudu, sarežģītas izmaiņas, veselu kaudzi risinājumu, kuri šobrīd ministres rīcībā nav. Faktiski ir vajadzīga politiska, stratēģiska paradigmu maiņa Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Pat ja valdība atradīs naudu, daudz ko novērsīs, daudz ko apmaksās, ja rindas mazinās, inerce tajā sistēmā, ka tie pacienti faktiski jūtās atstumti, nenāk, nav naudas, par ko atnākt, nav par ko zāles nopirkt, tā jau ir problēma, kas ir tik sena un smaga, ka to nevar atrisināt pat ar vislabāko scenāriju viena gada laikā."

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris skaidro, ka savu nostāju par ministri nemainīs. "Šobrīd nav pamata lēmumu mainīt, jo lēmums tika pieņemts, rūpīgi vērtējot datus par aizvadītajos gados notikušo jeb, pareizāk sakot, nenotikušo veselības aprūpes nozarē." Arodbiedrība no valdības sagaida steidzamu kļūdu labojumu. "Mums ir arī valdības vadītājas Straujumas kundzes daži konkrēti solījumi. Tuvojoties vēlēšanām, mēs sekosim, vai šie solījumi tiek pildīti vai nē." Keris min, ka premjere ir apsolījusi jūlijā atrast nozarei papildus finansējumu." Šobrīd tas, ko apsolījusi Straujumas kundze, ir jūlijā atrast nozarei papildu finansējumu apmēram 10 miljonu eiro apmērā, kurš tiks izlietots gan pacientu vajadzībām, gan arī mediķu algu paaugstināšanai, un nākamajā gadā piešķirt vēl 40 miljonus eiro papildu pie tā budžeta, kas ir šogad, un sastādīt grafiku nākamajiem gadiem budžeta veidošanai, lai 2020. gadā mēs pietuvotos tam, ko ir ieteikusi Pasaules veselības organizācija Latvijai un kas saskan arī ar labu starptautisku praksi Eiropas Savienībā, proti, 5% no iekšzemes kopprodukta."

Latvijas Jauno ārstu asociācija nav izteikusi neuzticību veselības ministrei, bet tās vadītāja Maija Radziņa informēja, ka šī asociācija piekrīt gan arodbiedrības, gan ārstu biedrības, gan Latvijas Ģimenes ārstu izteikumiem. "Es nedomāju, ka mūsu asociācija būs no pirmrindniekiem, kas izteiks neuzticību, bet mēs noteikti pievienojamies gan arodbiedrības izteikumiem, gan ārstu biedrības izteikumiem, gan arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas izteikumiem, kas visi absolūti atbilst patiesībai par vērtējumu konkrētās ministres darbībai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas