Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Misānes pārstāvji paziņo, ka viņas izdošana ir īslaicīgi apturēta

Par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzētās Kristīnes Misānes izdošana ir īslaicīgi apturēta, raidījumā Delfi TV ar Jāni Domburu paziņoja Misānes māsa Mārīte Batraka.

To Misānes māsai apliecinājis Dānijā esošais advokāts.

Savukārt Ārlietu ministrija aģentūrai LETA to patlaban nevarēja apstiprināt.

Kā vēstīts, Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt apcietinājumā par savas meitas nolaupīšanu DĀR pasūdzēto Misāni. Pēc Latvijas pilsones pārstāvju iepriekš paustā, tas faktiski nozīmētu, ka viņu 20.februārī izdotu šai valstij.

Tomēr Latvijas valdība otrdien atbalstīja par Ārlietu ministrijas ierosinājumu Misānes lietā vērsties ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Tāpat valdība nolēma lūgt pagaidu noregulējumu par Misānes izdošanas liegumu. Plānots, ka šodien taps zināms, vai ECT pieņems Latvijas sūdzību. 

"Valdība lēma vērsties ECT Misānes lietā, sevišķi ņemot vērā, ka līdzšinējos tiesas procesos netika ņemti vērā argumenti par starptautisko organizāciju pausto par dažāda veida problēmām Dienvidāfrikas ieslodzījumu vietās, tostarp attiecībā pret vardarbību, sieviešu stāvokli utt. Šie argumenti netika ņemti vērā," pēc valdības sēdes žurnālistus informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ārlietu ministrs arī uzsvēra, ka valdības otrdienas lēmums un Ģenerālprokuratūras pieņemtais Eiropas apcietinājuma lēmums pret Misāni un nosūtītais aicinājums Dānijas kompetentajai iestādei viņu izdot Latvijai ir paralēli procesi.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Misāne kopš 2018.gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikā (DĀR) tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma viņu neatbrīvot no apcietinājuma, kas faktiski nozīmē, ka 20.februārī viņa tiks izdota DĀR. Pēc Misānes pārstāvju sniegtās informācijas, piektdien tiesā tika vērtēts, vai sieviete būtu atbrīvojama, jo viņa varētu būt jau izcietusi sev piemērojamo sodu, vai arī viņa būtu izdodama tiesāšanai Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām.

pievienota 3.rindkopa

Top komentāri

Zuzanna
Z
Visas Misāni rejošās kuņas vienreiz aizrijušās. Paldies Dievam!
Sanija
S
Vai tiešām mamma var būt pati savu bērniņu nolaupītāja.Atveriet acis un atdodiet bērniem mammu.
Itamars Toledano
Lūk, ko var izdarīt tautas mīlestība pret savu pilsoni! Neskatoties uz visiem tiem izdzimteņiem, mūdžiem un neliešiem, kas te Dienā Misāni ķengā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas