Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Mūža ieslodzījumam pamata nav

Latvijā dzimumnoziegumu atkārtota pastrādāšana ir vērojama 4% gadījumu, kas ir krietni mazāk nekā citiem noziegumiem. Viszemākais atkārtoti izdarītu noziegumu jeb recidīvu īpatsvars ir tā sauktajiem incesta dzimumnoziegumiem, kuri pastrādāti pret ģimenes locekli - 3% gadījumu. Tajā pašā laikā 85% dzimumnoziegumu upuru ir bijuši pazīstami ar varmāku, un lielākā daļa no upuriem bijuši nepilngadīgi.

Tāds ir Probācijas dienesta secinājums pēc pirmo reizi Latvijā veiktā pētījuma par atkārtotu dzimumnoziegumu izdarīšanu. Pētījuma dati iegūti, izlasē iekļaujot 406 dzimumnoziedzniekus, sākot no 2006. gada. Dienesta pārstāvji arī uzsver - tas lielā mērā apgāž sabiedrībā izplatīto priekšstatu, ka visi dzimumnoziedznieki būtu sodāmi ar mūža ieslodzījumu, jo citādi viņi atkal pastrādās jaunus noziegumus.

Probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs stāsta, ka no 2015. gada 1. janvāra dzimumnoziedzniekiem var tikt piemērota arī elektroniskā uzraudzība, izmantojot elektroniskas aproces, kas ļauj noteikt cilvēka atrašanās vietu. Taču, kā uzsver dienesta vadītājs, tas ir tikai palīglīdzeklis, nevis brīnumnūjiņa. Pašreizējais zemais dzimumnoziegumu recidīvu skaits ir sasniegts, pateicties darbam ar dzimumnoziedzniekiem, kas sākas jau brīvības atņemšanas iestādēs un turpinās pēc atbrīvošanas.

"Visefektīvākais darbs ir ar nosacīti notiesātajiem un pirmstermiņa atbrīvotajiem, jo viņi atrodas mūsu dienesta redzeslokā un mēs ar viņiem aktīvi strādājam. Vislielākais risks par atkārtotu noziegumu paveikšanu ir tiem dzimumnoziedzniekiem, kas izcietuši pilnu termiņu ieslodzījuma vietā. Jo atšķirībā no pirmstermiņa atbrīvotajiem šie cilvēki pēc pilna soda laika izciešanas nenonāk mūsu aprūpē," norāda Papsujevičs. Darbā ar dzimumnoziedzniekiem pārsvarā tiek izmantotas terapeitiskas metodes, ar šiem cilvēkiem strādā speciālistu komanda, kurā ietilpst psihoterapeits vai psihiatrs, sociālais darbinieks, kā arī Probācijas dienesta darbinieks.

Taujāts, vai tas, ka dzimumnoziegumus pastrādā arī bērnu aizbildņi, neliecina par bāriņtiesu nevērību, piešķirot aizbildņa tiesības, M. Papsujevičs atbild noliedzoši. "Visa informācija par cilvēkiem, kas pastrādājuši dzimumnoziegumus, tiek nodota bāriņtiesām. Taču absolūti lielākais dzimumnoziedznieku skaits iepriekš nav bijuši tiesāti. Un par iepriekš nesodītu personu iepriekš noteikt, ka viņš pastrādās dzimumnoziegumu, ir gandrīz neiespējami. Protams, pēdējais gadījums, kad pusaudzi ilgstoši izvaroja četri vīrieši, to skaitā viņa aizbildnis, ir rūpīgi jāizvērtē, vai bija kādas indikācijas par to, ka ieceltais aizbildnis varētu pastrādāt šādu noziegumu."

Diskusijas par dzimumnoziedzniekiem, īpaši pedofiliem, piemērojamo soda veidu ar jaunu sparu uzbangoja šā gada martā saistībā ar tā saukto Imantas pedofilu, kurš pastrādāja vardarbīgus nodarījumus pret četrām mazgadīgām meitenēm. Policijai vēl aizvien varmāku nav izdevies notvert, taču lietas izmeklēšanas procesā ir aizturētas vairākas citas pedofilu grupas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tā valsts ir korumpēta no augšas līdz apakšai

Ko nozīmē Putina sāktās tīrīšanas Krievijas armijā – tiešām cīņa ar zagšanu vai bailes no "ģenerāļu dumpja", kādreizējam Nacionālo bruņoto spēku komandierim, ģenerālim Jurim Maklako...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas