Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūža mājas tikai uz 20 gadiem

Uzrakties kauliem 
Gravējums uz kapa pieminekļa liecina, ka šajā vietā zemē guldīti Kalupes un Bernertu ģimenes locekļi. Piemineklis ir apsūnojis, bet nav sadrupis, arī kapu apmales zem sūnām var labi saskatīt. Var gan redzēt, ka šīs kapa vietas neviens nav kopis vairākus gadus. Netālu līdzīgā stāvoklī ir vēl citas kapu kopiņas. Uzmanību piesaista dzelteni numuri, kuri iesprausti blakus piemiņas zīmēm, un, izrādās, Jēkabpils pilsētas kapos ir 406 šādas vietas. Ja drīzumā kāds no piederīgajiem kapus neapkops, tiem virsū tiks rakti jauni apbedījumi. Neskatoties uz to, ka šāda prakse var raisīt dažādus jautājumus, atbildīgās amatpersonas apgalvo, ka virsapbedījumi esot normāla prakse, īpaši tad, ja jauniem kapiem sāk trūkt vietas.

Eksperimenta nolūkos zvanu uz internetā atrodamo telefona numuru Jēkabpils kapu apsaimniekotājiem, izliekoties, ka vēlos iegādāties šādu vecu kapa vietu, kas it kā atrodas netālu no maniem jau esošajiem ģimenes kapiem. Konkrētu numuru uz mietiņa gan nenosaucu, tāpēc tieku lūgta apskatīties vēlreiz un tad droši zvanīt, lai vietu rezervētu. Numuri šajās vietās stāv jau teju trešo gadu. Ja uzrodas piederīgie, neviens neaiztiekot, taču citi jau sagatavoti tirgošanai. 

Vienojamies, ka kapa vietu pērku. Nākamais jautājums no manas puses – kas tiks darīts ar veco kapu pieminekli, jo atzīstu, ka pašai tādu demontēt šķiet nepareizi. Pārliecinoša atbilde šajā gadījumā gan neseko – šis jautājums vēl neesot atrisināts. "Ar vecajiem pieminekļiem ir tā, kā ir. Mums pagaidām viņus nav, kur likt. Ja viņš tur nav tāds ļoti liels, tad varam tur ierakt iekšā bedrē, kad būs kāds apbedījums," min sieviete telefona otrā galā. Vēlos arī noskaidrot, vai nevar pēkšņi gadīties, ka, rokot jauno kapa vietu, neuzraks nelaiķu kaulus vai pašu zārku. "Jebkurā gadījumā, iespējams, kaut kam tur uzraksieties virsū. Kauliņi vai kaut kas jau būs noteikti. Zārks satrūd un tā, bet... Ar to jārēķinās, ka tur apakšā kaut kas jau būs," seko atbilde. 

Apsaimniekotāji man arī nevar garantēt, ka ar laiku neuzradīsies apglabātā cilvēka radinieki, kuri jau ierastajā vietā ieraudzīs citu svaigu kapu. Uz paustajām bažām, ka tādējādi mani var iesaistīt kādā skandālā, sieviete tikai atzīst, ka "visādi jau gadās, bet ceram jau, ka nē". Uzreiz gan seko arī šīs kārtības "bonuss" – izvēloties virsapbedījumu, jāmaksā divas reizes mazāk. Apsolu noskaidrot, tieši kura vieta mani interesēja, un sarunu beidzu. 

Var, ja neviens nekopj 

Cilvēku viedokļi internetā par to, vai šāda prakse ir pareiza, atšķiras. Daži atzīst, ka šāda kārtība esot nepieciešama, lai tiktu galā ar kapu apsaimniekošanu un kapus neizplestu milzīgās platībās, citi uzskata, ka cilvēks tomēr ir pelnījis savas mūža mājas. SIA Jēkabpils pakalpojumi valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka nu jau oficiālā atbildē Dienai skaidro, ka šāda sistēma ieviesta nesen. Martā apstiprināti jauni noteikumi, kas paredz aktēšanu. Tas nozīme, ka katru gadu komisija novērtē pilsētas kapu kopas – vai tās ir sakoptas, vai ne. Minētie dzeltenie numuri tiek uzlikti tām kapa vietām, kur šķiet, ka kopēju nav. Patlaban tie stāv jau divus gadus, bet, ja piecus gadus pēc kārtas kapu tā arī neviens nesakopj, sestajā gadā pašvaldībai ir tiesības nomas līgumu anulēt un veikt virsapbedījumu. Tas gan nenozīmējot, ka drīz pāri raks 2013. gadā apbedītiem cilvēkiem. Atbilstoši noteikumiem vispirms jānogaida 20 gadi. Šo termiņu var arī saīsināt par pieciem gadiem, bet tad nepieciešams Veselības inspekcijas atzinums. Pērn inspekcija izsniegusi 38 šādas atļaujas. 

Galvenais iemesls virsapbedīšanai Jēkabpilī nav trūkstošā vieta. Hauka min, ka zemes netrūkst un Valsts meži ierādījuši vēl papildu platību. Taču esot vēlme teritoriju sakopt. Jau šobrīd kapi aizņem 24 hektārus, un ik gadu no pašvaldības skanot pārmetumi par papildu finansējuma nepieciešamību kapu apsaimniekošanai. Nekoptās kapu vietas tikai mākslīgi radot milzīgu teritoriju, kam nepieciešama liela nauda. Ja aktēšana netiks veikta, tad drīz kapu teritorija jau sasniegšot pilsētas robežu, un tad gan būšot problēmas ar zemi.

Visu Anna Strapcānes rakstu Ja rokas pāri, iedod atlaidi lasiet otrdienas, 24. maija laikrakstā Diena! 

Top komentāri

Jānis
J
Dievs smagi sodīs tos, kuri apbedīto senču kapavietas pārdos citiem. Tieši pārdevēju. Aptrakuši pēc tās naudas !
Optimāls risinājums
O
Kāpēc gan šajā teritorijas apkopšanā nevarētu ietvert arī maksas pakalpojumu-kapa vietas apkopšanu,kā tas ir citur Eiropā? Vai Latvijā tas tiešām ir tik neiespējami? Nevis tikai iekasēt pasaulē visaugstāko-21% PVN par apbedīšanas un kremēšanas pakalpojumiem,lai būvētu modernās mākslas muzeju un akustisko koncertzāli Latvijas fasādes izskaistināšanai! Visapkārt Latvijai-Lietuvā,Igaunijā,Polijā,Somijā,Zviedrijā,Norvēģijā,Īrijā,Nīderlandē,Šveicē,Spānijā,Melnkalnēun pat daudz tālāk-Izraēlā,Ķīnā,Japānā,Filipīnās,Austrālijā,Jaunzēlandē,Brazīlijā,Venecuēlā,Kolumbijā,Kubā,Bahamās,Bermudā,Nīderlandes Antiļu salās,Gajānā,Dominikā,Šrilankā,Pakistānā,Indijā,Indonēzijā,Zambijā,Ruandā,Kenijā,Namībijā,Ugandā un citās valstīs apbedīšanas un kremēšanas pakalpojumiem ir noteikta 0% PVN likme! Piemēram,Indijā pret mirušajiem izturas ar lielāku cieņu! Netiek likvidētas pat angļu kolonizatoru simtiem gadu nekoptās kapavietas! Savukārt,Izraēlā apbedīšanas pakalpojumu aplikšana ar nodokli,atšķirībā no Latvijas, tiek uzskatīta vienkārši par amorālu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas