Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā aizgājis Čikāgas piecītis Uldis Streips

Trešdien mūžībā devies latviešu trimdas mūziķu ansambļa Čikāgas piecīši dalībnieks Uldis Streips, vēsta Latvijas Televīzija. Streips, kurš studējis bakterioloģiju, ikdienā strādājis par profesoru un savā aptuveni 40 gadu ilgajā stāžā apmācījis ap 2000 ārstu.

2009. gadā viņš ar Vītolu fonda atbalstu dibināja Hugo un Eleonoras Streipu piemiņas stipendiju. Stipendijas mērķis ir atbalstīt jauniešus, kas vēlas studēt kādā Latvijas augstskolā.

Ansamblis Čikāgas piecīši saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Čikāgas piecīši uzskatāmi par senāko muzicējošo latviešu populārās mūzikas grupu, kas dibināta 1961. gada pavasarī, kad 11. martā uz savu pirmo koncertu sapulcējās Modris Avotiņš, Uldis Ievans, Jānis Rinkušs un Legzdiņš. Kopumā šajos gados ansambļa sastāvā darbojušies vairāk nekā 30 mūziķi un dziedātāji.

Pateicoties Čikāgas piecīšiem, Latvijas klausītāji varēja iepazīt citādi nepieejamo Boba Dilana, Paul&Mary un citu zvaigžņu repertuāru latviešu valodā, kas tika atskaņots visai demokrātiski - ar dažām ģitārām un balsīm. Ar savu repertuāru ansamblis saucams arī par latviešu kantri mūzikas pamatlicēju.

Jau savas darbības pirmajos gados Čikāgas piecīši kļuva populāri un pamazām apceļoja visas 30 tolaik ASV darbīgās latviešu kolonijas, kam sekoja koncerti Kanādā. Dzimtenē pirmā ansambļa uzstāšanās notika 1989. gadā Mežaparka Lielajā estrādē, kur sapulcējās 100 000 klausītāju.

Turpmāk Čikāgas piecīši Latvijā bijuši bieži viesi, 2011. gadā sniedzot savu pirmo atvadu turneju, tādējādi nosvinot savas pastāvēšanas 50.gadadienu.

Čikāgas piecīšu diskogrāfijā ir vismaz 12 skaņuplates, 16 kasetes un 10 kompaktdiski, kuru vidū ir gan studijas, gan koncertieraksti, arī labāko skaņdarbu izlases, un tādas dziesmas Mūsu mīlestība, Par mani, draudziņ, nebēdā, Es redzēju bāleliņu, Līgo dziesma, Lai visa pasaule to redz un arī lustīgās Made In Latvija, Es savai līgavai, Jo man garšo alus un daudzas citas.

Par godu Čikāgas piecīšu pusgadsimta jubilejai 2011. gadā tika uzņemta dokumentālā filma Par mani, draudziņ, nebēdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas